Softskills_block

DE SOFT SKILLS DIE JE AAN EEN BAAN KUNNEN HELPEN

Tijdens het solliciteren naar een baan kan het soms lastig zijn om te laten zien dat jij de juiste persoon bent voor de functie, vooral als je niet zeker weet wat de werkgever over jou moet weten. Je maakt meer kans om indruk te maken op je potentiële manager als je voorbeelden kunt geven van soft skills waar werkgevers op zoek naar zijn.

- Hays.nlRead time: 4 minutes | Author: Jane Bamford - Head of Technology Hays  

 

Wat zijn soft skills? In tegenstelling tot technische vaardigheden, zoals coderen of in staat zijn om specifieke dingen te ontwikkelen, kunnen deze vaardigheden worden gebruikt in een groot aantal functies en zelfs industrieën. Zoals je zult zien in de voorbeelden van soft skills waar werkgevers naar op zoek zijn, is het waarschijnlijk dat je deze dagelijks nodig hebt, zelfs als je je dat niet realiseert. Ze worden ook steeds belangrijker, want nu innovatie en technologische vooruitgang de manier waarop we werken in hoog tempo veranderen, zijn het de soft skills die niet zo snel verouderen.

Hays heeft gekeken naar de soft skills die het vaakst voorkomen in functiebeschrijvingen. Lees verder om erachter te komen welke dat zijn en hoe je je sterke punten kunt laten zien als je solliciteert naar je volgende functie.

Hoe voeg je voorbeelden van soft skills toe aan je CV?

Als je aan de slag gaat met het schrijven van je CV, kun je het beste voorbeelden van je soft skills opnemen in het gedeelte "Werkverleden", in plaats van ze expliciet te noemen in een ander gedeelte.

Waarom? Als je de lezer vertelt dat je over deze vaardigheden beschikt, leg je niet echt uit hoe ze je hebben geholpen om succes te boeken. Bovendien is het waarschijnlijk dat veel andere kandidaten deze vaardigheden ook hebben genoemd, dus door context toe te voegen onderscheid je je van de massa.

Welke voorbeelden van soft skills zoeken werkgevers op dit moment?

 

COMMUNICATIE

Bovenaan de lijst voor werkgevers staat je vermogen om goed te communiceren, of je nu informatie deelt met je collega's of rapporteert aan senior stakeholders.

Wat moet je in je cv zetten?

• Verantwoordelijkheden zoals het verspreiden van updates of documenten naar een breed publiek.

• Prestaties in samenwerking met andere afdelingen of zelfs externe belanghebbenden.

• Ervaring met presenteren of spreken in het openbaar.

Hoe maak je indruk tijdens een sollicitatiegesprek?

• Geef antwoorden die de interviewer vertellen wat ze willen weten. Vermijd " gewauwel" of irrelevante uitspraken.

• Geef voorbeelden van successen uit het verleden waarbij communicatie een belangrijke rol speelde, zoals feedback aan een collega of medewerker.

• Vertel over gevallen waarin je complexe ideeën aan andere mensen moest overbrengen en wat het positieve resultaat was.

TEAMWERK

Jezelf beschrijven als een " teamplayer " zal helaas niet voldoende zijn. De werkgever wil weten hoe je met anderen samenwerkt en hoe je de juiste resultaten levert.

Wat moet je in je CV zetten?

• Projecten waarin je hebt samengewerkt met je team (of mensen van een andere afdeling of organisatie).

• Is je rol binnen een team in de loop der tijd veranderd? Probeer meerdere voorbeelden toe te voegen in je arbeidsverleden en de rol die je hebt gespeeld.

Hoe maak je indruk tijdens een sollicitatiegesprek?

• Bereid een verhaal voor over hoe je actief een team hebt helpen samenwerken en de impact die dat had. Leg indien mogelijk uit hoe jouw strategie kan worden toegepast in de functie waarnaar je solliciteert.

• Bespreek je vermogen om bij te dragen aan een team en tegelijkertijd naar anderen te luisteren. Leg uit hoe dit een succes was en wat jullie samen hebben bereikt.

ZELFMOTIVATIE

Kan je volgende manager erop vertrouwen dat je productief blijft in moeilijke tijden? Of de leiding nemen over je verantwoordelijkheden en leerproces?

Wat moet je opnemen in je CV?

• Eventuele projecten waarin je initiatief hebt genomen.

• Voorbeelden van hoe je vaardigheden hebt ontwikkeld buiten het werk om, vooral als je certificaten hebt behaald. Dit helpt ook om de interviewer te laten zien dat je een leergierige houding hebt, wat een andere belangrijke soft skill is.

Hoe maak je indruk tijdens een sollicitatiegesprek?

• Bespreek gelegenheden waar je gebieden voor zelfverbetering hebt geïdentificeerd en proactieve stappen hebt ondernomen om dit aan te pakken.

• Leg uit hoe je gemotiveerd blijft zonder supervisie. Als je op afstand hebt gewerkt of gaat werken, kunnen voorbeelden hiervan helpen om vertrouwen op te bouwen.

AANDACHT VOOR DETAIL

Grondig zijn in je werk laat je volgende werkgever zien dat hij op je kan rekenen, net als het vermogen om fouten te ontdekken of na te denken over factoren die anderen misschien over het hoofd hebben gezien.

Wat moet je opnemen in je CV?

• Correcte en duidelijke informatie! Zorg ervoor dat het document geen typefouten of grammaticale fouten bevat en dat het formaat en de indeling consistent is.

• Verantwoordelijkheden waarbij nauwkeurigheid van groot belang was. Dit kan variëren van geschreven tekst in rapporten of marketingmateriaal tot gegevens of cijfers.

Hoe maak je indruk tijdens een sollicitatiegesprek?

• Benadruk specifieke technieken of processen die je volgt om nauwkeurigheid en precisie te behouden.

• Leg uit hoe je je verantwoordelijkheden organiseert en beheert om ervoor te zorgen dat er niets tussen wal en schip valt.

AANPASSINGSVERMOGEN

Zoals in de inleiding al is gezegd, moeten werknemers zich tegenwoordig kunnen aanpassen aan veranderingen.

Wat moet je in je CV zetten?

• Gebeurtenissen in je carrière waarbij je jezelf hebt moeten aanpassen in je functie.

Hoe maak je indruk tijdens een sollicitatiegesprek?

• Wees voorbereid om te vertellen hoe je jezelf hebt aangepast aan een nieuwe rol of wanneer je moest schakelen tijdens een project of campagne.

• Als je wordt gevraagd naar wat je hebt geleerd van een uitdagend moment, vertel dan wat je de volgende keer anders hebt gedaan (of zou doen) waaruit je aanpassingsvermogen blijkt.

Als je dit artikel nuttig vond, vind je onze artikelen met loopbaanadvies misschien ook interessant.

Normaal werken bij Hays_NL

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.
 
 

Block SFMC contact fomr

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

  •  
    Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.

     

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl            Volg Hays op Instagram - Hays.nl            Volg Hays op YouTube - Hays.nl