Herken wanneer een medewerker u wil verlaten

8 duidelijke signalen dat uw werknemer op zoek is naar een nieuwe baan

Elke dag nemen een heleboel mensen over de hele wereld de moedige en spannende beslissing om hun werkgever te verlaten en een nieuwe uitdaging aan te gaan. Het is een onlosmakelijk onderdeel van de arbeidswereld. Toch zijn hiring managers vaak in shock of zelfs in paniek als een teamlid onverwacht zijn of haar baan opzegt.

Medewerker op zoek naar een nieuwe baanLeestijd: 3 minuten | Door Jane McNeill - Directeur Hays Australië

Hoe kunt u als hiring manager aanvoelen dat een werknemer misschien aan een andere baan denkt? 

Uit ervaring weet ik dat er een aantal herkenpunten zijn die hierop zouden kunnen wijzen. Op zichzelf hoeven die signalen niets te betekenen, maar samen zijn ze vaak een indicatie dat iemand het schip gaat verlaten en dat het tijd is om u voor te bereiden.

8 duidelijke signalen

1. Meer persoonlijk telefoongebruik

Wanneer een werknemer vaak naar buiten gaat om een persoonlijk telefoongesprek te voeren, of de telefoon vaker dan gewoonlijk gebruikt onder werktijd, kan dat een teken zijn dat hij/zij in gesprek is met een recruiter of hiring manager. 

Toch zou ik niet te snel conclusies trekken - misschien is er iets aan de hand in zijn of haar privéleven en moet er daardoor meer gebeld worden. 

Probeer op te letten hoe vaak het gebeurt, zeker als het de productiviteit van de medewerker beïnvloedt. Wat meteen een bruggetje is naar mijn tweede punt.

2. Achteruitgaande prestaties

Soms kan een medewerker mentaal alvast uitklokken als het eind in zicht is. Vanzelfsprekend gaat dat ten koste van de prestaties en productiviteit. 

U kunt het merken aan de bijdrage die geleverd wordt tijdens vergaderingen, of misschien let deze persoon minder goed op en komen er minder ideeën van zijn/haar kant. Het is dan ook verstandig om de kwaliteit en output van de bewuste medewerker goed in de gaten te houden.

3. Teruglopende aanwezigheid

Komt de medewerker de laatste tijd te laat, of gaat hij/zij opeens vroeg naar huis? Wordt er kort van tevoren vrij gevraagd op willekeurige weekdagen? Dat is een veelvoorkomende aanwijzing dat er sollicitatiegesprekken ingepland staan.

4. Minder bereidheid tot commitment

Als het teamlid geen ja wil zeggen tegen toekomstige projecten of niets zegt tijdens gesprekken die daarover gaan, dan zou dat best eens kunnen betekenen dat hij of zij die projecten niet meer gaat meemaken.

5. Nettere kleding

Sommige medewerkers kleden zich plots formeler dan anders. In dat geval hebben ze die ochtend misschien een sollicitatiegesprek gehad, of gaan ze daar in de lunchpauze of na werktijd naartoe. Die kans is vrij groot, als ze zich normaal gesproken casual kleden. 

6. Actiever op LinkedIn

Heeft een van uw werknemers onlangs zijn/haar profiel bijgewerkt, comments geplaatst, connecties gemaakt, of zelfs om aanbevelingen gevraagd op LinkedIn? Zo ja, dan is het goed mogelijk dat hij/zij LinkedIn gebruikt als onderdeel van de zoektocht naar een baan. 

7. Afstandelijkheid

Als een medewerker zich afstandelijker gedraagt, bijvoorbeeld door sociale aangelegenheden op het werk te mijden of gewoon minder praatjes te maken met collega's, kan dat een signaal zijn dat hij of zij zich losmaakt van het team en zich mentaal voorbereidt op een aanstaand vertrek. 
Dat kan natuurlijk ook door privéomstandigheden komen, dus check eerst of alles goed gaat met het bewuste individu, voor u ervan uitgaat dat het gedrag werkgerelateerd is.

8. Hij of zij heeft recentelijk ergens om gevraagd (en het niet gekregen)

Of het nu gaat om opslag, een promotie of een training, het kan altijd gebeuren dat een werknemer een verzoek niet ingewilligd ziet, om wat voor reden dan ook. Dat kan een dermate zure nasmaak opleveren, dat deze persoon besluit om zich heen te gaan kijken. 

Als de bovenstaande gedragingen begonnen zijn nadat hij of zij iets niet heeft gekregen, dan lijkt het me niet gek om er rekening mee te houden dat deze werknemer aan een vertrek denkt.

Maar trek niet te snel conclusies

Onthoud dat de bovenstaande signalen ook een indicatie kunnen zijn dat deze werknemer 'gewoon' ongelukkig is, privé of op het werk, zonder op zoek te zijn naar een nieuwe baan. 

U kunt altijd om opheldering vragen en uw hulp aanbieden

Wat als de werknemer toch vertrekt

Als deze werknemer inderdaad vertrekt, is het verstandig om de wervingsstrategie met een deskundige recruiter door te nemen, van de formulering van de functieomschrijving tot het soort vragen dat u gaat stellen. 

block ik heb een vacature

Ik heb een vacature

Wij geloven dat de juiste kandidaat een organisatie kan veranderen.

Block SFMC contact fomr

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

  •  
    Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.

     

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl            Volg Hays op Instagram - Hays.nl            Volg Hays op YouTube - Hays.nl