Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

5 voordelen van een genderdivers beleid

voordelen genderdiversiteit op de werkvloer - hays.nlLeestijd: ongeveer 3 minuten | Door:  Wouter van Ewijk - Contentmarketeer bij Hays

De meest senior persoon binnen een organisatie is doorgaans een man. Dat verklaart 91% van de respondenten in het Hays Onderzoek naar Genderdiversiteit 2017. Dit laat zien dat bedrijven moeite hebben om een divers personeelsbestand op te bouwen, terwijl het voordelen biedt voor de organisatie.
 

Genderdiversiteit op de werkvloer

Volgens het rapport, dat zich richt op vijf focusgebieden: carrière-ambitie, gelijke kansen, flexibel werken en diversiteit & inclusie beleid, heeft een genderdivers beleid een positief effect op zowel mannen als vrouwen.

Helaas verklaart 54% van de medewerkers dat ze geen genderdivers beleid heeft en 24% weet niet zeker of hun organisatie er een heeft.

Er zijn veel voordelen om een genderdivers beleid aan te nemen. Hier zijn vijf redenen waarom organisaties een genderdivers beleid moeten hebben:

Diversiteit verhoogt de positiviteit op de werkvloer

Volgens de bevindingen in het rapport laat genderdiversiteit de positiviteit op drie gebieden toenemen: zelfpromotie, perceptie van gelijke beloning en carrièremogelijkheden. Werknemers zullen waarschijnlijk het gevoel hebben dat ze zichzelf kunnen promoten en hun ambities kunnen communiceren, en ook denken dat er ongeacht het geslacht gelijke beloning is.
 

genderdiversiteit positief effect - hays.nl

Wanneer vrouwen meer vertrouwen voelen omtrent zelfpromotie, dan zullen ze in hun loopbaan meer vooruitgang boeken, wat leidt tot een gelijke genderrepresentatie in senior rollen.

Diversiteit moedigt vrouwelijke ambitie aan

Zoals blijkt uit het rapport, streeft 24% van de vrouwen en 30% van de mannen in hun carrière naar een top managementpositie. Het aantal vrouwen dat deze positie bereikt is echter laag.

De naleving van een genderdivers beleid zal vrouwen stimuleren om zich verder in hun carrière te ontwikkelen en helpen bij het creëren van een duurzame doorstroom voor talentvolle vrouwen bij de doorgroei naar senior functies.

Diversiteit stimuleert zelfpromotie van werknemers

Uit het rapport blijkt dat veel mannen en vrouwen niet het gevoel hebben dat ze de kans hebben om zichzelf te promoten op de werkvloer. Met genderdivers beleid, zoals mentoren en netwerken, geeft men ruimte aan werknemers om hun ambities te communiceren.

Dit zal werknemers niet alleen het gevoel geven dat ze kunnen doorgroeien, het zal ook carrièremotivatie en -tevredenheid laten toenemen.

Het zal helpen om gelijkwaardigheid te bevorderen

Hoewel de genderkloof nog steeds voor komt op de werkvloer, wordt deze langzaam kleiner. Organisaties die genderdiversiteit positioneren als noodzaak voor de business, hebben meer bewustzijn bij diversiteitsvraagstukken en helpen bij het aanpakken van problemen die anders zouden blijven liggen.

Dit zorgt ervoor dat bedrijven vooruitgang boeken en hun diversiteit doorvoeren, waardoor een meer gelijkwaardig personeelsbestand wordt gecreëerd.

Motivatie en tevredenheid zijn groter met genderdivers beleid

Het bestaan van genderdivers beleid heeft een positief effect op zowel mannen als vrouwen. Bevindingen uit het rapport laten zien dat respondenten die werken voor een bedrijf met een diversiteitsbeleid, vaker denken dat er gelijke beloning bestaat tussen mannen en vrouwen.
 

gelijkwaardig personeelsbestand - hays.nl

Bovendien, omdat een meer diverse organisatie waarschijnlijk betere resultaten oplevert dan minder diverse, zijn het mannen en vrouwen die de vruchten van de beloning zullen plukken. Nogmaals, dit zal werknemers motiveren en de tevredenheid over hun carrière vergroten.

Van kloof naar beleid

Genderdiversiteit is een voortdurende issue die veel bedrijven willen oplossen. De meeste organisaties lukt het niet om het effect van genderdiverse werkvloer te herkennen en concentreren zich daardoor op andere initiatieven.

Zoals de bovenstaande vijf voordelen aantonen, verhoogt een genderdivers beleid niet alleen de positiviteit op de werkvloer, ze helpt ook om een meer gender gebalanceerd personeelsbestand te creëren.