Een sollicitatiegesprek afnemen specifiek bij thuiswerkers

Een sollicitatiegesprek afnemen specifiek bij thuiswerkers

De manier waarop we werken wordt steeds flexibeler. De ontwikkeling in technologie en de behoefte aan een betere werk-privé balans spelen daar zeker een grote rol in. Om de juiste mensen te vinden, die met de verantwoordelijkheid van remote werken kunnen omgaan, zal u tijdens uw sollicitatiegesprek andere vragen moeten stellen dan u misschien gewend bent.

Thuiswerkers een sollicitatiegesprek afnemen - Hays.nl
Leestijd: 3½ minuut | Door: Hays Marketing

Na het lezen van onderstaande 3 onderdelen zal het u lukken de meest geschikte kandidaat te vinden:

Virtueel een sollicitatiegesprek afnemen

Door de aard van hoe en waar thuiswerkers zullen werken, zal u de kandidaat misschien nooit ontmoeten, zelfs niet tijdens het sollicitatieproces. 

Overweeg dus het gebruik van video-interviews, wat het gesprek persoonlijker maakt. U kunt dan direct de communicatieve vaardigheden en lichaamstaal ervaren.

Virtueel een sollicitatiegesprek afnemen kan u ook helpen met het beoordelen hoe comfortabel de kandidaat is met het gebruik van technologie. Hiermee kunt u inschatten hoe effectief ze het waarschijnlijk zullen inzetten als ze met de rest van het team gaan werken.

Welke eigenschappen heeft de perfecte kandidaat?

Een door Forbes gepubliceerd artikel, schetst de 10 essentiële eigenschappen van de perfecte thuiswerkers:

 1. Waardeert resultaat boven proces
 2. Is een zelfstarter
 3. Is in staat om een testproject te voltooien
 4. Is punctueel en reageert snel
 5. Is gemotiveerd door iets groters dan zichzelf
 6. Is een natuurlijke probleemoplosser
 7. Heeft aandacht voor detail en volgt KPI's
 8. Heeft een sterke, technische aanleg
 9. Heeft al ervaring met een vorm van werken op afstand
 10. Is gericht op groei

9 vragen om te stellen aan toekomstige thuiswerkers

Een sollicitatiegesprek afnemen specifiek gericht op thuiswerkers moet meer gefocust zijn op de persoonlijkheid van de kandidaat dan op de kennis en kunde. U moet er immers op kunnen vertrouwen dat de kandidaat zijn tijd effectief kan beheren en om kan gaan met de vrijheid van thuiswerken. Stel vragen die meer gericht zijn op doelen, ervaringen, probleemoplossend vermogen en communiceren. 

Goede vragen om te stellen zijn: 

Heeft u ervaring met werken op afstand? 
Dit is cruciaal, omdat er geen garantie is dat iemand zonder ervaring geschikt is om op deze manier te werken. Zo niet, wat zijn hun bedoelingen? Hoe past werken op afstand bij hun doelen en waarom zijn ze geschikt om op deze manier te werken?

Wat vind je leuk aan remote werken en waarom solliciteer je op een functie op afstand? 
Hier kunt u nagaan waar ze het meest waarde aan hechten. Het geeft u een indicatie van hoe grondig ze hebben nagedacht over het vooruitzicht om op afstand te werken en hoe dit hun werkstijl zal aanvullen.

Hoe wil je samenwerken met collega's wanneer je remote werkt? En kun je me vertellen hoe je dit in het verleden hebt gedaan? 
Hun antwoord geeft aan hoeveel ze samenwerking waarderen, en de vaardigheden die ze hebben om dit effectief te doen bij remote werken.

Wat heeft remote werken je geleerd over hoe je het meest effectief werkt? 
De kandidaat moet kunnen uitleggen wat ze hebben geleerd door remote werken en hoe het hen heeft geholpen zich te ontwikkelen. Ze moeten u bijvoorbeeld kunnen vertellen welk deel van de dag ze het meest productief zijn, of hoe ze bepaalde vaardigheden hebben aangepast in hun manier van werken (nu ze remote werken i.p.v. op kantoor).

Met welke online communicatie tools ben je bekend? 
Het is belangrijk dat de kandidaat op zijn gemak is met het gebruik van nieuwe technologie. Uw organisatie gebruikt wellicht platformen waar zij nog niet bekend mee zijn. De kandidaat moet zijn vaardigheden en intuïtie kunnen inzetten om hier vertrouwd mee te raken om zo effectief en regelmatig met collega's te communiceren.

Voorzie je uitdagingen bij het werken op afstand en hoe ga je die aanpakken? 
Kandidaten moeten de voor- en nadelen van remote werken inzien. Ze moeten kunnen anticiperen en voorzienbare problemen kunnen oplossen. Ze kunnen zich van te voren bijvoorbeeld afvragen of ze zich wel genoeg verbonden gaan voelen met het bedrijf. In hun antwoord zouden ze u vervolgens moeten kunnen uitleggen hoe ze dit proactief zouden aanpakken.

Heb je thuis voldoende kantoorruimte?
Deze klinkt voor de hand liggend, maar het is absoluut cruciaal dat thuiswerkers veilig, comfortabel en productief kan werken.

Hoe ga je om met miscommunicatie of conflicten, en kan je mij daar een voorbeeld van geven? 
Hoe kalm en praktisch de kandidaat met conflicten omgaat, kan de sleutel zijn tot hun succes in de toekomst bij remote werken. Aangezien miscommunicatie vaker voorkomt bij remote werken waar het persoonlijke contact minder is, zouden ze u gemakkelijk moeten kunnen uitleggen hoe ze dergelijke gevallen oplossen.

Hoe leer je nieuwe collega’s van je externe team kennen? 
Hoe de kandidaat deze vraag beantwoordt, geeft aan hoe effectief ze communiceren, met anderen omgaan en hoe ze samenwerken, zelfs op afstand. Hun antwoord geeft u ook een idee van hoe hoog ze teamwork en de ontwikkeling van professionele relaties waarderen.

Het is essentieel om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen en door het sollicitatiegesprek afnemen op de juiste manier te benaderen, heeft u een goede kans om de perfecte thuiswerkers te identificeren en aan uw remote team te kunnen toevoegen.

Meer tips voor werken met een remote team

block ik heb een vacature

Ik heb een vacature

Wij geloven dat de juiste kandidaat een organisatie kan veranderen.

Block SFMC contact fomr

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

 •  
  Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.

   

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl            Volg Hays op Instagram - Hays.nl            Volg Hays op YouTube - Hays.nl