Uw eerste werkweek

7 tips voor uw eerste werkweek

Tijdens uw eerste werkweek wordt u bij de meeste organisaties door uw nieuwe manager verwelkomd met een zorgvuldig ontworpen introductieprogramma waarbij u de bedrijfsethiek en de procedures uitgelegd krijgt. Er wordt ook dieper ingegaan op de rol die u gaat vervullen en het belang ervan voor de hele organisatie.

Tips eerste werkweek - Hays.nl

Vergeet echter niet dat het in deze week niet alleen aan uw nieuwe werkgever is om positieve en effectieve input te leveren. Ook voor u zijn er een aantal belangrijke acties om tijdens de eerste dagen te ondernemen.

Voor een optimale start in uw nieuwe baan, bespreken we daarom in dit artikel de 7 belangrijkste acties.

1. Sta open voor nieuwe input

Laat ideeën die u vooraf had niet in de weg staan van nieuwe input die u in de eerste werkweek zult krijgen. Zeker wanneer u eerder soortgelijke werkzaamheden heeft uitgevoerd hoeft u er niet vanuit te gaan dat de werkzaamheden in deze rol precies hetzelfde zullen zijn. Deze houding kan een effect hebben op de concentratie en de mate waarin u nieuwe informatie opneemt en verwerkt. 

2. Neem de tijd om uzelf voor te stellen aan collega’s

Uw nieuwe baas kan een korte introductie geven, maar het is vaak zo dat beide partijen elkaars naam en functie in eerste instantie vergeten. Een paar momenten met elke collega kan later in uw voordeel werken. Begin met degenen die het dichtst bij u werken en wees niet bang om geleidelijk aan uit te breiden. Hoe meer mensen u kent, hoe makkelijker het zal zijn om ze om hulp te vragen of het zelf aan te bieden. Uzelf openstellen voor mensen zal ook helpen gewend te raken aan deze nieuwe omgeving.

3. Voorbereiding

Probeer er voor elke meeting achter te komen wie de deelnemers zijn en wat hun rol binnen de organisatie is. Vraag hen om advies en suggesties, vooral over met wie het nog meer goed is om tijd door te brengen in de eerste paar weken. Ze zullen zich waarschijnlijk gevleid voelen dat u hun mening en expertise waardeert, iets wat positief voor u kan zijn in de toekomst.

4. Stel veel vragen

Het is zo makkelijk voor een nieuwe starter om terughoudend te zijn en niet te veel vragen te stellen, maar het is in ieders belang dat u zo snel mogelijk op de hoogte bent zodat u vlot aan de gang kunt met uw taken. Zorg ervoor dat de vragen op een positieve en informatie-vragende manier geformuleerd zijn. Vragen over waarom processen bijvoorbeeld niet zijn afgerond kunnen uw nieuwe collega’s afschrikken en een defensieve houding geven.

5. Plan een één-op-één moment met uw nieuwe leidinggevende

Uw doel hiermee is om een positieve relatie op te bouwen met uw leidinggevende. Realiseert u zich dat ook uw leidinggevende een beetje zenuwachtig kan zijn met een nieuw teamlid, zeker wanneer het team voor lange tijd niet veranderd is. Probeer erachter te komen wat uw leidinggevende van u verwacht en wat de gewenste manier van communicatie is. Vind op een subtiele manier uit, welke eigenschappen van waarde worden geacht in een werknemer. Net als in elke nieuwe relatie kan er in sommige gevallen een ongemakkelijke periode voor beide partijen aanbreken. Maar als u laat zien dat u erg bereidwillig bent, dan maakt u het makkelijker voor uw nieuwe leidinggevende om hierop te reageren.

6. Blijf in contact met uw recruiter

Uw recruitment consultant is altijd beschikbaar om u een helpende hand te bieden en wil natuurlijk ook graag weten hoe de eerste werkperiode gegaan is. Zit u met een paar dingen, bespreek ze dan ook. Uw recruiter heeft ten slotte de ervaring om een aantal verstandige suggesties te geven en de mogelijkheid om alsnog hulp te bieden.

7. Neem de tijd om uit te rusten

Uw hoofd is waarschijnlijk gevuld met nieuwe informatie en ideeën, terwijl uw lichaam probeert om te gaan met de nieuwe omgeving. Zorg ervoor dat u wat lichaamsbeweging krijgt, organiseer een aantal ontspannende momenten met vrienden om tot rust te komen, op te laden en weer fris te zijn voor een volgende werkdag. 

Deze zeven stappen zorgen voor een soepele overgang in uw nieuwe functie, maar vergeet vooral niet om ook te genieten van de eerste werkweek.

Wees bereid om vooruit te kijken naar nieuwe uitdagingen en bedenk dat uw carrière een flinke stap in de goede richting heeft gezet. Omarm verandering em laat uw nieuwe collega’s zien hoeveel u ervan geniet om onderdeel te zijn van hun team en de organisatie.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block carriere advies meest gelezen