Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Over de schrijver

De IT'er wordt -nog meer- een teamplayer in 2016

IT'er wordt een teamplayer - Hays.nl
Leestijd: 1 minuut | Door Rob Teeuwen - sr. Section Manager IT & sr. Teamleader S&M Hays |
5 januari 2016

Voor veel professionals die werkzaam zijn in de IT-sector zou 2016 weleens een flinke transformatie kunnen betekenen in de manier waarop zij werken.
 

Van oudsher was het gebruikelijk dat de technische specialisten in deze sector overwegend solistisch opereerden. Bij veel organisaties is de IT-er echter een teamplayer geworden en dat heeft alles te maken met veranderende organisatiemodellen en werkvormen. Neem de succesvolle software development methode ‘agile/scrum’ om tot productontwikkeling te komen, waarbij ‘leren door te doen’ centraal staat. Dat wil zeggen: leren van elkaars initiatieven, expertise, successen en fouten. Binnen de methode zijn er onder andere zogenaamde sprintsessies: korte, intensieve trajecten die direct worden geanalyseerd om te inventariseren of en waar er eventuele verbeterpunten zijn.

Dit ‘kort op de bal zitten’ en intensief samenwerken doet een beroep op de social skills van de verschillende teamleden. Het is een uiterst effectieve manier om mensen beter samen te laten werken, elkaar te coachen, om hulp te vragen en dat ook aan te bieden. Het zorgt er enerzijds voor dat mensen de kans krijgen binnen een team te excelleren, maar laat het ook direct zien als er te weinig collegialiteit wordt getoond.

Het stereotype beeld van de IT-er die in de kelder van het gebouw zijn of haar werk doet is natuurlijk al lang achterhaald, maar de realiteit is wel dat de technisch specialistische IT-ers gemiddeld genomen niet de grootste teamplayers zijn. Dat is de afgelopen jaren flink veranderd en het is onze verwachting dat deze ontwikkeling in 2017 verder doorzet. De praktijk laat zien dat het intensief samenwerken van IT’ers in teams de all-over prestaties van een organisatie aanzienlijk kan verbeteren. Ondernemingen doen er dan ook goed aan veel aandacht te besteden aan de optimale samenstelling van hun teams. Ook op het gebied van recruitment is dat een uitdaging en een kans.

Verschenen in de nieuwsbrief: IT Heartbeat

Over de schrijver

Rob Teeuwen - sr. Section Manager IT en sr. Teamleader S&M

rob_teeuwen100x100.jpg

"IT is een specialisme dat altijd in ontwikkeling is en diepgang vraagt voor het maken van de juiste match. Recruitment is complex. Gedurende de jaren heb ik de vaardigheden eigen gemaakt om succesvol te zijn in een vak waar alleen de nummer 1 positie telt." Lees meer...

Alle blogs van Rob: