Zenuwachtig voor uw nieuwe baan

Zenuwachtig voor je nieuwe baan?

Het starten in een nieuwe baan is een spannend moment. Het is ten slotte een grote verandering en brengt uitdaging met zich mee. Leer hier hoe je je zenuwen de baas blijft.

Zenuwachtig voor je nieuwe baan - Hays.nl

Zenuwachtig voor nieuwe baan?

Voor velen voelen veranderingen niet comfortabel aan. Ben je zenuwachtig voor je nieuwe baan en heb je onverhoopt na een paar dagen twijfels? Houd dan het volgende in gedachten:

Je bent niet zonder reden aangenomen

De kans is groot dat je een langdurig selectieproces hebt doorlopen waarin jij uiteindelijk de beste match met de werkgever bent gebleken. Waarschijnlijk heb je tijdens dit proces ook andere kandidaten achter je gelaten.

Voel je niet ontmoedigd bij het vooruitzicht om je te moeten bewijzen, maar heb vertrouwen in het feit dat je op de juiste plek zit.

Ook je leidinggevende wilt dat je slaagt

Mensen die starten in een nieuwe baan zijn in het begin vaak nerveus. Maar realiseer je dat je leidinggevende net zo nerveus kan zijn. De persoon die jou heeft aangenomen heeft ook belang bij jouw succes; het bewijst de juiste match tussen jou, de functie en de organisatie, en daarmee dus zijn vermogen om het juiste talent te spotten.

Jouw leidinggevende zal je daarom zo ondersteunend en behulpzaam mogelijk verwelkomen, zoek pro actief de samenwerking op.

Groei zit in veranderingen

Herinner jezelf aan je veerkrachtigheid: denk terug aan momenten waarop je te maken kreeg met (grote) veranderingen in je leven zoals een verhuizing, een nieuwe omgeving of veranderingen in de gezinssituatie. Dit zal je helpen om de zenuwen de baas te blijven; het starten in een nieuwe baan kan je namelijk ook zien als een grote verandering.

Heb geduld en zie allen in perspectief

Plaats zenuwachtig voor je nieuwe baan zijn in perspectief: deze emoties zijn van tijdelijke aard. Focus op wat je wilt bereiken en de manier waarop je dat gaat doen. Dit zal je weer het gevoel van controle over je toekomst geven.

Het is logisch om zenuwen te ervaren wanneer je aan een nieuwe baan en verantwoordelijkheden begint. Geef het de tijd, en je zult zien dat je in korte tijd in je rol bent gegroeid en je je weer helemaal ontspannen voelt.

Zoek de verbinding op met je collega’s

Communicatie met je collega’s en leidinggevenden is belangrijk. Wees niet terughoudend met het vragen om hulp, al is het maar om erachter te komen waar de dichtstbijzijnde sportschool is of de beste plek om te lunchen.

Hoe sneller je jouw collega’s leert kennen en de werkwijzen binnen de organisatie, hoe sneller je je relaxt voelt in je nieuwe baan.

Iedereen heeft ‘een eerste werkdag’

Vergeet tot slot niet dat iedereen om je heen ‘een eerste werkdag’ heeft ervaren. Zenuwachtig voor je nieuwe baan zijn, voelt wat ongemakkelijk aan maar is volledig natuurlijk. Blijf tijdens deze inleidende fase positief!

Wanneer je na zes maanden nog altijd geen rust ervaart, ga dan in gesprek met je leidinggevende en bekijk samen welke acties ondernomen kunnen worden.

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl