Laat generaties van elkaar leren voor duurzame groei

Laat generaties van elkaar leren voor duurzame groei

Nederland scoort in 2017 een 5,7 op de Global Skills Index. Een onderzoek van Hays dat de uitdagingen op de wereldwijde arbeidsmarkt in kaart brengt. De druk op de Nederlandse arbeidsmarkt is daarmee gelijk gebleven aan 2016.

Leestijd: 3½ minuut | Door Hays Marketing

Hoewel het cijfer hetzelfde bleef, verandert er in de praktijk juist heel veel. Robert van Veggel, Managing Director van Hays Nederland, over de trends, ontwikkelingen en bewegingen op de arbeidsmarkt in een uitzending van Hays Open Studio.

De economie zit in de lift en dat is ook terug te zien in de Global Skills Index. “Dankzij de economische opleving, zijn er op de mondiale arbeidsmarkt een miljoen extra banen voor hoger opgeleiden bijgekomen in het afgelopen jaar”, vertelt Van Veggel. “Tegelijkertijd nam de hoeveelheid beschikbare vacatures in 2016 ook toe. Bedrijven hebben dus nog steeds moeite om de juiste talenten te vinden. Zeker in sectoren als bijvoorbeeld engineering en IT.”

Grotere groep, kleinere vijver

Deze bewegingen hebben onder meer te maken met de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en de toenemende digitalisering, volgens Van Veggel.

“Doordat ouderen later met pensioen gaan en dus langer doorwerken, verruimt de arbeidsmarkt. Er zijn dus meer mensen beschikbaar voor werk, maar dit zijn niet altijd de professionals waar bedrijven en organisaties naar zoeken. De digitalisering van ons werk, versterkt dit effect. Wie wil blijven meetellen op de arbeidsmarkt, moet mee in de digitale ontwikkelingen en in staat zijn om die te integreren in zijn of haar werk. Niet iedereen lukt dat. Denk bijvoorbeeld aan de groep lager opgeleide ouderen.

De potentiële groep werknemers wordt dus groter, terwijl de vijver waaruit bedrijven graag vissen per saldo juist kleiner wordt. Dat staat op gespannen voet met elkaar. Het is daarom belangrijk om de mensen achter de cijfers te blijven zien en te zorgen dat zo veel mogelijk mensen kunnen blijven meedoen.”

Generaties verbinden

Van Veggel ziet voldoende kansen en mogelijkheden op dit op te lossen.

“Dat vraagt wel om een nieuwe mindset bij bedrijven”, legt hij uit. “Het is de kunst om niet de baan, maar de persoon centraal te stellen. Een deel van de oplossing ligt in de verbinding van de generaties in je organisatie. Kijk eens goed welke generaties werkzaam zijn binnen je bedrijf. Dat zijn er vaak drie of vier. Bespreek met je medewerkers waar zij behoefte aan hebben, hoe zij hun werk het beste kunnen uitvoeren en hoe ze elkaar daarbij kunnen helpen. Als je dat in kaart hebt, kun je bijvoorbeeld een mentorprogramma starten, waarbij je de generaties aan elkaar verbindt. Koppel bijvoorbeeld een millennial aan een oudere medewerker. De oudere kan zijn of haar ervaring overbrengen op de jongere collega. En het jonge talent leert de ervaren collega hoe om te gaan met de huidige digitale mogelijkheden.

Zo maak je van digitalisering een kans, haal je het beste uit mensen en neem je ze mee in de wereld van de toekomst. Zo laat je niet alleen mensen groeien, maar ook bedrijven en de economie als geheel.”

Kennismigranten

Deze manier van werken, vraagt om investeren. Dankzij de vlot draaiende economie kan dat nu ook, vindt Van Veggel. “De Global Skills Index laat zien dat de loondruk in Nederland laag is, de lonen stijgen dus niet snel. Dat geeft bedrijven de ruimte om te investeren in opleiding en kennis van hun medewerkers." En wanneer het gaat om investeren in mensen, kunnen bedrijven verder kijken dan nu vaak wordt gedaan.

Van Veggel: “Op dit moment werken wereldwijd 240 miljoen mensen in een land waar ze oorspronkelijk niet vandaan komen. Dat is 3,3% van de beroepsbevolking. Een behoorlijk percentage en dit groeit. Van de migranten die bijvoorbeeld nu naar Nederland komen, is een derde hoogopgeleid. Bedrijven die deze kennismigratie omarmen, openen een wereld aan mogelijkheden als het gaat om het aantrekken van nieuwe talenten. Nederland heeft bovendien van oorsprong een open en internationaal georiënteerde cultuur. Dat biedt een uitgelezen kans om ons aan de wereld te tonen als een prettig land om in te wonen en te werken. Daarmee kan een vliegwieleffect ontstaan, waarbij we als vanzelf internationaal talent gaan aantrekken.

Dit vraagt niet alleen om een nieuwe mindset van bedrijven, maar om een nieuwe mindset van de BV Nederland. Met een menselijke kijk op arbeid, mogelijkheden voor vast én flexibel werk en de juiste wet- en regelgeving. Laten we daar met z’n allen aan werken. En erop letten dat niemand achterblijft, want we hebben ieders talent nodig om succesvoller te worden en te blijven. Dat is uiteindelijk in het belang van iedereen: werkgevers en werknemers. Waar die ook zijn gevestigd of vandaan komen.”

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl            Volg Hays op Instagram - Hays.nl            Volg Hays op YouTube - Hays.nl

block ik heb een vacature

Ik heb een vacature

Wij geloven dat de juiste kandidaat een organisatie kan veranderen.

Promobox vacatures

Loopbaanadvies

Hays geeft je graag advies gedurende jouw hele carrière. Lees alles over:

Check je salaris

Is jouw salaris marktconform? Vul de salariswijzer in en vergelijk direct jouw salaris met andere mensen in dezelfde functie.
 

Hays en onze aanpak

Wij zijn graag transparant over wie wij zijn en over onze manier van werken, omdat wij weten dat het een hele stap kan zijn om te solliciteren.

Lees meer over Hays

Refer a Friend

Introduceer een kandidaat bij Hays en ontvang €500,-*
 

*Lees de voorwaarden

FAQ

Heb je een vraag? Staat je vraag er niet tussen neem dan gerust contact met ons op.
 

Over Hays - brand video - Hays.nl

The Power of Hays

Een infomercial over de impact die Hays heeft op mens en organisatie.

Bekijk een video over Hays

Block SFMC contact fomr

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

  •  
    Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.