Zoektocht naar schaarse cybersecurity-specialisten blijft uitdaging

Zoektocht naar schaarse cyber security-specialisten blijft uitdaging

Cyber security - Hays.nl
Leestijd: 2 minuten | Door Hays IT

Cyber security is voor steeds meer bedrijven - noodgedwongen - een hot topic. In 2015 al besteedden ondernemingen wereldwijd een onvoorstelbare 75 miljard dollar aan de bescherming tegen hackers.

Ondanks de substantiële bedragen die bedrijven uitgeven om deze criminelen buiten de deur te houden, is veiligheid nog lang geen garantie. De akelige realiteit is dat cybercriminelen niet alleen steeds inventiever en vaardiger worden, maar ook dat zij helaas steeds beter worden betaald voor de informatie - bijvoorbeeld over medewerkers - die zij hebben gestolen.

Informatie wordt ook wel het ‘goud van de 21e eeuw genoemd’ en daar zit een grote kern van waarheid in.

Het toenemende gebruik van cloud-oplossingen maakt data bovendien kwetsbaar. 

Vraag naar cyber security specialisten

Het zal niet verrassen dat de vraag naar specialisten op het gebied van data security de laatste jaren exponentieel is toegenomen.

In de war for talent is dit een groep die extra schaars te noemen is. Opvallend is overigens het feit dat de grootste vraag naar IT-specialisten die een onderneming kunnen beschermen tegen cyberattacks niet van de bedrijven zelf komt, maar met name van kleinere consultancy-firma’s die zich in dit veld hebben gespecialiseerd.

Nu is de gedachte vaak dat deze enorme behoefte ervoor zorgt dat iedere beschikbare security consultant direct moet worden binnengehaald, als de juiste technische skillset maar aanwezig is. Vanuit een recruitmentperspectief is dat echter veel te kort door de bocht.

IT'ers moeten nauw samenwerken met de rest van de business

Ook voor superspecialisten geldt dat zij aanvullende vaardigheden moeten hebben om optimaal te functioneren binnen een team en een organisatie.

Zo is het ook voor deze IT-gerichte security consultants belangrijk dat zij goed begrijpen waar de organisatie mee bezig is en naartoe gaat, om op die manier bepaalde risico’s beter in te kunnen schatten.

Meer in het algemeen is de trend dat IT’ers steeds nauwer met andere disciplines samenwerken, maar dat geldt zeker ook voor cyberspecialisten. Kort gezegd: wat je niet kunt zien, valt moeilijk te beschermen. Hierin is overigens ook een taak weggelegd voor de rest van de organisatie, die IT’ers moet betrekken bij de eigen acties.

Wat evenmin niet moet worden onderschat zijn de gewenste persoonlijkheidskenmerken, zoals aanpassingvermogen of communicatieve vaardigheden.

Juist door de grote impact en belang mogen er weinig concessies worden gedaan, waar het gaat om de vraag of iemand bij het team past of het DNA van de organisatie heeft of begrijpt. Hoe goed iemand ook is en los van een indrukwekkende staat van dienst: als er op dat punt onvoldoende match is, moet de zoektocht naar de juiste kandidaat echt worden voortgezet.

Het is simpel: werkgever en kandidaat bij elkaar brengen is en blijft een vak. Ook - of misschien wel juist - in tijden van schaarste.

block ik heb een vacature

Ik heb een vacature

Wij geloven dat de juiste kandidaat een organisatie kan veranderen.
 

Block SFMC contact fomr

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

  •  
    Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.

     

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl