Duurzame inzetbaarheid bij remote werken

Duurzame inzetbaarheid bij remote werken

Ter preventie van verdere verspreiding van het coronavirus, zijn veel mensen vanuit huis gaan werken. Hoewel dit bedoeld was als een tijdelijke oplossing, zijn veel medewerkers de voordelen van thuiswerken gaan inzien. Dit gaat voor veel organisaties gepaard met uitdagingen.

Duurzame inzetbaarheid bij remote werken - Hays.nl

Duurzame inzetbaarheid en remote werken kunnen samen gaan. Maar het is belangrijk dat managers stappen ondernemen om de manier van leiding geven hierop aan te passen. Hoe kunt u er voor zorgen dat u al het mogelijke doet voor uw team, en prioriteit geeft aan hun welzijn wanneer zij thuis blijven werken? 

Vijf tips voor duurzame inzetbaarheid bij remote werken

1. Breng het welzijn van medewerkers en hun behoeftes in kaart

Gedwongen thuiswerken is een kortetermijnreactie op het coronavirus. Maar het is onrealistisch om te verwachten dat straks 100 procent weer fulltime op kantoor gaat werken. 

Hoe krijgt u inzicht in de behoeftes van medewerkers? 

Laat iedereen een korte vragenlijst invullen, gericht op de persoonlijke situatie van de medewerker. Zo krijgt u een beter beeld van het welzijn en behoeftes van medewerkers.
Het is goed om als manager met medewerkers het een-op-eengesprek aan te gaan. Ga niet alleen in op de werkomstandigheden, maar kijk ook hoe het privé gaat. Luister naar de medewerker en formuleer samen de behoeften. Misschien willen zij drie keer per week naar kantoor komen, of misschien maar één keer.

2. Wees flexibel

Ga tijdens de eerder genoemde gesprekken na, of medewerkers tijdens de crisisperiode buiten normale kantooruren hebben gewerkt. Veel mensen hebben bijvoorbeeld (jonge) kinderen en moesten daarom ’s avonds nog doorwerken

Het is belangrijk dat de grens tussen werk en privé niet verder vervaagd, anders raken medewerkers sneller overwerkt. Stel per persoon vast of het mogelijk is om de meer reguliere uren te hervatten. 

Lukt dit niet? Wees dan flexibel als manager. 

Stimuleer ze om bijvoorbeeld een routine te maken en genoeg pauzes te nemen. Ook is het belangrijk om zoveel mogelijk vaste thuiswerkdagen aan te houden. Op die manier wordt het thuiswerken iets structureels in de routine. 

Vertrouwen draagt bij aan duurzame inzetbaarheid. Het belangrijk om bij remote werken uw vertrouwen in de medewerkers te laten zien. Probeer hen niet te controleren of zij hun werk wel goed doen of te eisen dat zij kantooruren moeten aanhouden, als dit niet lukt.

3. Zorg voor een goede thuiswerkplek 

Als werkgever bent u verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor medewerkers. Ook bij thuiswerken. Het is bijvoorbeeld niet wenselijk dat medewerkers langdurig werken vanaf een kleine laptop aan de keukentafel. Dit was misschien een tijdelijke oplossing, maar denk na over het welzijn van medewerkers.

Willen medewerkers op afstand blijven werken? Bespreek wat goed werkt en welke praktische uitdagingen ze zijn tegengekomen. Probeer deze vervolgens op te lossen. Iets eenvoudigs als het leveren van een betere headset of een goede bureaustoel kan het thuiskantoor al verbeteren. Dit kan eventueel vanuit het kantoor worden geleverd bij de medewerkers. Of misschien moet u als organisatie een grotere investering doen met betrekking tot het netwerk. 

4. Faciliteer in online (communicatie) tools 

Wanneer een deel van de medewerkers thuis wil blijven werken en een deel op kantoor, is het belangrijk om een vast communicatieplatform te hebben en regelmatig af te spreken. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Teams of Zoom. Voorkom tijdens het thuiswerken ook écht die e-mailmoeheid; pak geregeld de telefoon of communiceer via video. Zo blijft iedereen onderdeel van het team. 

Verder is een simpel ‘goedemorgen’- of ‘fijn weekend’-appje via WhatsApp ook aan te raden. Of gebruik een ander platform organisatiebreed om successen te delen of vragen te stellen aan elkaar, denk aan Yammer. Zo voorkomt u een gevoel van isolatie.

5. Behoud het teamgevoel 

Deel uitmaken van een team waar medewerkers elke dag vanuit huis werken, is een heel andere ervaring dan wanneer je met collega’s op kantoor in één ruimte aanwezig bent. Het is daarom belangrijk om na te denken over hoe u het team bij elkaar kunt brengen.

Zo kunt u medewerkers aanmoedigen om dagelijks met minstens één collega te praten, in plaats van te e-mailen. Hierbij is het doel om het soort gesprekken, die doorgaans plaatsvinden bij het koffiezetapparaat of aan het bureau, terug te brengen. 

Ook is het belangrijk om het team kansen te bieden om samen te komen. Zo kunt u overwegen om maandelijks een teamlunch in te plannen of een wandeling te maken in het bos. Of combineer dit met een training of workshop, om de ontwikkeling te stimuleren. Brainstorm met het team over ideeën.  

Blijf open communiceren, neem een flexibele houding aan en houd oog voor het professionele en sociale welzijn van medewerkers. Zo maakt u remote werken haalbaar en positief, en draagt het bij aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Meer tips voor thuiswerksituaties

block ik heb een vacature

Ik heb een vacature

Wij geloven dat de juiste kandidaat een organisatie kan veranderen.

Block SFMC contact fomr

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

  •  
    Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.