block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

6 vragen die u uzelf moet stellen voordat u als IT contractor aan de slag gaat

6 vragen die u uzelf moet stellen voordat u als IT contractor aan de slag gaat

Denkt u erover om uw permanente baan achter u te laten en aan de slag te gaan als IT contractor? Dit kan een uitdagend en spannend vooruitzicht zijn, welke uw carrière op lange termijn ook nog eens goed doet. U zult niet werken volgens een vast stramien en u zult veel variëteit qua werk en omgeving hebben.

IT contacting iets voor u? - Hays.nl

Hoe komt u te weten of het echt in u zit om een succesvolle carrière in IT contracting tegemoet te gaan? Zult u in staat zijn om te gaan met de onzekerheid, de uitdaging aan te gaan en te wennen aan dit nieuwe carrièrepad?

Stel de onderstaande zes vragen aan uzelf, om erachter te komen of het leven als IT contractor werkelijk iets voor u is:

1. Zou ik een goede eigen baas zijn?

Het zijn van eigen baas klinkt geweldig, helemaal wanneer u bijvoorbeeld in uw huidige baan niet gecharmeerd bent van uw eigen manager. Het is makkelijk de fantasie de vrije loop te laten: vrij nemen wanneer u daar zin in heeft en doen wat en wanneer u wilt, terwijl het geld automatisch binnenstroomt.

Maar wanneer u echt de stap waagt en de realiteit doordringt, zult u ervaren dat er enorm veel gepland moet worden, waarbij u zelf verantwoordelijk bent voor alle kosten en uw eigen salaris. De vrijheid en verantwoordelijkheid die IT contracting met zich mee brengt, kan als moeilijk worden ervaren. Vraag uzelf dus eerst eerlijk af: heb ik de vastberadenheid, focus en het doorzettingsvermogen dat gevraagd wordt van een IT contractor?

Toch willen we graag herhalen dat er ook grote voordelen zitten aan IT contracting. Eén van deze voordelen is dat u de flexibiliteit heeft om een goede werk-privé balans op te bouwen. Door te kiezen voor IT contracting als carrièrepad, zult u controle hebben over uw eigen tijd: iets dat veel waarde kan hebben, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.

2. Hoe georganiseerd en gedisciplineerd ben ik?

Het is belangrijk om te begrijpen dat contracting soms erg kan lijken op het runnen van uw eigen bedrijf. U zult regelmatig administratieve taken moet uitvoeren, die u waarschijnlijk in uw permanente rol nooit heeft hoeven doen. U heeft misschien het plan om een naamloze vennootschap op te richten of om als zzp’er aan de slag te gaan. Welke manier u ook kiest, het papierwerk moet altijd in orde zijn en daaraan zullen vaak deadlines vastzitten.

Als IT contractor bent u zelf verantwoordelijk voor een consistente aanvoer van werk, u moet altijd een stap vooruit denken en iets in de pijplijn hebben. Het is belangrijk om ijverig te zijn – richting het einde van elk contract is het een goed idee om uw cv en LinkedIn-profiel te updaten, wanneer de skills en opgedane ervaringen nog vers in het geheugen liggen.

Voordat u begint aan uw leven als IT contractor, moet u er zeker van zijn dat u de organisatorische skills en discipline heeft die nodig zijn om alle aspecten van het contracting-leven te kunnen managen.

3. Ben ik flexibel genoeg om zzp'er te zijn?

Als een IT contractor zal elk project en elke dag anders zijn en u zult continu worden gedwongen om uit de comfortzone te stappen. Dit kan zeer motiverend zijn en zeer waardevol voor uw cv. Toch moet u vertrouwen hebben in uw flexibiliteit om deze veranderingen aan te kunnen.

U zult in staat moeten zijn om te kunnen omgaan met verschillende systemen en functies, die per project en per bedrijf verschillen. U zult waarschijnlijk goed zijn in het werken met nieuwe software en IT systemen, maar u moet ook flexibel genoeg zijn om om te kunnen gaan met de verschillende administratieve systemen en processen van elk bedrijf waar u werkt.

4. Hoe voel ik mijzelf bij het feit dat ik geen lid meer ben van een team?

Hoewel dit voor sommigen een moeilijk onderwerp kan zijn, zeker voor diegenen die uit een lange, permanente rol en een hecht team komen, is het voordeel van het leven als contractor dat u kantoorroddel en andere aanverwante zaken uit de weg gaat. Daarnaast kan het zijn dat u niet altijd goed op kunt schieten met een collega, of een lastige manager heeft. Op deze momenten kan het geruststellend zijn om te bedenken dat dit als contractor altijd van tijdelijke aard zal zijn.

Aan de andere kant kunt u ook goede relaties opbouwen met andere IT contractors. Deze contacten kunnen waardevolle kanalen zijn in de toekomst, vooral bij aanbevelingen voor nieuwe projecten en het veilig stellen van werk.

5. Ben ik toegewijd genoeg om proactief nieuwe opdrachten te vinden?

Een essentieel deel van een succesvolle periode als IT contractor is het onderhouden van uw netwerk, het bouwen van relaties en in contact blijven met deze connecties. U zult proactief op zoek moeten gaan naar uw nieuwe project. Zet uzelf hiervoor neer als merk, maak connecties, geef een follow-up aan deze contacten en manage al deze onderdelen terwijl u aan het werk bent in uw huidige rol. Het is ook belangrijk dat u frequent en open in contact staat met uw (Hays) recruitment consultant, om ook in de toekomst van waarde voor elkaar te kunnen zijn.

6. Hoe goed verkoop ik mijzelf?

Tussen elke periode in zult u sollicitatiegesprekken moeten voeren om u van een volgend project te verzekeren. Eén van de voordelen van de IT contracting periode is dat u op lange termijn een geweldige cv opbouwt met enorm veel ervaringen en skills.

Echter is het nog steeds belangrijk dat u de vaardigheid en het vermogen heeft om een interview goed te laten verlopen en uzelf comfortabel en zelfverzekerd te voelen tijdens dit gesprek. Immers,  u zult zichzelf zo goed mogelijk moeten verkopen en benadrukken waarin u beter bent dan de andere kandidaten.

We hopen dat u de bovenstaande zes vragen nuttig heeft gevonden. Mocht u contacten hebben in de IT contracting-markt is het vanzelfsprekend aan te raden om deze eens goed aan de tand te voelen over hun ervaringen. Samen met deze vragen zorgt dit ervoor dat u een realistisch beeld krijgt van hoe een carrière als IT contractor eruit ziet. Vraag uw connecties om eerlijk te zijn en vraag hen of ze u een dergelijke carrière zouden aanraden. 

Bookmark icons

|

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Zoek vacatures

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl