Vriendschap op het werk

Vriendschap op het werk

Hays ondervroeg zo’n 800 professionals over het belang van vriendschap op het werk. 83% van de ondervraagden geeft aan dat zij het belangrijk vinden om vriendschap op het werk te hebben. Meer dan de helft, namelijk 55%, zegt dat het hebben van vrienden op het werk een reden is om bij hun werkgever te blijven.

Vriendschap op het werk - Hays.nl

Het salaris wordt nog altijd wel belangrijker gevonden, maar alsnog geeft 41% van de respondenten aan dat zij liever vriendschap hebben op het werk dan een hoger salaris. Vriendschap op het werk is dus voor veel mensen belangrijk.

De meesten van ons brengen tijdens de werkweek meer tijd met collega’s door, dan met partner of familie. Het is fijn om samen te werken met collega’s waar men gelukkig van wordt, dit stimuleert tevens het productiever werken.

Naast collega’s speelt de manager ook een belangrijker rol om meer verbondenheid te voelen met de organisatie en open tegenover elkaar te durven zijn.  

De voordelen van vriendschap op het werk

83% van de werknemers geeft aan dat vrienden op het werk essentieel zijn om gelukkig te zijn in het werk. Ook de werkgever heeft baat bij een groep collega’s die goed met elkaar omgaan; door een omgeving te creëren waarin vriendschapsbanden worden aangemoedigd en hun voordelen ten volle worden gewaardeerd, kunnen werkgevers profiteren van loyalere, creatievere en productievere werknemers. 

Werknemers die een goede relatie hebben met hun collega's, zullen minder waarschijnlijk ander werk gaan zoeken. Mochten ze niet tevreden zijn, durven ze dit namelijk makkelijker te bespreken met collega’s en eventueel de manager. 

Daarnaast worden ze minder afgeleid door zorgen over het niet passen binnen een bedrijf, waardoor ze zich meer kunnen concentreren op hun prestaties en productiviteit. 

Bovendien zullen werknemers die zich op hun gemak voelen in een bedrijf, zich vaker uiten; bijvoorbeeld met het delen van ideeën en ambities. Het vertrouwen dat gepaard gaat met het hebben van vriendschap op het werk is ook van belang voor de samenhang van het team en dus voor het algemene succes van het bedrijf.

Zowel werknemers als werkgevers moeten zich voortdurend inspannen om de goede banden op het werk positief te beïnvloeden. Dit is een geweldige manier om de productiviteit en het werkgeluk te verhogen.

5 tips om vriendschap op het werk te bevorderen

Ga naar buiten

Het is gezond om tijd door te brengen met collega’s, buiten het kantoor. Door dit te doen, leert men elkaar op een andere manier kennen. Werkgevers kunnen dit aanmoedigen door eens in de maand te gaan lunchen, een wandeling te maken in de pauze of een andere activiteit te organiseren met het team. 

Toon waardering

Het tonen van waardering aan collega’s brengt positieve gevolgen met zich mee. We krijgen het steeds drukker, ook op het werk. Zorg ervoor dat collega’s weten dat ze gewaardeerd worden. 

Dit is niet alleen fijn om te horen, het kan die persoon ook een boost geven. Daarnaast is het ook een wisselwerking, een collega die zich gewaardeerd voelt is ook eerder geneigd anderen te helpen. Denk hier niet alleen aan het eigen team, maar ook aan de andere afdelingen. 

Volg je passie

Eenzelfde passie of ambitie vergroot het gevoel van ‘dichtbij iemand staan’. Het vinden van gemeenschappelijke interesses en daarover praten is de makkelijkste manier om vriendschap te ontwikkelen. Deel recepten met collega's, ga samen lunchen, nodig elkaar uit voor weekendevenementen. 

Wees openhartig

Het is belangrijk om jezelf te zijn en persoonlijkheid te kunnen tonen aan collega’s. Een open manier van werken vanuit de werkgever, kan helpen een omgeving te creëren die deze openhartigheid aanmoedigt. Eerlijk zijn is niet hetzelfde als onbeleefd zijn

Neem het niet te serieus

Hard werken is een belangrijk onderdeel van een succesvolle carrière, maar druk zijn is geen reden om niet met anderen te praten. Managers kunnen hier een goed voorbeeld in geven, door aan te moedigen om met collega’s in contact te komen (en blijven) en zo vriendschap op het werk te creëren.

Lees hier meer loopbaan- of managementtips of bekijk HR gerelateerde artikelen.

Block SFMC contact fomr

Get in touch for a free consultation

  •  
     By submitting this form you indicate that you are aware of our privacy policy that explains what we do with your personal data.

block zoek vacatures

Search jobs

We believe the right job can change your life.

Search jobs

block volg hays op social

Follow us on social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Follow Hays on Facebook - Hays.nl
Follow Hays on Instagram - Hays.nl