block carriere advies logo

Career coach - Hays.nl

block sollicitatiegesprekken alle onderwerpen

Ontslag nemen

Ontslag nemen - hoe?

U wilt ontslag nemen, maar hoe pakt u dat op de beste manier aan? Hoe u omgaat met uw ontslag heeft een impact op uw carrière; als u op de verkeerde manier ontslag neemt, kan dat funest voor u blijken.

Ontslag nemen - Hays.nl

Goede referenties zijn niet alleen nuttig, maar essentieel voor uw carrière.

Hoe ontslag indienen?

Zodra u de beslissing heeft genomen om ontslag te nemen meld u dit persoonlijk aan uw manager. Een ontslagbrief is de formele wijze om uw beslissing te melden. Het is tevens een wettelijk document waarin de datum wordt vermeld waarop u uw opzeggingstermijn wenst te beginnen.

Hoe u uw ontslagbrief schrijft, hangt af van de omstandigheden van uw vertrek. Een eenvoudige ontslagbrief vermeldt de geadresseerde, de opzegging van het arbeidscontract, wanneer de opzegtermijn ingaat en uw handtekening.

Als u in een goede verstandhouding vertrekt, of wanneer u het bijzonder jammer vindt om gewaardeerde collega’s en vrienden achter te laten, kunt u een tweetal extra zinnen inlassen waarbij u uw baas bedankt voor de mogelijkheden die hij u heeft geboden. Een paar goed geformuleerde zinnen, waarin u uw gevoelens uitdrukt, kunnen wonderen doen en kosten niets.

Heeft uw ontslag te maken met nadelige arbeidsomstandigheden of een conflict met uw baas of collega, kan het gevaarlijk zijn om in detail te treden. Het heeft geen zin om daarover uit te wijden. Kondig op neutrale wijze uw ontslag aan. Vergeet niet dat de brief één enkel doel heeft: uw werkgever informeren over de datum waarop u uw werk wenst stop te zetten. Houd het kort en bondig. Zet uw verbittering niet op papier.

Hoe vertel ik het mijn manager?

Het is niet ongewoon om heel wat emoties te ervaren. Het schuldgevoel komt vaak eerst; ze zullen denken dat ik ze in de steek laat! Dan komst de angst. Hoe zal ik behandeld worden? Wat als ze mij proberen te overtuigen te blijven? Wat als ze dat niet doen? Misschien bent u bedroefd om de vrienden die u zal achterlaten.

Het is de realiteit dat de meeste mensen, inclusief uw manager, zich in hun leven reeds in een gelijkwaardige situatie hebben bevonden. Ondanks het feit dat u wellicht een gewaardeerd teamlid was, zal de onderneming niet ten gronde gaan nu u weggaat. U bent niet de eerste persoon die ontslag neemt en u zal ook niet de laatste zijn. Voel u niet schuldig.

 • Houd het vertrouwelijk. Uw manager zal het naar waarde schatten dat hij kan beslissen aan wie, wanneer en hoe hij het nieuws meedeelt
 • Probeer het juiste ogenblik te vinden om het aan uw manager te vertellen; net voor hij een directievergadering moet toespreken is niet het juiste moment
 • Wees zeker van uw redenen voor vertrek
 • Wanneeer u niet wilt vertellen waar u naartoe gaat, is dat uw volste recht
 • Wees voorbereid op een negatieve reactie, zelfs woede. Borst vooruit, laat het over u heen komen en herhaal de feiten duidelijk en eenvoudig; vergeet niet: u neemt gewoon uw ontslag, de initiële schok zal voorbijgaan
 • Als er een overgangsperiode voorzien is om een collega of vervanger de tijd te geven om zich te kunnen inwerken, verzeker uw manager dan dat u behulpzaam zal zijn en zal meewerken. Stel u niet negatief op.
 • Denk aan uw redenen om weg te gaan en blijf bij uw standpunt

Wat als u twijfelt over het nemen van ontslag

Er absoluut van overtuigd zijn dat u de juiste beslissing neemt is cruciaal. Denk hier eerst over na voordat u definitief beslist.

 • Wat zijn de voor- en nadelen van uw huidige job? En de nieuwe baan?
 • Heeft u alle promotiemogelijkheden bij uw huidige werkgever benut?
 • Zou u weggaan mocht u geld of een promotie geboden worden?
 • Luister naar uw hart, maar blijf rationeel: luister naar uw hoofd.
 • Denk terug aan uw motieven om in eerste instantie een andere job te zoeken. Wat maakte u ongelukkig? Denkt u dat die omstandigheden zullen wijzigen?
 • Laat u niet inpakken door bemoederende opmerkingen van vrienden of familie zoals ‘Maar je zat er zo goed’ en ‘Wie weet waar je terecht komt’

Wees positief, onderschat uw capaciteiten niet. Als u doelstellingen en ambities hebt, tracht die dan te behalen!

block volg hays op social

Are we already connected?

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block zoek vacatures

Finding your next job

We believe the right job can change your life.

block carrièreplan training

Free cv template

We developed a free resume template for you to download.