block carriere advies logo

Career coach - Hays.nl

Werken in het buitenland

Werken in het buitenland

Gaat u uw grenzen verleggen en wilt u de stap zetten naar een internationale carrière? Wanneer u gaat werken in het buitenland is het belangrijk om te weten dat het cv niet in elk land hetzelfde is opgebouwd.

Werken in het buitenland - Hays.nl

Is de cv opmaak in elk land hetzelfde?

De indeling en format van het cv verschillen van land tot land. Een cv is een van de eerste zaken die een werkgever van u ziet. Ga je werken in het buitenland dan is het belangrijk dat het cv zo wordt ingericht zoals in het desbetreffende land gewenst is. Het cv aanpassen aan internationale maatstaven is niet moeilijk, maar je moet er wel aandacht aan schenken.

Wat blijft hetzelfde in het internationale cv?

Het doel van het cv is om in een oogopslag aan de lezer te laten zien waarom u de juiste kandidaat bent voor een job. Bovenaan het internationale cv staat basisinformatie die in elk land precies hetzelfde is.

  • Naam en contactgegevens
  • Kwalificaties en vaardigheden
  • Werkervaring

Als u solliciteert naar een internationale rol adviseren wij om de volgende punten ook op te nemen in het cv:

  • Situatie omtrent werkvergunningen
  • Laat het cv nalezen door een native speaker indien de taal anders is dan de eigen moedertaal

Wat verschilt een cv van land tot land?

Is het cv of resume?

Sommige landen gebruiken resume en cv door elkaar. Echter, in Noord-Amerika is een cv een uitgebreid document wat geschreven is door een onderzoeker, een hoogleraar. De term cv gebruikt u in dit gedeelte van de wereld dus alleen wanneer u solliciteert naar een functie in de wetenschap en onderzoek.

Lengte

De lengte van het cv hangt af van de eisen in een land. In Engeland (UK) is het norm dat een cv uit 1 à 2 A4’tjes bestaat. Dit geldt voor Nederland ook. In Noord-Amerika is het cv (de resume) vaak een 1-pagina document terwijl in Griekenland cv’s vaak wel tot vijf pagina’s (A4) lang zijn. In Rusland bevat een cv vaak een grote hoeveelheid informatie en een gedetailleerde beschrijving van de werkervaring. Als uw doel is om het cv tot 2 pagina’s te beperken, raak dan niet in de verleiding om het lettertype te verkleinen. Gebruik alleen die content die relevant is voor de functie en de werkgever. Zorg dat er veel witregels zijn en dat de belangrijkste punten of kwalificaties duidelijk naar voren komen.

Foto

Wanneer u solliciteert naar functies in het Verenigd Koninkrijk of in Noord-Amerika hoeft er geen foto in het cv worden toegevoegd. Dit is omdat werkgevers er alles aan doen om niet in strijd te komen met de discriminatiewet. Echter, in Duitsland, Frankrijk en veel Aziatische landen, verwacht men dat er een pasfoto aan het cv wordt toegevoegd. Als u een foto toevoegt, zorg er dan voor het een professionele en zakelijke foto is.

Persoonlijke gegevens

In Azië in het bijzonder is het normaal voor werkgevers dat er persoonlijke gegevens in het cv vermeld staan zoals religie, gezondheid, gender, ras, leeftijd en de burgerlijke staat. Dit is in de meeste landen in Europa en Noord-Amerika niet nodig.

Informatie over opleiding

Waar u ook gaat solliciteren, één punt is altijd belangrijk; zorg ervoor dat uw opleidingen duidelijk vermeld staan en dat het helder is welke diploma’s u heeft behaald. Voor een functie in China bijvoorbeeld, ligt de nadruk op de afgeronde opleidingen en de behaalde diploma’s en niet de werkervaring. 
Elk land kent haar eigen kwalificaties en bevoegdheden. Zorg ervoor dat bij het gedeelte van opleidingen en behaalde diploma’s op het cv, u de bijbehorende termen uit het land gebruikt waar u solliciteert. In sommige landen is het gebruikelijk om kopieën van cijferlijsten en diploma’s of certificaten mee te sturen. In veel landen wordt geacht in het cv te noteren of u in het bezit bent van een werkvisum of niet.

Hobby’s 

Hobby’s en vrijwilligerswerk zijn ook een kans om te laten zien dat u de geschikte kandidaat bent voor een baan. Misschien maak u deel uit van een beroepsvereniging of bent u in uw vrije tijd vrijwilliger bij een vereniging of sportclub? U kunt ook hobby’s hebben die relevant zijn voor de baan en die laten zien dat u affiniteit heeft met de functie of de branche. Vermeld hobby’s die de interesse in een land laten zien zoals het maken van sushi als u solliciteert naar een functie in Japan of surfen als u graag in Australië wilt werken. 
Het toevoegen van irrelevante hobby’s ten opzichte van de functie of het land waar u solliciteert zijn uit den boze, zoals vissen of lezen. In sommige landen, bijvoorbeeld Duitsland, is het de norm om helemaal geen hobby’s of vrijwilligerswerk te vermelden. Als u besluit om hobby’s en vrijwilligerswerk te vermelden, houd het dan kort.

Tone of voice

De tone of voice waarop u het cv schrijft verschilt per land. In Noord-Amerika wil de werkgever graag een duidelijke omschrijving van uw ambities, sterke punten, behaalde resultaten en hoe u deze resultaten behaald heb. Hierbij hoeft u zich niet in te houden. In het Verenigd Koninkrijk (UK) is het cv meer een marketingtool waarmee u uzelf als het ware verkoopt aan de werkgever. Een groot contrast met de UK en Noord-Amerika is Azië, hier is het de norm om bescheiden te zijn en waar opscheppen niet wordt gewaardeerd.

Format 

Het format, de indeling van het cv is ook een belangrijk punt dat per land verschilt. Zo kunt u het cv indelen op chronologische en omgekeerde chronologische wijze. De meeste landen hebben een duidelijke voorkeur voor één van de twee. Mocht er geen duidelijke voorkeur zijn, gebruik dan altijd de omgekeerde chronologische volgorde. Let er ook op dat het formaat papier per land verschilt. In Noord-Amerika is de standaard bijvoorbeeld 5,5 x 11 inches en de Europese standaard voor A4 is 210x297 mm. Wanneer u het cv mailt zorg er dan voor dat u het formaat aanpast via pagina-indeling. Sla het vervolgens op als PDF om te zorgen dat het bestand in het huidige formaat blijft staan.

Taal 

Wanneer u solliciteert op een functie bij een multinational verwacht men dat u de taal spreekt uit het land waar u solliciteert en de taal die gebruikt wordt in het werk (de business language). De meest voorkomende taal bij organisaties is het Engels. Het is aanbevolen om het cv in beide talen op te stellen en om het sollicitatiegesprek ook in beide talen voor te bereiden.

Het indienen van het cv

Microsoft Word is een wereldwijd gebruikt programma. Het is dan ook aan te bevelen om het cv als Word document toe te voegen aan een email. In sommige landen, zoals Duitsland, ontvangen werkgevers graag een papieren versie van het cv. Maar in veruit de meeste gevallen is een online versie prima.

block volg hays op social

Are we already connected?

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block zoek vacatures

Finding your next job

We believe the right job can change your life.

block carrièreplan training

Free cv template

We developed a free resume template for you to download.