Arbeidsmarktontwikkelingen 2023

Arbeidsmarktontwikkelingen – 5 trends voor 2023

Welke invloed heeft de inflatie op salarissen? Hoe reageren medewerkers op mogelijke angst voor hun financiële situatie? Hoe vangen we het tekort aan medewerkers op? Dit zijn grote vragen en het antwoord is niet zomaar gegeven. Bekijk hier de arbeidsmarktontwikkelingen en de trends voor 2023.

Arbeidsmarktontwikkelingen | Trends voor 2023
 

Arbeidsmarktontwikkelingen

Hier vindt u de 5 belangrijkste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, kort samengevat in een gemakkelijk overzicht. 
 

1. Bijscholing en het zoeken naar talent buiten de landsgrens om vaardigheidstekorten op te vangen

Er is een enorm tekort aan specialistisch talent in onder andere engineering, cybersecurity, cloud computing, life sciences en de financiële sector. De kandidaat heeft het momenteel voor het zeggen: zij die beschikbaar zijn weten wat ze waard zijn en zijn op de hoogte van de tekorten die bij organisaties spelen.
 
Organisaties die in 2023 iemand willen aannemen, zullen zichzelf meer dan ooit moeten verkopen als ze het gewenste talent willen veiligstellen, of als ze huidige medewerkers willen bijscholen om zelf de benodigde vaardigheden te ontwikkelen.

Een andere optie zou kunnen zijn om buiten Nederland te zoeken, en talent te overtuigen om te verhuizen of hen een flexibele werkplek aan te bieden, en te vertrouwen op payrollspecialisten om de administratieve rompslomp te omzeilen.
 

2. Medewerkers zullen proberen hogerop te komen, zoekende naar meer stabiliteit in deze roerige economische periode

Bijscholing is waarschijnlijk het gemakkelijkst om te implementeren, aangezien het aannemelijk is dat dit aansluit bij de wensen van veel van de medewerkers. In een periode met zoveel economische onzekerheid zullen mensen op zoek zijn naar zwaardere rollen om hun positie binnen de organisatie te versterken en tegelijkertijd hun financiële situatie te verbeteren.

Veel medewerkers zijn zich bewust van de arbeidsmarktontwikkelingen en het huidige probleem van vraag en aanbod. Zij zullen graag de nodige moeite doen om zichzelf bij te scholen om zo te voldoen aan de behoeften van hun werkgever, en die van henzelf.
 
Kom te weten hoe medewerkers en werkgevers denken over leren, in The Learning Mindset Report 
 

3. Vaste contracten om in trek te blijven

Werknemers die voor de komst van COVID tijdelijke contracten zouden hebben aanvaard, of er zelfs de voorkeur aan gaven, zullen de meer recente trend voortzetten: namelijk te kiezen voor een vaste baan. 

Door het tekort aan vaardigheden, bieden organisaties die voorheen voor tijdelijke contracten kozen, nu onmiddellijk vaste contracten aan om het toptalent niet mis te lopen zolang het beschikbaar is.

We verwachten dat deze trend op de arbeidsmarkt in 2023 doorzet en we raden u aan voor vaste contracten te kiezen zolang u vertrouwen heeft in uw wervingsproces. Echter, tegelijkertijd zijn toch ook veel werknemers op zoek naar vrijheid en flexibiliteit, en zal freelancen populair blijven.
 

4. Hogere kosten, en als gevolg van inflatie stijgende salarissen zorgen voor extra voorzichtigheid bij het aannemen van medewerkers. 

Een inflatie van 14,3% (consumentenprijsindex oktober) vermindert bij veel organisaties de drang om mensen aan te werven.

Bedrijven zullen extra voorzorgsmaatregelen blijven nemen om de kosten laag te houden, maar omdat toptalent zo schaars is raden we aan om niet te lang te wachten.

Er is geen eenvoudig antwoord, maar organisaties zullen voor zichzelf moeten uitzoeken wat wel en niet mogelijk is, op basis van de huidige inkomsten en de prognoses voor volgend jaar.

Bij sollicitatieprocedures geldt: hoe jonger de kandidaat, hoe ongeduldiger ze zijn. Ze zullen niet eeuwig wachten, dus dat zou u ook niet moeten doen - vooral als u concurrerend wilt blijven.
 

5. De bedrijfscultuur en waarden van de organisatie worden steeds belangrijker voor potentiële én de huidige medewerkers.

Mensen kijken op een meer holistische manier dan ooit tevoren naar de wereld van werk. Ze willen hun dromen volgen, een productieve rol spelen in de samenleving en werken bij een organisatie die hun waarden deelt.

Om het beste talent aan te trekken én te behouden, moeten organisaties nadenken over hun langetermijn-Employer Value Proposition (dit is de meerwaarde om bij uw organisatie te willen (blijven) werken). En, evalueren hoe de bedrijfscultuur bijdraagt aan het gevoel dat medewerkers hebben over zichzelf. Geef medewerkers een project waarin ze geloven en u zult de vruchten plukken. 

Zoals u ziet hebben deze arbeidsmarktontwikkelingen impact op zowel werknemers als werkgevers. Daarom is het belangrijk dat we ons blijven aanpassen aan veranderingen.
 
Neem contact op voor een kosteloos advies via het contactformulier op deze pagina, of registreer eenvoudig (vrijblijvend) uw vacature online.

Recruiting now widget NL

Wanneer u het juiste talent nodig heeft, hebben wij de expertise om u te helpen.

Vacature aanmelden (vrijblijvend)

Block SFMC contact fomr

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

  •  
    Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.

     

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl