Werk en vakantie

Werk en vakantie - de work life integration

Werk en dan... vakantie. Even afschakelen en nieuwe energie opdoen. Maar dankzij de vervagende grenzen tussen werk en privé – met andere woorden: work life integration – gaat het werk steeds vaker mee op vakantie.

Werk en vakantie | Work life integration - Hays.nl
Leestijd: 3 minuten | Door Hays HR

Sinds de roamingkosten in de EU zijn afgeschaft, wordt bellen en internetten in het buitenland goedkoper en gemakkelijker. De tijd dat je zonder bereik op je vakantiebestemming zat en als vanzelf offline ging, is voorbij. Een last of een zegen? Dat ligt aan de afspraken die je maakt. Met jezelf, je gezin, je werkgever en je collega’s.

De meesten van ons kijken erg uit naar de vakantie. Tijd voor elkaar en lekker opladen, dat is belangrijk.

Werk en vakantie

Voor veel leidinggevende geldt dat de mobiel en iPad mee gaan. Ze blijven eindverantwoordelijk voor een business en vinden het prettig om af en toe e-mail te bekijken en antwoord te geven op dringende vragen. Sommigen van hen ervaren juist stress als het werk wekenlang een soort ‘black box’ wordt en zij na enkele heerlijke weken tegen een berg e-mails en voldongen feiten aankijken.

Dat betekent niet dat je op vakantie continu aan het werk hoeft te zijn. Sta bijvoorbeeld niet de hele dag op je telefoon te kijken, maar plan dit op rustige momenten. En lopen je kinderen de halve dag met hun mobiel in de hand om hun vakantiemomenten te delen op Facebook? Dan kan jij mooi even je e-mails bekijken. Wanneer je je loptop echt associeert met werk, laat deze dan gewoon thuis.

Social connected

Dankzij de sociale media komen collega’s elkaar ook steeds vaker tegen tijdens de vakantie, in ieder geval online.

Omdat werk en privé zich steeds meer afspelen in hetzelfde domein, worden collega’s in toenemende mate een soort vrienden. Dat betekent dat zij onder meer met elkaar zijn verbonden via sociale netwerken als Facebook. Zo geven ze elkaar inzicht in hun persoonlijke leven. Daardoor kennen en begrijpen collega’s elkaar beter, wat weer bijdraagt aan een soepele samenwerking op het werk.

Al is het raadzaam om ook op dit gebied na te denken en afspraken te maken met jezelf. Wat wil je delen en wat houd je liever helemaal privé? Welke foto’s vind je gepast en welke deel je liever niet met een grote groep?

Work life integration

Zo bezien is de overloop tussen privé en werk op persoonlijk gebied goed vergelijkbaar met de afwegingen die bedrijven moeten maken als het gaat om ‘work life integration’.

Waar en wanneer werk je? Welke vrijheden neem en geef je als het gaat om werktijden? Vertrouw je jezelf en elkaar dat je goed omgaat met de tijd die je besteedt aan je werk en je privéleven?

Als professional word je door de toenemende flexibilisering in zekere zin een beetje je eigen werkgever. Dat kan het begrip tussen werkgevers en werknemers behoorlijk bevorderen, zolang je open staat voor elkaars belangen en heldere afspraken maakt.

Kies voor vakantie

Of je deze flexibele manier van werken en je mogelijke bereikbaarheid ervaart als een last of een zegen, hangt vooral af van jezelf.

Kies voor vakantie. Wees duidelijk tegen je omgeving dat je de nodige rust neemt. Die hebben we na een druk en hectisch werkjaar hard nodig om daarna weer optimaal te kunnen presteren.

En wanneer het echt nodig is, kunnen de technologische mogelijkheden waarover we tegenwoordig beschikken voor je werken als een zegen. Bijvoorbeeld wanneer je voor de rust in je eigen hoofd toch graag snel antwoord geeft op die ene prangende vraag. Maar spreek met jezelf ook vooral af wat je niet doet. De vakantieperiode is jouw moment.

Dus onthoud: werk en vakantie; afspraak = afspraak.

Fijne vakantie

Lees hier meer tips om je loopbaan onder controle te houden of scroll door al onze blogs.

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl

block work wellbeing logo

Work & Wellbeing - Hays.nl