Creëer je eigen geluk

Succesvolle mensen creëren hun eigen geluk

Als je gokt aan de roulettetafel is geluk waarschijnlijk precies datgene wat je op dat moment het meest nodig hebt. Als je echter probeert een succesvolle carrière op te bouwen dan zal dit je alleen lukken door er uren in te steken en moeite voor te doen. Dit zal mogelijkheden en voorwaarden creëren die leiden tot ‘gelukkige’ of goede resultaten.

succesvolle carrière - Hays.nl
Leestijd: 3 minuten | Door Geoff Fawcett - Directeur Hays UK

Hoeveel uren kost het?

Volgens de veelgeprezen auteur en spreker, Malcolm Gladwell, kost het 10.000 uren oefenen (ongeveer tien jaar, 20 uur per week) om ergens expert in te worden.  Hij zegt dat geluk ook een rol speelt in ieder succes dat je bereikt maar voegt hier het belangrijke punt aan toe dat geluk steevast wordt verdiend. 

In één van mijn favoriete boeken van hem, ‘Outliers’, noemt hij het voorbeeld van The Beatles, die meer dan 10.000 uur speeltijd doorbrachten in clubs in Hamburg voordat ze terug keerden naar het Verenigd Koninkrijk waar ze hun ‘lucky break’ kregen en het commerciële succes wat daarop volgde. Bill Gates raakte de 10.000 grens nadat hij toegang kreeg tot de computer van zijn school en voordat hij zijn geluk vond bij Microsoft. Vaak wordt groot succes vergemakkelijkt door een ‘lucky break’, maar die ‘lucky break’ komt alleen voorbij omdat je zelf in de loop der jaren zoveel mogelijkheden tot geluk hebt gecreëerd. 

Werk hard, vind geluk

"Vaak wordt groot succes vergemakkelijkt door een 'lucky break'"
Ik weet niet hoe waar de 10.000 uren regel is (sommige mensen zweren erbij), maar ik geloof wel dat als het gaat om het bevorderen van onze carrières, we ons eigen geluk creëren door de energie die we erin steken en de inzet die we laten zien.
Enkele jaren geleden bereikte ik een punt in mijn leven waarop ik naar Londen zou moeten verhuizen om mijn carrière naar het volgende niveau te tillen. Het was een zware beslissing aangezien het zou betekenen dat ik voor lange periodes semipermanent in een hotel zou moeten wonen weg van mijn vrouw en dochter. Na veel wikken en wegen en na gesprekken met mijn gezin besloot ik om de uitdaging aan te gaan.
In sommige opzichten hielpen het alleen in Londen zijn en het niet hebben van het comfort van mijn thuissituatie en gezinsleven. Hierdoor kon ik veel werkuren maken die ik nodig had om de verhuizing een succes te laten worden. Ik kon me volledig op mijn carrière richten. 
Wellicht dat sommige van mijn collega’s dachten dat ik geluk had om de daaropvolgende promoties te maken en de corporate ladder zo snel te beklimmen als ik gedaan heb, maar ik weet dat het meer was dan gewoon de juiste man op de juiste plaats op het juiste moment te zijn. Heb ik gaandeweg geluk gehad? Absoluut! Maar ik weet ook hoe hard ik heb gewerkt voor dat geluk en de offers die ik heb moeten maken voordat ik de ‘lucky breaks’ kreeg.

Een slap excuus

"Er is geen kortere weg die naar de top leidt"
Andermans succes aan geluk toeschrijven wordt door mensen gedaan die zelf niet hun nek uitsteken om te proberen iets te bereiken. Wellicht heeft het ook deels te maken met de angst om te falen.
Laat er geen misverstand over bestaan; iedereen die ooit iets belangrijks heeft bereikt in zijn leven heeft dit gedaan door hard te werken. Omdat succesvolle mensen vaak pas opvallen als zij hun succes bereikt hebben schrijven wij hun prestaties toe aan geluk. Het is makkelijk om Cristiano Ronaldo’s geluk toe te wijzen aan het gegeven dat hij een wedstrijd speelde tegen Phil Neville tijdens de wedstrijd van Manchester United tegen Sporting Lissabon als de reden waarom hij snel daarna door Sir Alex Ferguson werd binnen gehaald. Het komt echter door de vastberadenheid en het doorzettingsvermogen van persoonlijkheden zoals Cristiano Ronaldo dat al zou het zo zijn geweest dat Sir Alex hem tijdens deze gelegenheid niet zou hebben opgemerkt, het slechts een kwestie van tijd was geweest tot er een ander ‘geluksmoment’ had aangediend van waaruit zijn carrière zich verder zou ontwikkelen. 
Er is geen kortere weg die naar de top leidt. Degenen die het toppunt van hun beroep bereiken doen dit door achter de schermen jarenlang onafgebroken te zwoegen. En dit zul jij ook moeten doen als je hun successen wilt evenaren. 

Een laatste overweging

"Denk niet dat het hebben van talent alleen voldoende is"
Denk niet dat het hebben van talent alleen voldoende is. Je moet talent combineren met hard werken en ambitie als je bij de top van de door jou gekozen carrière wilt horen. Het winnen van de loterij kun je uitleggen als een kwestie van geluk maar als het aankomt op het uitleggen van succes in iemands carrière dan kun je er zeker van zijn dat hard werken de grootste bepalende factor is geweest. 

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block carriere advies meest gelezen

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl