Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Aandacht voor de gezondheid van werknemers
de vele voordelen

Hays deed mee aan de MuscleRun
Leestijd: 3 minuten | Door: Hays

Omdat wij elke dag onze ambitie willen waarmaken, besteden wij als organisatie regelmatig extra aandacht aan de gezondheid van onze medewerkers. Zo organiseerden wij in Nederland de Hays Health Challenge. Met deze challenge kan men sport gerelateerde items verdienen door te lopen, rennen, fietsen en meer. Zelfs de sessie bij de sportschool telde mee.


Gedurende een periode van twee weken stond voor iedereen in de organisatie een gezonde levensstijl - inclusief veel bewegen - centraal. Het registreren van de sportactiviteiten werd gedaan door de mobiele telefoon of wearable te koppelen aan een specifieke app.

“Het leeft intern enorm. We ervaren echt een gezonde en energieke boost.”

Iedereen kon punten verzamelen door te bewegen. Hoe meer er werd bewogen, hoe meer punten er werden verdiend. In de applicatie werden alle punten verzameld, kon men collega’s uitnodigen en werden er berichten gepost. Ons hele bedrijf leefde op deze manier toe naar het afsluitende evenement, de MuscleRun. Tijdens de MuscleRun maakten de collega’s hun ambities waar en trotseerden de 6, 12 of 18 kilometer.

De Gezondheid Bevorderende Werkplek

Samen met onder andere scholen, ziekenhuizen en steden ziet de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) de werkvloer als prioriteitsinstelling voor gezondheidsbevordering. De werkplek heeft natuurlijk grote invloed op het fysieke, mentale, economische en sociale welzijn van de werknemers,  welke op hun beurt de gezondheid van hun families, gemeenschappen en de samenleving beïnvloeden. De werkvloer biedt daarom een ideale setting en infrastructuur om de bevordering van de gezondheid van een groot publiek te ondersteunen. Maar de gezondheid van de werknemers wordt natuurlijk ook beïnvloed door niet-werk gerelateerde factoren, bijvoorbeeld leefstijl.

Het concept van de gezondheid bevorderende werkplek (GBW) wordt steeds relevanter naarmate er meer private en publieke organisaties erkennen dat toekomstig succes in een globaliserende markt alleen bereikt kan worden met gezonde, gekwalificeerde en gemotiveerde arbeidskrachten. Een GBW kan zorgen voor een flexibel en dynamisch evenwicht tussen de verwachtingen van de klant en organisatorische doelen aan de ene kant en de vaardigheden en behoeften aan gezondheidszorg van werknemers aan de andere kant. Hetgeen bedrijven en organisaties kan helpen om te concurreren in de markt.

De voordelen

Maar wat zijn dan de voordelen van een gezonde medewerker?
Volgens de WGO heeft aandacht voor de gezondheid van werknemers er veel, onder andere:

  • Gezonde werknemers zijn productiever en stichten gezonde gezinnen
  • Veiligheid en gezondheid kan bijdragen aan het verbeteren van de inzetbaarheid van werknemers, door middel van het werkplek(her)ontwerp, het onderhoud van een gezonde en veilige werkomgeving, opleiding en omscholing, de beoordeling van de werkdruk, medische diagnose, gezondheid screening en evaluatie van de functionele capaciteiten
     

Voordelen van het promoten van een gezonde werkplek:

Voor de organisatie Voor de medewerker
Een goed beheerd gezondheidsprogrammaEen gezonde werkomgeving
Een positief en zorgzaam imagoVersterkt gevoel van eigenwaarde
Betere moreel van het personeelMinder stress
Lager personeelsverloopVerbeterd moreel
Minder ziekteverzuimVerhoogde arbeidsvreugde
Verhoogde productiviteitToegenomen vaardigheden voor bescherming van de gezondheid
Verminderde kosten gezondheidszorg / verzekeringBetere gezondheid
Verminderd risico op boetes en rechtszakenVerbeterd gevoel van welzijn


Cijfers tonen ander beeld

Niets dan goeds, we gaan er voor, zo zou u denken. Het lijkt misschien voor de hand liggend dat we met al deze voordelen collectief onze gezondheid op pijl houden, maar helaas tonen cijfers uit de gezondheidszorg en onze maatschappij een ander beeld.

Al jaren op rij zien we een toename van zogenaamde welvaartsziekten (door leefstijl veroorzaakte aandoeningen) zoals hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. En ook op het mentale vlak lijken we de juiste balans tussen werk en privé niet te kunnen vinden, aangezien het UWV meldt dat maar liefst 1 miljoen werkenden kampen met de symptomen van burn-out.

Dus alle reden dat ook werkgevers meer aandacht geven aan beweging en gezonde voeding. Er zijn voor een individu en dus de organisatie namelijk ook al snel positieve resultaten te boeken in de vorm van verhoogde productiviteit, vermindering van het aantal fouten en een beter gehumeurde werkvloer.