Help met jouw IT skills mensenlevens verbeteren

James Milligan - Global Head of Technology bij Hays

Niet geheel verrassend heeft de life sciences industrie in 2020 een exponentiele groei doorgemaakt, door COVID-19. Binnen die sector is de vraag naar IT skills toegenomen, om hen te ondersteunen bij het blijven innoveren en het maken van een vaccin tegen COVID-19, evenals tegen andere ziekten en aandoeningen.
 
Deze IT vaardigheden zijn cruciaal geweest voor de totstandkoming van de tot dusver ontwikkelde vaccins, maar ze gaan nog een veel grotere rol spelen bij het testen, monitoren en uitrollen hiervan in 2021. 
 
De pandemie heeft de rol van IT in levenswetenschappen alleen maar versterkt, waarbij de ontwikkeling van medisch-technologische producten en ondersteunende structuren nu van het allergrootste belang is. Maar hoe specifiek kunnen IT’ers deel uitmaken van deze reis?
 

De groeiende invloed van tech binnen de levenswetenschappen 

Innovatie en vooruitgang zijn slechts twee zaken die de IT en life sciences industrie binden, waarbij beide voortdurend proberen nieuwe manieren te vinden om de efficiëntie van processen en de kwaliteit van het leven voor de eindgebruikers te verbeteren. Het is logisch dat er steeds meer samenwerking is tussen deze twee specialismen.
 
Zo zien we bijvoorbeeld dat er in heel Europa meer technologiegerichte innovatiecentra ontstaan, waarbij steden als Barcelona, Amsterdam en Warschau de thuisbasis zijn van de volgende generatie extreem getalenteerde IT’ers. Binnen de life sciences industrie zijn ze zich hiervan bewust en zij boren deze markten aan voor het vinden van professionals met de vereiste IT skills, om vanaf de start mee te werken aan een nieuw product.
 
Nu proberen multinationale farmaceutische bedrijven ook kansen te bieden aan professionals binnen deze tech-communities. Deze wereldwijde bedrijven kunnen IT professionals rollen bieden die cruciaal zijn voor vaak levensreddende producten en systemen, kansen voor zelfontplooiing en ontwikkeling, en arbeidsvoorwaarden waarmee andere industrieën moeilijk kunnen concurreren vanwege de exponentiële groei van de sector. In 2018 was de medische-IT sector in Europa alleen al 120 miljard euro waard, een waarde die alleen maar is toegenomen door de investering in de sector sinds COVID-19. Dit zal in 2021 en daarna alleen maar blijven doorgroeien.
 

Hoe beïnvloeden IT skills de life sciences industrie?

De invloed van technologie in de levenswetenschappen beperkt zich niet alleen tot de ontwikkeling van medisch-technische innovaties, zoals het gebruik van virtual reality in de chirurgie of het 3D-printen van kunstledematen, het heeft ook invloed op vele andere gebieden.
 
Bijvoorbeeld, met de explosie van gegevens die nu beschikbaar zijn over patiënten heeft de industrie een omslagpunt bereikt als het gaat om de adoptie van blockchain. In 2018 bleek 60% van de farmaceutische en life science professionals gebruik te maken van, of te experimenteren met blockchain - tegenover 22% in 2017. Deze toenemende acceptatie van blockchain zal voor technische professionals meer kansen creëren om invloed uit te oefenen op de medische toeleveringsketen, het beheer van klinische onderzoeken en het werken met patiëntgegevens. Dit laatste vereist ook de behoefte aan extra beveiligingsspecialisten om deze gegevens te beschermen. 
 
Meer traditionele functies zoals softwareontwikkelaars, software-architecten en software-ingenieurs zijn al geruimere tijd in trek bij internationale bedrijven die netwerken moeten creëren voor hun teams om samen te kunnen werken. Met de komst van COVID-19 was er onmiddellijk vraag naar professionals met Cloud-ervaring, om ervoor te zorgen dat al het onderzoek en alle processen in deze multinationale bedrijven konden doorgaan. Als onderdeel van deze overgang hebben we een grote vraag gezien naar Scrum Masters om te assisteren bij deze verandering en groei, evenals professionals met ervaring in Big Data om niet alleen met COVID gerelateerde informatie te werken, maar ook met andere onderzoeken en programma's.
 

Werken met een purpose

Afgezien van de mogelijkheid om een nieuwe uitdaging aan te gaan binnen de levenswetenschappen en te worden beloond met een goed pakket aan arbeidsvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden, is de meest waardevolle beloning voor professionals die hun IT skills in de life science industrie toepassen, misschien wel de rol die zij kunnen spelen bij het verbeteren van de algemene gezondheid en het beperken van de gevolgen van bepaalde medische aandoeningen. 
 
Op de korte termijn kan dit in de strijd tegen COVID-19 zijn, maar in de toekomst kan het een rol spelen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven voor iedereen.
 
Lees hier naar welke IT vaardigheden werkgevers op dit moment naar op zoek zijn, of welke soft skill belangrijk zijn om te hebben als IT'er.
00

Related Assets