Brazilië - Nederland: de verschillen in arbeidsklimaat

Brazilië - Nederland: de verschillen in arbeidsklimaat

Het was de organisator van het grootste sportevenement van 2016 en het WK 2014 werd er georganiseerd: Brazilië. Mede door deze evenementen was er veel aandacht voor de situatie in steden als Rio de Janeiro, Sao Paolo en Brasilia. Maar hoe verhoudt het arbeidsklimaat van dit land zich tot Nederland?

De verschillen in arbeidsklimaat - Hays.nl
Leestijd: 3 minuten | Door: Hays HR

We laten u kennis maken met de overeenkomsten en verschillen op arbeidsgebied in dit veelbesproken land. In dit artikelgaan we in op de samenwerkingen, de tegenstellingen en de culturele dimensies, om het zo eens van een andere kant te belichten.

Samenwerkingen

Nederland is de vierde afzetmarkt voor Brazilië en andersom is Nederland één van de grootste investeerders in Brazilië.

FINANCE, IT EN ENGINEERING ZIJN DE BELANGRIJKSTE GROEIGEBIEDEN IN BRAZILIË

Nederland zet voornamelijk petrochemische producten, landbouwproducten en industriële machines af in Brazilië, terwijl Brazilië onder andere grondstoffen, plantaardige olie, brandstoffen en fruit & vlees exporteert naar Nederland. Er zijn mede daarom veel samenwerkingen op de volgende gebieden:

 • Havens en Binnenvaart
 • Energie
 • Chemie
 • Onderwijs
 • Wetenschap
 • Technologische innovatie

Mede vanwege deze samenwerkingen is er veel vraag naar professionals in Finance, IT en Engineering.

Tegenstellingen

Hoewel er dus veel wordt samengewerkt tussen de twee landen, zijn er ook veel tegenstellingen. Voornamelijk op Sociaal en Cultureel gebied. De tegenstellingen, ook op arbeidsgebied, zijn goed te analyseren door middel van de culturele dimensies van Hofstede.

Brazilië vs Nederland - Hays.nl

Zoals in bovenstaande afbeelding te zien is (Bron: geert-hofstede.com) zijn de grootste verschillen te merken in:

 • Power Distance, oftewel de Machtsafstand
 • Individualisme vs. Collectivisme
 • Masculiniteit vs. Femininiteit

Machtsafstand

Wat kunnen we hieruit afleiden op arbeidsgebied? De machtsafstand ligt in Brazilië aanzienlijk hoger dan in Nederland, wat betekent er in Brazilië minder ‘platte’ organisaties zijn dan in Nederland. De afstand tussen de werkgever en de werknemer is in Brazilië dus significant hoger dan in Nederland. In de praktijk betekent dit dat de werkgever in Nederland vaker mag worden aangesproken met de voornaam en dat werknemers vaker worden meegenomen in beslissingen dan in Brazilië.

Individualisme vs. collectivisme

Nederland heeft, ten opzichte van Brazilië, een zeer individualistische cultuur. Dit houdt in dat er in Nederland meer waarde wordt gehecht aan het opkomen voor jezelf, eigen verantwoordelijkheid en persoonlijke waardering. Echter, in Brazilië wordt er meer waarde gehecht aan de groep en de collectieve verantwoordelijkheid. Vertaald naar het arbeidsklimaat betekent dit dat er in Nederland meer waarde gehecht wordt aan eigen ontwikkeling, terwijl in Brazilië vaker wordt gedacht aan de ontwikkeling van het bedrijf.

Masculiniteit vs. Feminiteit

Zoals in de afbeelding te zien is, scoort Nederland een stuk lager op de mate van masculiniteit. Wat houdt dit in? Concreet gezegd is er in Brazilië vaker sprake van een zogenaamd ‘glazen plafond’, wat inhoud dat vrouwen veel minder vaak een hogere positie bezetten in de arbeidsmarkt. In de Braziliaanse cultuur hebben mannen, ten opzichte van de Nederlandse, vaker de klassieke rol van harde en sterke werker ten opzichte van de onderdanige en dienstbare vrouw. In Nederland is dit verschil veel minder.

Tot slot

Met een kustlijn van meer dan 8000 km en daarmee veel toerisme zou u verwachten dat de Brazilianen na Portugees toch een goed woordje Engels zouden spreken, maar niets is minder waar. Mocht u ambiëren om in Brazilië te gaan werken, zorg er eerst voor dat u Portugees spreekt. Dit is, naast een goede opleiding, zeer belangrijk. Mocht u geen talenknobbel hebben en toch willen werken in Brazilië, dan heeft u logischerwijs de grootste kans op een Engelstalige baan bij een internationaal bedrijf dat er reeds is gevestigd.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl            Volg Hays op Instagram - Hays.nl            Volg Hays op YouTube - Hays.nl

block ik heb een vacature

Ik heb een vacature

Wij geloven dat de juiste kandidaat een organisatie kan veranderen.

Block SFMC contact fomr

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

 •  
  Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.