Rio 2016

Rio 2016: geen sprint maar een marathon

 

Henrique Gonzalez is HR Directeur voor de Rio 2016 Olympische en Paralympische Spelen. Hij legt uit hoe het personeelsbestand gedurende de afgelopen 5 jaar is samengesteld en waarom personeel en vrijwilligers zo betrokken zijn bij de Spelen.

Leestijd: 3 minuten | Verschenen in Hays Journal 11

Wat waren de grootste uitdaging bij het organiseren van het personeelsbestand voor Rio 2016? Hoe zijn deze uitdagingen overwonnen?
Er zijn verschillende grote uitdagingen gedurende de tijd dat een project als dit duurt. Ik ben vijf jaar geleden begonnen in een start-up context; recruitment leadership, een cultuur bouwen, HR strategie uitzetten, proces en systemen, het instellen van het personeelsbestand en operationele planning. 70.000 Vrijwilligers aantrekken, betrekken en managen is één van de grootste uitdagingen voor ons geweest. Na jaren van planning hebben we meer dan 250.000 kandidaten gehad en meer dan 60.000 zijn al geselecteerd in de meer dan 15 selectiecentra verdeeld over heel Brazilië.  We hebben 22 tests afgerond met meer dan 8.000 vrijwilligers. We hebben veel vertrouwen in- en zijn erg trots op de kwaliteit en passie die deze vrijwilligers bijdragen aan de Spelen.

Het personeel van voorgaande Olympische Spelen was zeer betrokken. Waarom denkt u dat het personeel zo een grote connectie voelt met hun werk voor de Spelen?
De Spelen vertegenwoordigen zoveel pure waarden. Mensen denken aan vrede tussen verschillende naties, educatie door sport, gezonde gewoonten verbeteren, diversiteit en eensgezindheid. Dit betekent dat ze over de capaciteit beschikken om mensen aan te trekken die van betekenis willen zijn in hun werk, en daarmee zowel persoonlijke als professionele interesses vervullen. Mensen die een betere wereld willen bouwen kunnen gemakkelijk een connectie maken met dat doel.

Is het moeilijk geweest om top talent aan te trekken voor posities waarvan ze weten dat ze die maar voor een relatief korte tijd zullen vervullen?
Wij trekken geen talenten aan door geld, ook niet door exponentiele loopbaanontwikkeling of de stabiliteit ervan. Diegenen die op dit moment in hun carrière zoeken naar deze aspecten zullen zich niet aangetrokken voelen om voor de Spelen te gaan werken. Echter, het is niet moeilijk om getalenteerde individuen aan te trekken die gemakkelijk omgaan met onzekerheid, zich aanpassen, zelfvertrouwen hebben en op zoek zijn naar betekenis in hun baan. Diegenen wiens carrière wordt gedreven door leren, die nationale en internationale netwerken willen bouwen en unieke verhalen willen kunnen vertellen over hun bijdrage aan een historisch en zeer complex project zijn doorgaans een goede match.

U heeft voorheen gewerkt in de corporate wereld. Hoe heeft het organiseren van het personeelsbestand voor de Olympische Spelen zich onderscheiden van uw voorgaande rollen?
We hebben het meest diverse team dat ik ooit heb gezien. We hebben mensen afkomstig van sportfederaties, event marketing, mensen met een traditionele corporate achtergrond, nationale en multinational bedrijven uit verschillende sectoren en mensen afkomstig uit de publieke sector.
We hebben veel getalenteerde mensen die uitblonken daar waar zij voorheen werkten en bereid zijn hun best te doen. Het succes hier is gebaseerd op geïntegreerde samenwerking van teams en ook interne en externe partnerships.

Wat denkt u dat de Spelen zullen betekenen voor Brazilië als land? Welke erfenis hoopt u dat ze achterlaat voor zowel haar beroepsbevolking en de natie?
De Spelen zullen het ontwikkelingstraject van ons land helpen en laten zien dat Brazilië de capaciteit heeft om een complex project als dit te organiseren en af te leveren. De Spelen zullen ook onze cultuur presenteren en ons toeristenpotentieel ontwikkelen en daarmee Brazilië promoten als een natie die trots is om onze bezoekers welkom te heten.

Wat zijn uw professionele plannen zodra de Spelen zijn afgelopen?
Ik zal een paar maanden de tijd nemen om te gaan zeilen en daarna mijzelf bezig houden met wat consultancy en coaching. Ik kan wellicht ook als executive deelnemen aan een ander project. Hoe dan ook, het moet iets zijn dat mijn waarden en behoefte aan adrenaline vervult.

Dit interview is gepubliceerd in Hays Journal 11

Block SFMC contact fomr

Neem contact met mij op

Heeft u een vraag of opmerking? Wij nemen graag contact met u op.
  •  
  • Met het versturen van dit formulier geeft u aan op de hoogte te zijn van ons privacybeleid welke uitlegt wat wij met uw persoonsgegevens doen.

block ik heb een vacature

Ik heb een vacature

Wij geloven dat de juiste kandidaat een organisatie kan veranderen.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl