Waarom betrokken personeel belangrijk is voor uw organisatie

Medewerkersbetrokkenheid
Waarom betrokken personeel zo belangrijk is voor uw organisatie

Het lijkt vanzelfsprekend dat medewerkersbetrokkenheid een belangrijke factor is voor een goed presterende organisatie. Maar wanneer is personeel nu daadwerkelijk betrokken en hoe kan dit uw organisatie positief beïnvloeden?

Medewerkersbetrokkenheid - Hays.nl

We leggen dit uit in deze 3 onderwerpen:

Wat is medewerkersbetrokkenheid?

Wanneer medewerkers de waarden en doelstellingen van een organisatie begrijpen en zich hier ook voor inzetten, en wanneer zij gepassioneerd en gemotiveerd zijn om alles op alles te zetten om de doelen te bereiken, dan spreekt men van betrokken personeel.

Een betrokken personeelsbestand heeft u niet zomaar. Het is tweerichtingsverkeer waarbij een organisatie haar best moet doen om het personeel te betrekken en, heel belangrijk, waar medewerkers zelf beslissen hoeveel betrokkenheid ze zullen tonen. Het is een symbiotische relatie waar zowel de werkgever als de werknemer elkaar steunen; als de ene kant er niet in slaagt de ander te steunen, zal betrokkenheid snel verminderen.

Hoe belangrijk is betrokken personeel?

Volgens onze enquête Staff Engagement, Ideas for Action, gedaan onder werkgevers in Australië, gelooft 83% van de ondervraagden dat medewerkersbetrokkenheid belangrijk is voor hun organisatie en nog eens 14% zegt dat het 'tot op zekere hoogte' belangrijk is; slechts 3% is van mening dat betrokken personeel niet belangrijk is. 

De betrokkenheid van personeel zou een prioriteit moeten zijn voor uw bedrijf, vooral gezien het huidige financiële klimaat en het gebrek aan passende skills, in veel grote economieën. Zoals de Hays Global Skills Index laat zien, worden veel landen geconfronteerd met een ernstig tekort aan kandidaten in high-skill industrieën. Met een tekort aan vaardigheden moeten werkgevers hun bestaande investeringen in menselijk kapitaal vergroten. Personeelsbetrokkenheid is daar een belangrijk onderdeel van.

4 belangrijke redenen om betrokken personeel te hebben

1. Personeelsbehoud

Bij betrokken medewerkers is het 87% minder waarschijnlijk dat zij vertrekken.

In een markt met een tekort aan geschikte kandidaten, zal de concurrentie om ervaren professionals toenemen. Maar verschillende studies hebben aangetoond dat betrokken personeel zich minder snel zal laten verleiden door aanbiedingen van uw concurrenten.

Daarnaast zullen medewerkers die zin en betekenis ontlenen aan hun werk eerder geneigd zijn om bij de organisatie te blijven.

2. Verhoogde productiviteit en innovatie

Betrokken personeel zal productiever en innovatiever zijn dan werknemers die zich niet betrokken voelen.

Volgens de Workplace Research Foundation, is bij medewerkersbetrokkenheid de kans op bovengemiddelde productiviteit 38% meer waarschijnlijk. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat betrokken medewerkers bijna vijf keer vaker zeggen dat hun organisatie toegewijd is aan het op de markt brengen van innovatieve producten en diensten, dan personeel dat niet betrokken is.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat niet-betrokken medewerkers eigenlijk fungeren als een handrem op uw inspanningen om de productiviteit en innovatie te versnellen.

3. Betere resultaten

Ondernemingen met betrokken medewerkers boeken betere resultaten dan degenen zonder betrokken medewerkers, tot maar liefst 202%.

Een onderzoek van Gallup laat zien dat bedrijven in het bovenste kwartiel van ‘betrokken medewerkers’, in vergelijking met het onderste kwartiel, 22% meer winstgevend zijn en een 10% hogere klantbeoordelingen hebben. Ook een Harvard Business Review concludeert dat een betrokken personeelsbestand een positieve invloed heeft op de bedrijfs en financiële prestaties.

4. Proactief personeelsbestand

Tot slot, zeer betrokken medewerkers zijn bereid om die extra stap te zetten. Zij zullen eerder bereid zijn om buiten normale werktijden te werken wanneer dit noodzakelijk is, ze zijn behulpzamer naar collega’s toe en meer bereid iets goeds voor de organisatie te doen ook al wordt dan niet van hen verwacht.

Daarnaast blijkt het ziekteverzuim bij zeer betrokken medewerkers lager te liggen dan bij niet betrokken medewerkers.

Creëer medewerkersbetrokkenheid

Ondanks het bovenstaande bleek uit onze enquête dat slechts 40% van de werkgevers vindt dat het overgrote deel van hun personeel betrokken is.

Voor werkgevers die hun investeringen in menselijk kapitaal willen vergroten, is het dan ook geen wonder dat de medewerkersbetrokkenheid één van de speerpunten op de agenda is.

Hier vind u tips om uw medewerkers te motiveren, of lees meer over hoe employer branding medewerkersbetrokkenheid kan verhogen.

block ik heb een vacature

Ik heb een vacature

Wij geloven dat de juiste kandidaat een organisatie kan veranderen.
 

Block SFMC contact fomr

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

  •  
    Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.