Geef persoonlijkheid voorrang

Persoonlijkheid als basis voor succesvolle teams

Natuurlijk wilt u voor uw organisatie goed functionerende teams die een eenheid vormen waarin iedereen elkaar aanvult. Een team dat bestaat uit mensen die willen samenwerken om de doelstellingen van het bedrijf te behalen, in tegenstelling tot alleen het nastreven van individueel succes.

Geef persoonlijkheid voorrang

Nog te vaak is het de kandidaat met de grootste lijst aan diploma’s en certificaten die de baan krijgt, zonder enige aandacht voor hoe deze persoon zou kunnen passen in het team. Maar vaardigheden kunnen worden aangeleerd en kan men onder de knie krijgen, terwijl dat vaak niet geldt voor de persoonlijkheid en het karakter van een kandidaat.

VAARDIGHEDEN
KUNNEN WORDEN
AANGELEERD

PERSOONLIJKHEID
EN KARAKTER NIET

Het grote risico wanneer men alleen focust op de prestaties van de kandidaat, is dat de persoonlijkheid vaak over het hoofd worden gezien. Uit onderzoek, gehouden onder 20.000 medewerkers, blijkt dat bijna de helft (46%) in het eerste anderhalf jaar te kort schiet. In bijna 90% van de gevallen was dit vanwege de verkeerde verwachtingen, in plaats van een gebrek aan vaardigheden. Het kan soms moeilijk zijn de juiste persoonlijke fit te vinden.

Bekijk het gehele plaatje

Bij het werven van nieuwe medewerkers is het belangrijk altijd de teamdynamiek in ogenschouw te nemen. U zou wellicht de beste persoon op papier voor elke specifieke rol willen aannemen, maar zonder een goed teamverband is er geen garantie voor succes.

Met dit in het achterhoofd, kunt u onderstaande checklist gebruiken bij het samenstellen van uw team

 • Zelfreflectie
 • Wat maakt een team goed
 • Sociale verbondenheid
 • Persoonlijkheidsonderzoek

Zelfreflectie

Als manager moet u uw team samenstellen op basis van uw visie. Wilt u succes behalen als team, dan is het belangrijk dat deze groep een aanvulling is op uw stijl en ideeën. Om te zien wat het team nodig heeft, moet u eerst goed naar uzelf kijken – wat zijn uw sterke en zwakke punten? Door te (h)erkennen waar het aan ontbreekt, bent u in staat een team op te zetten met individuen die elkaar aanvullen.

Wat maakt een team goed?

Vraag uzelf af welke teamdynamiek bevorderlijk is voor succes, rekening houdend met uw specifieke doelstellingen en ambities. Als uw team zal opereren in een zeer drukke omgeving in een wereldwijde markt dan zullen geduld en goede communicatieve vaardigheden bovenaan uw prioriteitenlijst staan bijvoorbeeld.

TEAMVERBAND
DRAAIT OM
DE SOCIALE CONNECTIE

Sociale verbondenheid

Sociale verbondenheid is de sleutel tot het succes van uw team. Of een kandidaat een teamspeler is, ontdekt u met deze vragen tijdens het sollicitatiegesprek:

 • Hoe veel waarde hecht de kandidaat aan het behalen van gezamenlijke doelstellingen?
 • Hoe spreekt de kandidaat over de vorige werkgever en het vorige team?
 • Hoe vaak spreekt de kandidaat over ‘ik’ in plaats van ‘wij’?
 • Zijn de ambities en doelstellingen van de kandidaat individueel of collectief?

Boven alles, als het gesprek voor beiden voelt als een conversatie, en niet als een verhoor, dan is dit meestal een teken van een goede verstandhouding.

Persoonlijkheidsonderzoek

Het is aan te bevelen het sollicitatiegesprek aan te vullen met een persoonlijkheidsonderzoek. Hierbij wordt gekeken of de persoonlijkheid van de kandidaat past binnen het team, wat het succes van de groep vergroot.

Betrek het team bij sollicitatiegesprekken

Wat ook verstandig is, is om mensen uit het team te laten spreken met de kandidaat, vooral als zij regelmatig zullen samenwerken met deze persoon. Uw bestaande team betrekken bij het wervingsproces is een quick win als het gaat om teamgevoel.

NEEM UW
HUIDIGE TEAM

MEE
IN HET PROCES

Laat elke interviewer verschillende facetten van elke kandidaat beoordelen. Deze onvoorspelbaarheid garandeert dat de kandidaat geen ingestudeerde antwoorden op vaak gestelde vragen zal geven; hun echte persoonlijkheid zal op deze manier beter aan het licht komen.

Aanschouw uw succes

Met behulp van bovenstaand proces kunt u succesvol een team bouwen op basis van vertrouwen. De mensen zullen zich onderling vertrouwd genoeg voelen om eerlijk hun mening te durven geven, en zullen tegelijk ook het vertrouwen hebben om te weten dat de feedback van de andere leden altijd is gebaseerd op teamsucces en het grote plaatje. 

De belangrijkste les is dus dat het van belang is om te concentreren op het werven van mensen die niet alleen de juiste skills hebben, maar ook op sociaal gebied een grote toevoeging zijn voor het team.

Het juiste talent in huis

Heeft u het juiste talent in huis, maar ontbreekt het aan samenhang in uw team? Zo motiveert u uw werknemers.

Hoe begint u met uw zoektocht naar het juiste talent? Meld uw vacature aan bij Hays.

block ik heb een vacature

Ik heb een vacature

Wij geloven dat de juiste kandidaat een organisatie kan veranderen.
 

Block SFMC contact fomr

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

 •  
  Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.

   

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl