Tips tegen vakantiestress

Vakantiestress?
Tips om zonder werkstress op pad te gaan

Vakantie is hét moment om eens lekker te ontspannen en op te laden voor de komende periode. Maar hoewel vakantie relaxed moet zijn, ondervinden veel mensen toch werkstress gedurende de vakantie. Dat komt vaak door onvoldoende voorbereiding. In dit artikel geven wij tips om zonder vakantiestress op pad te gaan.

 

5 tips tegen vakantiestress

1. Beslis van te voren hoe bereikbaar je wil zijn

Sommige mensen vinden het fijn vinden om 's avonds hun e-mail’s te kunnen beantwoorden, terwijl anderen juist volledig onbereikbaar willen zijn. Weer anderen zouden het liefste hun werklaptop meenemen.

Om werkstress op vakantie te voorkomen, raden we aan om dat laatste vooral niet te doen. Voor je het weet zit je met je laptop op schoot naast het zwembad en daarvoor is de vakantie niet bedoeld.

Maar in enige mate bereikbaar zijn kan sommige mensen een rustig gevoel geven. Het belangrijkste is om hier van te voren een keuze in te maken en deze te bespreken met je omgeving.

2. Schrijf een overdrachtsdocument, in plaats van een mondelinge overdracht

Door te beslissen hoe bereikbaar je wil zijn wordt duidelijk wat er overgedragen moet worden aan anderen. Stel een overdrachtsdocument op. Deze kunnen je collega’s dan altijd raadplegen.

In een ideaal scenario kan je het geschreven overdrachtsdocument mondeling toelichten aan collega’s. Zo komen eventuele onduidelijkheden al voor vertrek naar boven en voorkom je dat je wordt geappt op het strand en onnodig even in de werkmodus terechtkomt.

3. Begin op tijd

Het is raadzaam om op tijd te beginnen met je overdracht, zodat je niet alles in de laatste twee uur van je laatste werkdag moet doen. Vaak heeft men al een aantal dagen nodig om volledig los te komen van het werk en dit voorkomt vakantiestress zo vlak voor je vertrekt.

4. Plan geen belangrijke besprekingen, net voor - of na - je vakantie

Sneller in de vakantiemodus te komen? Plan dan geen belangrijke besprekingen net voor je vertrek. Wanneer je dit wel doet kunnen urgente zaken vers in het geheugen blijven zitten, waardoor een grotere barrière ontstaat om helemaal ‘leeg’ op vakantie te gaan.

Een andere veelgemaakte fout is het inplannen van belangrijke meetings direct na terugkomst. Bewust of onbewust zal je tijdens de laatste dagen van je vakantie denken aan die belangrijke klant die overmorgen tegenover je zit. De werkstress die hierbij kan optreden kan je voorkomen door geen besprekingen in te plannen net na je vakantie.

5. Houd nog een paar dagen vrij na terugkomst van vakantie

Een goed advies is om niet direct aan het werk te gaan nadat je terugkomt van vakantie. In een ideaal scenario kan je je spullen rustig opbergen en nog even nagenieten van de stressloze vakantie in de dagen na terugkomst. Doordat je op de eerste werkdag geen belangrijke meetings hebt gepland, ka je rustig opstarten. Dit komt de productiviteit uiteindelijk ten goede.

Wanneer al deze tips gecombineerd worden, zal de kans op slapeloze nachten en vakantiestress aanzienlijk minder zijn.

Geen werkstress op vakantie

Denk eraan dat je maatregelen neemt die bij jou passen. Zoals aangegeven: het kan voor sommige mensen juist werkstress verminderen om ’s avonds de e-mail te kunnen checken. Als je hier van te voren maar over nadenkt. Zo voorkomt je dat je achteraf inziet dat je je vakantie heel anders had willen beleven.

Succes en een fijn vakantie zonder vakantiestress gewenst!

block zoek vacatures

Search jobs

We believe the right job can change your life.