CHATGPT_blog

DE KRACHT VAN CHATGPT

Het is erg leuk om te zien hoe ChatGPT onze vragen beantwoordt en hele stukken tekst schrijft in een paar seconden. Tot nu toe heb ik op mijn werk gezien hoe de AI-chatbot code produceerde voor programmeurs en ideeën genereerde voor krantenkoppen, terwijl mensen zich amuseerden door er songteksten en korte verhalen mee te schrijven. De roem, het succes en de efficiëntie hebben ons echter teruggebracht naar de eeuwenoude discussie of robots mensen kunnen vervangen in onze banen. Immers, als het zo gemakkelijk en snel te gebruiken is, wat houdt je werkgever dan tegen om er gebruik van te maken?

Medewerkersbetrokkenheid - Hays.nl

Het valt niet te ontkennen dat de vooruitgang in generatieve AI, zelfs in een paar maanden tijd, de manier waarop velen van ons werken heeft veranderd. De recente release van GPT-4, met zijn verbeterde mogelijkheden om de wereld te begrijpen, zal de dingen alleen maar verder veranderen. In antwoord op deze wereldwijde enquête die we in januari 2023 op LinkedIn publiceerden, is slechts 23% van de 33.000 respondenten bezorgd dat ChatGPT hun baan zou kunnen innemen, waarbij één commentator zei: "Het doel van ChatGPT is om zo goed mogelijk te helpen en informatie te verstrekken op basis van de gegevens waarop deze bot is getraind. Het is uiteindelijk aan ons (mensen) om te bepalen hoe we de mogelijkheden zullen gebruiken."

Dit betekent natuurlijk niet dat de andere 77% van de respondenten gelijk heeft, en verdere peilingen die we houden kunnen een verandering in het sentiment laten zien, vooral nu GPT-4 is gearriveerd. We weten dat ChatGPT niet zal verdwijnen en hoewel het je misschien niet zal vervangen, heeft het zeker een rol te spelen op de werkplek. Laten we eens kijken naar de mogelijkheden en beperkingen van generatieve AI en hoe het je kan helpen succesvol te zijn in je carrière.  

WAAROM ZAL CHATGPT MENSEN NIET VERVANGEN IN AL ONZE BANEN?

Generatieve AI is zeker indrukwekkend en kan behoorlijk werk leveren met de dingen die we ervan vragen. Het heeft echter een aantal beperkingen als het aankomt op menselijke vaardigheden, wat betekent dat het niet alles zal vervangen wat wij op de werkplek inbrengen. Bijvoorbeeld:

Gebrek aan creatief of strategisch denken: In een recent interview in het kader van de Tech Founders-serie van Hays merkte vooraanstaand AI-expert en ethicus Sherin Mathew op: "ChatGPT is als het meest gretige, ambitieuze kind in de klas, dat waarschijnlijk de aantekeningen van vorig jaar heeft bekeken die de professor heeft uitgegeven en probeert hen te slim af te zijn. Het zal nooit zo slim zijn als de professor, of creatief zijn, of nadenken over de volgende stap."

Het missen van gezond verstand: Zoals taal- en psychologie-expert Steven Pinker opmerkt, kan de chatbot niet naar logische conclusies springen op dezelfde manier als mensen dat kunnen, tenzij de oplossing expliciet (en specifiek) elders is gegeven. Dit beperkt de impact die het kan hebben bij het beheren van taken. Het team achter GPT, OpenAI, beweert echter dat "GPT-4 ChatGPT overtreft in zijn geavanceerde redeneercapaciteiten", dus dit kan een minder groot probleem worden voor gebruikers.

Niet in staat om fouten te controleren: Als reactie op de onderzoekscapaciteiten van ChatGPT ging Google in februari 2023 verder met de lancering van zijn eigen AI-gestuurde chatbot. De onthulling werd echter ontsierd doordat de tool onjuiste informatie genereerde, een fout die meer dan $ 100 miljard van de waarde van het bedrijf wegvaagde.

Nieuwigheidsfactor boven menselijk contact: Weet je nog hoe verbaasd je was toen je voor het eerst naar een 3D-film keek? Of een apparaat met aanraakscherm gebruikte? Hoewel we allemaal enthousiast zijn over de nieuwigheid van wat ChatGPT nu kan doen, is het waarschijnlijk dat we snel genoeg zullen stoppen met zo verrukt te zijn over de mogelijkheden. Pinker waarschuwt dat mensen zelfs achterdochtig kunnen worden of moe kunnen worden van door AI geproduceerde content, waardoor mensen hun spierballen kunnen laten zien en kunnen laten zien wat ze in ruil daarvoor kunnen doen. Zoals een antwoord op onze enquête uitlegde: "AI heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om "mensachtige" tekst en interacties. Antwoorden die worden gegenereerd door ChatGPT vereisen nog steeds een behoorlijke hoeveelheid menselijke tussenkomst en bewerking om te ontsnappen aan het "uncanny valley"-gevoel dat je krijgt van door AI gegenereerde tekst."

Mijn collega Tim Olsen vat het samen in zijn recente artikel: "Zal AI dan onze banen overnemen? Voorlopig nog niet. Er is nog steeds een menselijk element nodig om tools als ChatGPT goed te gebruiken en te beheren, en de technologie is nog niet volwassen." GPT-4 is echter nog maar net uit, dus laten we eens kijken welke vooruitgang OpenAI heeft geboekt, of dat sommige van dezelfde problemen zich nog steeds voordoen.

Hoe gebruik je ChatGPT in je werk

Wat ik wel kan zeggen is dat ChatGPT en andere generatieve AI je kunnen helpen in je functie, vooral als het gaat om repetitieve of "template" taken. Uit onze enquête op LinkedIn van januari 2023 bleek dat 23% van de 14.000 respondenten ChatGPT in hun werk hebben gebruikt, terwijl 30% het zou overwegen. Gezien het feit dat generatieve AI nog in de kinderschoenen staat, is dat een behoorlijk hoog aantal en steeds meer mensen raken erbij betrokken.

DUS HOE KUN JE CHATGPT GEBRUIKEN IN JE WERK?

Copywriter

De belangrijkste toepassing van ChatGPT die de aandacht heeft getrokken, is de proza-uitvoer. Gebruikers kunnen een tekst aanvragen gebaseerd op een bepaald onderwerp of een bepaald verhaal, en binnen enkele seconden een vrij goede tekst ontvangen. Je zou het kunnen vragen om een verklaring te schrijven, of misschien inhoud voor een webpagina, vooral als de tekst zonder bronvermelding is. GPT-4 kan zelfs meer dan 25.000 woorden tekst verwerken.

Er is echter menselijke input nodig om de inhoud te controleren op feitelijke fouten en relevantie. Hoewel gebruikers kunnen vragen om de tekst in een bepaalde stijl te schrijven, zijn er vragen over de consistentie van de toon. Copywriters weten ook dat snel achter elkaar dezelfde woorden herhalen een no-no is, tenzij het voor het effect wordt gedaan - iets wat ChatGPT niet zal begrijpen. In dit opzicht is generatieve AI slechts de pen, in plaats van de schrijver.

Marketingmanager

Zoals Mathew besprak tijdens ons Tech Founders-evenement, is generatieve AI niet noodzakelijk creatief, maar het kan wel de indruk wekken dat iemand creatief is. Als je korte blurbs of beschrijvingen van evenementen moet schrijven die de belangrijkste informatie bevatten, kan ChatGPT helpen.

Advocaat

Een advocatenkantoor in het Verenigd Koninkrijk heeft al een chatbot op basis van de GPT-technologie geïmplementeerd om te helpen bij het opstellen van contracten. Het bedrijf benadrukte dat dit niet werd geïntroduceerd om mensen te vervangen, maar om hen tijd te besparen, zodat ze zich op belangrijkere en geavanceerdere taken kunnen richten.

Met de juiste parameters en instructies is er geen reden waarom het niet hetzelfde zou kunnen doen bij het schrijven van documenten, vooral in grotere volumes. Zorg er wel voor dat je ze grondig controleert!

Software Ontwikkelaar

Ontwikkelaars kunnen ChatGPT gebruiken om regels code te schrijven, waarbij OpenAI naar verluidt programmeurs inschakelt om de mogelijkheden te verbeteren. Hoewel ervaren programmeurs vrezen dat dit ertoe kan leiden dat ongeschoolde arbeiders code opvragen met eenvoudige commando's, zal deze aanpak gewoon niet zo effectief zijn als een getrainde codeerexpert.

Het is echter nuttig gebleken bij het oplossen van bugs. Gezien de efficiëntie bij het identificeren van de bron van eventuele fouten, zou ChatGPT tijd kunnen besparen bij het oplossen van problemen.

Onderzoeker

Eerst de voordelen: ChatGPT zal informatie aanbieden in aantoonbaar een meer beknopte, verteerbare vorm dan Google of andere zoekmachines doen, omdat de manier waarop het taal gebruikt het gemakkelijk te begrijpen maakt. Het geeft je ook een direct antwoord op je vraag - je hoeft niet meer door irrelevante links te zoeken om te vinden wat je nodig hebt.

Nu het nadeel. Ik heb al gewezen op de mogelijke fouten in de zoekresultaten van generatieve AI, en het zal niet noodzakelijkerwijs in staat zijn om een bron te geven voor zijn informatie.

Wat je moet onthouden: ChatGPT gebruiken op het werk

We zullen ons moeten aanpassen aan ChatGPT en andere generatieve AI, de mogelijkheden ervan leren benutten en begrijpen hoe het veel van onze dagelijkse taken kan uitvoeren. Generatieve AI wordt altijd beter, dus je zult snel merken dat het van pas komt.

Het kan echter niet de plaats innemen van de creativiteit, de innovatie en het strategisch denken die wij mensen in een organisatie inbrengen. Door in te spelen op onze sterke punten kunnen we de curve voorblijven en ervoor zorgen dat ChatGPT en andere generatieve AI een nuttig hulpmiddel worden in plaats van onze opvolger. Terwijl het gesprek op dit moment draait om hoe generatieve AI banen zal innemen, kunnen we ook kijken naar het positieve aspect van de banen die het zal creëren. In mijn volgende blog zal ik kijken naar de manieren waarop banen zullen evolueren, verdwijnen en verschijnen wanneer ChatGPT en andere modellen een vaste waarde worden in de wereld van werk.

We hebben ook een infographic over waarom ChatGPT ons niet volledig zal gaan vervangen. Benieuwd?

Normaal werken bij Hays_NL

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.
 
 

Block SFMC contact fomr

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

  •  
    Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.

     

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl            Volg Hays op Instagram - Hays.nl            Volg Hays op YouTube - Hays.nl