Neurodivers_blog

DE VOORDELEN VAN EEN NEURODIVERS TECH TEAM OP DE WERKPLEK

Onderzoek belicht sterke punten en vaardigheden die geassocieerd worden met neurominorities, zoals ADHD, dyslexie, autisme en meer. Veronderstellingen over neurodiversiteit gaan vaak voorbij aan de ervaringen en vaardigheden van mensen. De tech-industrie begint de voordelen van een neurodiverse beroepsbevolking te erkennen. Helaas zijn de kansen op werk voor neurominorities vaak eerder gevuld met uitdagingen dan met vooruitzichten.

 

De tech-industrie realiseert zich nu pas de voordelen van het omarmen van neurodiversiteit, wat verrassend is gezien de indrukwekkende breinen die door de geschiedenis heen zijn geassocieerd met aandoeningen als autisme en Asperger-syndroom. Van Alan Turing en Albert Einstein tot Isaac Newton en Elon Musk, deze geniale mensen zijn een toonbeeld van neurodivergence.

WAT IS NEURODIVERSITEIT?

Neurodiversiteit, een term bedacht door Judy Singer, een autistische sociologe en schrijfster, verwijst naar de verschillende manieren waarop de hersenen kunnen werken en informatie kunnen interpreteren. Singer beschrijft het als het erkennen van het unieke vermogen van elk levend wezen en de onderscheidenheid van elk menselijk geest-lichaam complex.

Iedereen heeft andere interesses en motivaties. Sommige mensen zijn van nature beter in sommige dingen en hebben moeite met andere. Een neurodivergent brein heeft meestal een 'spiky' cognitief profiel, wat betekent dat er aanzienlijke variaties kunnen zijn tussen deze gebieden van sterke en zwakke punten. Een neurotypisch brein heeft in vergelijking een veel vlakker cognitief profiel.

Ongeveer één op de acht mensen wordt beschouwd als neurodivergent, maar velen zijn zich daar niet van bewust. Hoewel autisme vaak door elkaar wordt gebruikt met neurodivers/neurodivergent, omvat neurodiversiteit een reeks aandoeningen, waarvan sommige bekend zijn en andere minder erkend.

 

DE GEVAREN VAN STEREOTYPERING VAN NEURODIVERGENTE MENSEN

In een onderzoek uit 2016 legde het National Institute of Economic and Social Research uit dat er een "neiging bestaat voor neurodivergente personen om gestereotypeerd te worden op basis van de meer bekende kenmerken van hun aandoening".

Aannames gebaseerd op bekende kenmerken van deze aandoeningen kunnen het individu als geheel ondermijnen en voorbijgaan aan zijn of haar waardevolle ervaringen en vaardigheden. Het erkennen van de uitdagingen waarmee neurodivergente individuen worden geconfronteerd, maar ook het creëren van een omgeving waarin ze hun sterke punten kunnen benutten, kan een concurrentievoordeel opleveren. Klimaatactiviste Greta Thunberg noemt haar diagnose autisme bijvoorbeeld een "superkracht".

WELKE VAARDIGHEDEN KUNNEN NEURODIVERGENTE MENSEN INBRENGEN IN TECH?

Een inclusief personeelsbestand verwelkomt de verschillen tussen werknemers. Het erkent het voordeel van evenwichtige teams, met een mix van 'gespecialiseerde' en 'generalistische' denkers. Onderzoek toont aan dat er bewijs is voor specifieke sterke punten en vaardigheden die samenhangen met neurodiverse aandoeningen.

Binnen de wereld van technologie kunnen focus, creativiteit en analytisch talent leiders helpen om vaardigheidstekorten aan te pakken en hun talentenpool uit te breiden:

Autisme: logisch denken, goed kunnen focussen en concentreren gedurende lange perioden, gedetailleerde informatie kunnen verwerken, aandacht voor detail, betrouwbaar, toegewijd en loyaal.

ADHD: hoog energieniveau, hyperfocus, zeer creatief en vindingrijk, spontaan gedrag, ondernemerschap

Dyslexia: Zeer goed "aan de frontlinie", inventief en creatief, gevestigde band met ondernemerschap, vermogen om het grote geheel te zien ("out-of-the-box denken"), visueel manipuleren van 3D-beelden, patronen herkennen en werken met complexe gegevenssets

Dyspraxia: Sterke verbale vaardigheden, strategisch denken en problemen oplossen, sterk episodic geheugen, zeer gemotiveerd, vastberaden en een hardwerkende instelling

Skills Development Scotland heeft ook een aantal positieve eigenschappen geïdentificeerd die verband houden met neurodiverse aandoeningen en waar bedrijven die technisch talent willen werven hun voordeel mee kunnen doen. Deze omvatten:

• Creativiteit en innovatie

• Een hoog concentratieniveau en het vermogen om repetitieve taken uit te voeren

• Methodisch en gericht op details

• Patroonherkenning en afwijkingen identificeren

• Onderzoekende aard en leergierige mentaliteit

• Regels en reeksen begrijpen

DE VOORDELEN VAN EEN NEURODIVERSE WERKNEMER VOR UW BEDRIJF ALS GEHEEL

Hoewel het belangrijk is om het tekort aan technische vaardigheden aan te pakken, kan een neurodiverse beroepsbevolking ook een stimulans zijn:

Innovatie: Dyslectische mensen hebben vaker een sterker analytisch denkvermogen dan anderen. Een ander onderzoek toonde aan dat Autistische mensen hogere niveaus van creativiteit kunnen vertonen. Verder onderzoek wees ook uit dat dyslectische of dyspraxische mensen beter zijn in 'buiten de gebaande paden denken'. Zoals wordt uitgelegd in dit stuk van Harvard Business Review: "Omdat neurodivergente mensen anders in elkaar zitten dan 'neurotypische' mensen, kunnen ze nieuwe perspectieven bieden voor de inspanningen van een bedrijf om waarde te creëren of te herkennen."

Klantervaring: Eén onderzoek toonde aan dat, in tegenstelling tot stereotype opvattingen, Autistische mensen vaak zeer empathisch kunnen zijn. Voor een technologiebedrijf kan dit helpen om je klantenbasis beter te begrijpen en om innovatieve en zinvolle producten en diensten te leveren.

Betrokkenheid van werknemers: Softwarebedrijf SAP meldt dat de betrokkenheid van werknemers is gestegen in gebieden waar haar neurodiversiteitsprogramma's mee in aanraking komen.

Productiviteit: Na zes maanden aan de slag te zijn geweest met het Autism at Work-programma van JPMorgan Chase, waren de Autism at Work-werknemers 48% sneller en 92% productiever dan hun collega's. Daarnaast heeft het neurodiversiteitsprogramma van EY procesverbeteringen geïdentificeerd. In de eerste maand was de tijd die neurodiverse medewerkers nodig hadden om de technische trainingsprogramma's af te ronden gehalveerd. "Ze leerden veel sneller processen te automatiseren dan de neurotypische accountprofessionals met wie ze trainden. Vervolgens gebruikten ze de resulterende downtime om trainingsvideo's te maken om alle professionals te helpen sneller te leren automatiseren," aldus het rapport.

DE VOORDELEN VAN EEN EVENWICHTIG TEAM

De tech-industrie erkent nu de voordelen van een divers personeelsbestand en de unieke reeks vaardigheden en ervaringen die het biedt. Er wordt hard gewerkt om diversiteit in welke vorm dan ook aan te moedigen en er beginnen dingen te veranderen. Maar verandering - in welke bevolkingsgroep dan ook - is een kwestie van lange adem.

Zoals Dr. Doyle opmerkt: "Verschillen toelaten betekent respect tonen en begrijpen dat verschillende manieren om dingen te doen niet minderwaardig zijn."

Klik op deze link waar James Milligan, Global Head of Hays Technology, uitlegt hoe techbedrijven hun wervingsprocessen kunnen aanpassen om een neurodiverse beroepsbevolking aan te nemen.

block ik heb een vacature

Ik heb een vacature

Wij geloven dat de juiste kandidaat een organisatie kan veranderen.
 

Block SFMC contact fomr

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

  •  
    Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.

     

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl