Werkende ouders

6 tips voor werkende ouders
Zó zorg je als ouder voor meer innerlijke rust op je werk

De scholen gaan bijna weer beginnen, en dat betekent dat ouders weer rondom het schema van hun kinderen moeten bewegen. Iedere ouder weet dat werken én voor de kinderen zorgen intens kan zijn. Daarom 6 tips om om de balans te behouden.

6 tips voor werkende ouders
Leestijd: 2½ minuut | Auteur: Gunther Malin - Teamleider Marketing Hays België  
 

Hoe houd je als ouder je work-life balans in evenwicht? 

Heb je wat hulp nodig om kroost en carrière in balans te houden? Goed nieuws, Hays biedt heel wat tips voor werkende ouders. Speciaal voor thuiswerkende ouders schreven we het artikel Thuiswerken met kinderen

Maar werk je op een andere plek dan thuis, en zorg je voor en/of na werktijd voor je kinderen, dan bieden onderstaande tips vast hulp.
 

6 tips voor werkenden ouders 

1. Maak duidelijke afspraken

Maak duidelijke afsprakenmet je partner wie er wanneer voor de kinderen zorgt. Probeer om een goede regeling te vinden die voor beiden haalbaar is.


Om georganiseerd te blijven, kan je bijvoorbeeld Google Keep gebruiken, om to do-lijstjes of agenda’s met elkaar te delen.

2. Als alleenstaande ouder is een goede planning nog belangrijker.

Wanneer je geen familie, vrienden of buren kan inschakelen om op te passen, denk dan aan een oppasservice, een hulp in de huishouding of maaltijdbezorging die past binnen jouw budget.   
 

3. Een betrouwbaar kinderdagverblijf of oppas

Voor ouders met baby’s: zorg voor een kinderdagverblijf of een oppas die je vertrouwt met je kleintje en vraag eventueel updates of foto’s gedurende je dag. Zo werk je met een geruster gevoel.  
 

4. Communiceer open met je leidinggevende 

Nog een van de tips voor werkende ouders is: communiceer vanaf het begin open met je leidinggevende. Vraag bijvoorbeeld meer flexibiliteit wanneer je onverwachts je zieke kind van school moet ophalen.  

5. Zeg ja tegen nee

Hiermee bedoelen we dat je niet alles moet volplannen, waardoor je jezelf na een tijdje zal overbelasten. Zet dus niet te veel druk op jezelf om de perfecte ouder te zijn, die alles zelf wil doen. Het hebben van een schoonmaakster of een keer niet zelf koken, maar een maaltijd bestellen, maakt je geen slechte ouder. 
 

6. Zoek andere werkende ouders op

Last but not least: ga op zoek naar andere werkende ouders die zich helemaal in jou herkennen. Het ouderschap schept een band door de kenmerkende verhalen die je met elkaar kunt delen. Het toont dat je niet de enige ouder bent die het soms moeilijk heeft om kinderen met een carrière te combineren.  

Bekijk ook eens onze gids Wonen en werken in Nederland, want voor alle ouders: je vindt hierin informatie die met kinderen te maken heeft. Zo vind je in deze gids uitleg over het schoolsysteem in Nederland en worden jouw vragen rondom kinderbijslag beantwoordt.

Verder staat er in de gids veel praktische informatie, die nuttig is voor iedereen die in Nederland woont en werkt, zoals: gezondheidszorg, woon-werkverkeer, levensonderhoud kosten, belastingen, enzovoort.

Kortom, het is mogelijk om als ouder een gezonde balans te vinden tussen je persoonlijke en professionele leven. Begin met het toepassen van deze tips voor werkende ouders zodat je zelf de touwtjes in handen neemt en dus meer innerlijke rust tijdens je werk zal hebben. En vergeet niet: 

“There is no such thing
as a perfect parent.
So just be a real one.“ 

Lees hier meer over thuiswerken met kinderen of wat als je gewoon niet zoveel werkmotivatie meer hebt?

Normaal werken bij Hays_NL

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.
 
 

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl