Zes lessen die mijn carrière vormden

Zes lessen die mijn carrière vormden

6 carrièrelessen - Hays.nl
Leestijd: 9 minuten | Door Alistair Cox - CEO van Hays

Ik begon mijn carrière na mijn afstuderen in 1982 en heb sinds die tijd een aantal interessante functies vervuld in verschillende branches. Ik heb niet heel veel banen gehad omdat ik overal zo’n vijf jaar ben gebleven. Vorig jaar was mijn tiende jaar in mijn huidige functie bij Hays.

Ik heb echter in de loop der tijd mijn eigen lessen geleerd en mijn eigen ideeën ontwikkeld over hoe ik mijn traject kon managen. Tijdens mijn vakantie bedacht ik dat ik ze maar eens moest opschrijven.

Het is mijn lijst, die voor mij werkt. Het kan zijn dat uw lijst er heel anders uitziet, maar het proces van het beschouwen en opschrijven was op zich al nuttig, omdat het duidelijk maakt hoe je problemen benadert.  Ik hoop hoe dan ook dat een aantal tips van praktisch nut kunnen zijn voor u.

1. Stop jezelf niet in een hokje

Aan het begin van mijn carrière begin tachtiger jaren van de vorige eeuw leek het zinnig om op zoek te gaan naar functies waarin ik mijn kwalificaties en eerdere ervaring kon gebruiken.

Op het eerste gezicht leek dit logisch en mijn diploma van ingenieur zorgde er in ieder geval voor dat ik ontwikkelde in mijn eerste baan. Maar ik realiseerde me dat als ik zo´n strak omlijnd beeld van mezelf zou houden, ik mijn carrièremogelijkheden uiteindelijk zou beperken. Het weerhield me ervan andere talenten en passies te gaan verkennen. Het gaat erom dat je mogelijkheden voor jezelf creëert en je daar niet voor afsluit.

Dus besloot ik na tien jaar bij Schlumberger dat het tijd was voor verandering. Begin jaren negentig stapte ik over naar McKinsey. Deze nieuwe functie verschilde compleet van mijn vorige. Ik werkte aan projecten in andere sectoren en moest totaal andere problemen aanpakken. Terwijl ik door mijn opleiding en ervaring een schat aan praktijkkennis in een specifieke sector had, was dit niet de functie waarvoor ik was opgeleid, of waarin ik mezelf slechts drie jaar eerder zou hebben gezien. Echter, het maken van deze overstap bleek uiteindelijk een van de meest waardevolle ervaringen in mijn carrière.

Ik moet toegeven dat ik nieuwe vaardigheden ontwikkelde waaronder nieuwe manieren om zakelijke uitdagingen aan te gaan, nieuwe manieren om in teams te werken, nieuwe presentatietechnieken en meer. Naarmate ik dit alles onder de knie kreeg, ontwikkelde ik ook meer zelfvertrouwen. Dat zorgde er weer voor dat er veel obstakels konden verdwijnen doordat ik me realiseerde dat ze alleen maar in mijn hoofd bestonden. Het gaf me de vrijheid om dingen aan te pakken waar ik in het verleden ontzettend tegenop zou hebben gezien. Het heeft me zakelijk interessanter gemaakt, maar ik ben er ook een beter mens van geworden.

2. Wees niet bang om in het diepe te springen

In de loop der jaren heb ik bovendien geleerd nooit zomaar een kans af te wijzen, hoeveel angst het je ook inboezemt. Angst blijft een slechte raadgever. Je toekomst ligt niet vast, maar is het resultaat van de beslissingen die je vandaag bewust kunt nemen. Met dit mantra in je hoofd, kan je carrière nieuwe en spannende wendingen nemen en een kant opgaan die je nooit eerder had bedacht.

Zo kan je andere functies overwegen, maar het kan ook betekenen dat je gaat nadenken over werken in een ander land. Ik heb het geluk gehad in heel Europa, Azië en Amerika te kunnen werken, waardoor ik nieuwe aspecten van mijn talenten heb ontdekt en verschillende manieren van functioneren van organisaties in de praktijk heb kunnen meemaken. De internationale mobiliteit stijgt en werkgevers waarderen leergierige, flexibele werknemers. Door in het diepe te stappen en in het buitenland of een compleet onbekende omgeving te gaan werken, groeit je culturele intelligentie en flexibiliteit. Het laat een nieuwe werkgever zien dat je jezelf dwingt buiten je comfortzone te gaan.

3. Wees niet bang om risico’s te nemen

Natuurlijk is het makkelijker om bepaalde kansen te grijpen dan andere. In de eerste jaren van mijn werkende leven vond ik het lastig om uit mijn comfortzone te komen. Dat leek een onnodig risico, vooral in een tijd dat ik het gevoel had dat ik de taken die me waren toevertrouwd net onder de knie kreeg.

Maar na acht jaar fulltime werken realiseerde ik me dat bepaalde risico’s de moeite waard zijn. Ik schreef me in voor een Business MBA aan Stanford University en gaf een lucratieve en veelbelovende baan op. Destijds boekte ik succes na succes in mijn carrière, wat me makkelijk zou kunnen hebben laten denken dat ik geen pauze hoefde te nemen om verder te ontwikkelen. Maar ik zag ook in dat ik meer opties nodig had voor de toekomst en het bleek uiteindelijk een van de beste beslissingen in mijn professionele leven. Het was een unieke ervaring en een integraal onderdeel van mijn carrière gebleken. Aan de basis veranderen sectoren continu en ontwikkelen functies zich, maar door mezelf te pushen om mijn kennis en kunde uit te breiden, beschikte ik uiteindelijk over de juiste vaardigheden op het gebied van businessmanagement die essentieel zijn om verder te komen in elke sector. Bovendien gaf het me de vrijheid en mogelijkheid om te switchen tussen sectoren als ik dat zou willen in de toekomst.

De les die ik hier leerde, is dat ik continu moet proberen mezelf te pushen, vooral in functies waar ik me heel erg op mijn gemak voel. Soms is het een gok, maar mijn ervaring is dat het altijd de moeite is geweest. Risico’s zijn inherent aan de arbeidsmarkt. Je hebt voortdurend te maken met verschuivende markten, concurrentie en een aantal interne factoren. Mensen die voor veilig gaan zullen blijven doorsukkelen. Mensen die berekende risico’s nemen, zijn vaak degenen die daarvoor het meest worden beloond.

4. Omring je met de beste mensen

Of ik nu in mijn vroege jaren iemand vroeg om mijn mentor te zijn of als CEO mensen aannam om een team samen te stellen waarop ik kon rekenen, ik denk dat een belangrijke factor in mijn succes door de jaren heen te maken heeft met de mensen waarmee ik mezelf omringde.

Nu neem ik mensen aan met een duidelijke visie op hun eigen toekomst, en op die van ons bedrijf. Die ideeën hebben over hoe ons bedrijf zich moet aanpassen om succesvol te zijn en te blijven. Toen ik aan het begin van deze eeuw mijn team samenstelde bij IT-bedrijf Xansa, was de digitale revolutie aan het versnellen. Ik wilde absoluut mensen vinden die niet alleen de snelle veranderingen in de technologie konden waarnemen maar me ook konden vertellen waarom ze van belang waren voor onze toekomst en hoe we ze in ons bedrijf konden toepassen. De voorkeur voor ‘digitale makers’ boven ‘digitale waarnemers’ is inmiddels alleen nog maar toegenomen.

Dat een persoonlijkheid in het team past, is altijd een prioriteit voor me geweest bij het samenstellen van een team. Als je resultaten wil boeken als bedrijf, heb je namelijk een team nodig dat feilloos samenwerkt. Je moet vele verschillende vaardigheden, ervaringen en culturen om de tafel krijgen en met de neuzen in dezelfde richting wijzen. Er kunnen conflicten ontstaan, daarom is het van belang om mensen te werven die andere visies respecteren en samen kunnen werken aan het vinden van de beste oplossing. Ik ben er trots op dat mijn senior team hier bij Hays het beste team is waar ik ooit mee heb gewerkt, niet alleen vanwege de mensen met technische en operationele vaardigheden van wereldklasse, maar ook omdat we persoonlijkheden hebben aangetrokken die elkaar zo goed aanvullen. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn en je hoeft niet allemaal dezelfde ideeën te hebben. Dat is zelfs gevaarlijk. Het gaat erom open te staan voor een ander inzicht en daarmee te werken.

Natuurlijk moeten werknemers uiteindelijk geloven in hun leiders. De beste leiders waaronder ik heb gewerkt, streefden allemaal naar authenticiteit. Ja, ze waren ook heel erg goed in hun werk maar ze accepteerden ook dat mensen willen worden geleid door iemand die ze vertrouwen. Ze hadden genoeg zelfvertrouwen om hun eigen beperkingen te erkennen en te zien waar hun werknemers die gaten konden opvullen en dat maakte ze niet onzeker. Tegelijkertijd waren deze leiders betrouwbaar onder druk en eerlijk genoeg om toe te geven wanneer ze fouten maakten, maar ook om uit te leggen wat ze ervan hadden geleerd.

Ik denk dat iedereen weleens heeft gehoord dat je mensen moet aannemen die slimmer zijn dan jij. Ik denk dat dat waar is en het is wat ik altijd probeer te doen.

5. Blijf trouw aan jezelf

Ik heb er altijd op gelet dat ik trouw bleef aan mezelf, aan mijn visie voor de lange termijn en aan mijn persoonlijke normen en waarden. Ook organisaties moeten dat doen. Bij Hays houdt dat in dat we altijd de juiste persoon op de juiste plek willen, en dat definieert de essentie van ons bestaansrecht. Door die koers te volgen, ontwikkelen we tot een groter, beter gefocust bedrijf en ook de reputatie dat ´we altijd het juiste doen voor onze klanten´. Het zorgt dat we onze focus houden en niet worden afgeleid door irrelevante kansen of als het eens wat moeilijk gaat. Ik heb in een groot aantal sectoren en markten gewerkt en verschillende doelen en visies gevolgd bij uiteenlopende organisaties, die allemaal uniek waren. Maar een ding is overal hetzelfde: bedrijven die hun waarden en normen en doel trouw blijven, zijn het meest succesvol. Ze geven niet toe aan de verleiding om van hun koers te geraken als het moeilijk wordt.

In het bedrijfsleven en tijdens onze carrière kunnen we vaak overweldigd raken door een overvloed aan verschillende meningen en ruis. Maar door je focus te houden creëer je een kompas en kan je de situatie kleiner maken zodat je in de chaos de juiste koers weet te kiezen. Door te prioriteren – carrière of bedrijf - , heb ik me een weg kunnen banen door de conjuncturele hoogte- en dieptepunten en mijn persoonlijke tegenslagen in de afgelopen 30 jaar.

6. Bewaak je eigen grenzen

Je doel is belangrijk, maar streef het niet koste wat kost na. Soms is het zinnig even een pauze te nemen om na te denken, ook op een werkdag. Een taak afronden en meteen doorgaan met de volgende kan leiden tot vermoeidheid en een burnout. Er blijft geen tijd over om even te kijken naar wat je ook alweer wilde bereiken.

In de loop van mijn carrière heb ik zelfs de beste collega’s en leiders zien instorten onder de druk omdat ze niet-aflatend een doel nastreven. Onthoud dat de meeste stress persoonsgebonden is en dus door jou gecontroleerd kan worden. Als ik vrij ben, geef ik dan ook altijd prioriteit aan activiteiten die niets met werk te maken hebben, zodat ik ruimte maak om zaken te laten indalen. Zo heb ik geleerd dat een weekend mountainbiken me helpt om even helemaal offline te gaan. Als ik dan weer op mijn werk verschijn, kan ik onze doelstellingen met een frisse blik aanpakken. Bovendien heb ik ontdekt dat ik in deze ‘downtime’ soms de beste ideeën krijg.

Zoals ik bij het begin al zei, is dit een lijst die voor mij werkt. Mijn tips werken wellicht niet voor u. Maar ik kan veel voorbeelden noemen van positieve dingen die volgens mij gebeurden omdat ik me aan mijn lijst hield; het heeft dus resultaat opgeleverd en ik voel me er beter bij. Wat zeker ook waardevol bleek is dat ik mijn eigen bouwblokken vaststelde, die mijn persoonlijke visie op leadership definiëren. Maar een proces heeft tijd nodig en ook in mijn geval gebeurde niets in één dag. Ik heb deze lessen mijn hele carrière in mijn achterhoofd gehouden en ondanks het feit dat ik de afgelopen 30 jaar veel verschillende sectoren en landen heb gezien, hebben ze me in elke functie en branche geholpen mijn doelen te bereiken. Ik hoop dat ze voor u ook nuttig blijken, waar uw reis ook heen gaat.

block over de schrijvers Alistair

About the author

Alistair Cox - CEO Hays

Alistair Cox - Hays.nl

Alistair has been the CEO of Hays, plc since Sept. 2007. An aeronautical engineer by training (University of Salford, UK, 1982), Alistair commenced his career at British Aerospace in the military aircraft division. From 1983-1988, he worked Schlumberger filling a number of field and research roles in the Oil & Gas Industry in both Europe and North America. In 2002, Alistair returned to the UK as CEO of Xansa, a UK based IT services and back-office processing organisation. During his 5 year tenure at Xansa, he re-focused the organisation to create a UK leading provider of back-office services across both the Public and Private sector and built one of the strongest offshore operations in the sector with over 6,000 people based in India.

Blogs by Alistair

block volg hays op social

Are we already connected?

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl            Volg Hays op Instagram - Hays.nl            Volg Hays op YouTube - Hays.nl

block ik heb een vacature

Recruiting now?

We believe the right person can transform your business.

block zoek vacatures

Search jobs

We believe the right job can change your life.

Search jobs