block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

Zenuwachtig voor uw nieuwe baan

Zenuwachtig voor uw nieuwe baan?

Ook al bent u nog zo zeker van uw eigen kunnen, het starten in een nieuwe baan is en blijft altijd een spannend moment. Een nieuwe baan betekent een nieuwe uitdaging en het betekent ook verandering.

Zenuwachtig voor uw nieuwe baan - Hays.nl

Verandering is op het eerste gezicht zelden comfortabel, dus als u na een paar dagen uw twijfels hebt, houd dan de volgende dingen in gedachten:

U bent aangenomen

U bent om een reden aangenomen, namelijk dat uw nieuwe werkgever in u gelooft. De kans is dus groot dat u door een langdurig selectieproces bent gekomen en een aantal andere kandidaten achter u hebt gelaten voordat u het goede nieuws van uw nieuwe werkgever hebt mogen vernemen. 

Dus in plaats van u ontmoedigd te voelen bij het vooruitzicht u te moeten bewijzen, herinner uzelf eraan dat u het vertrouwen van uw werkgever al gewonnen hebt – u hebt alle reden om te geloven dat u op de juiste plek zit.

Uw baas wilt dat u slaagt

De persoon die u in dienst heeft genomen heeft alle belang bij uw succes, want dat bewijst zijn of haar gelijk om u aan te nemen. Mensen die starten in een nieuwe baan zijn vaak erg nerveus in het begin – en dat terwijl ze niet eens realiseren dat hun baas net zo nerveus is! Het vermogen om talent te spotten wordt namelijk getoetst door het aannemen van een persoon die waardevol is voor de organisatie. Als gevolg daarvan zal uw baas proberen om zo ondersteunend en behulpzaam mogelijk te zijn bij het verwelkomen van nieuwe teamleden. Zie uw baas dus als een bondgenoot die graag wilt dat u slaagt.

Het pad om te groeien zit in de veranderingen

Door steeds aan een moment te denken waarin u te maken kreeg met enorme verandering in uw leven zal u helpen te voorkomen dat zenuwen de overhand krijgen. Het starten in een nieuwe baan is een van deze grote veranderingen in uw leven, dus door te focussen op positieve ervaringen helpt u zichzelf eraan te herinneren hoe veerkrachtig u kan zijn.

Heb een plan, en wees geduldig

Focus op wat u wilt bereiken en de strategie die u hiervoor gaat gebruiken. Dit zal u helpen om het grotere plaatje te zien. Wees hierbij zo gedetailleerd mogelijk. Dit zal u niet alleen een groter gevoel van controle over uw toekomst geven, maar biedt ook wat perspectief op het tijdelijke karakter van de kriebels die u nu ervaart.  

Verwacht enkele angstgevoelens zodra u aan uw nieuwe baan en verantwoordelijkheden begint, maar blijf gefocust, positief en productief. U zult zien dat u in een korte tijd meegroeit met de rol en dat uw angstgevoelens vervangen worden voor een wat relaxtere en blijere gemoedstoestand.

Vraag om hulp

Het kan verleidelijk zijn om helemaal in uzelf te keren wanneer u aan een nieuwe baan begint, maar probeer uzelf niet te isoleren. U zal van nature misschien niet een extravert type zijn, maar communicatie met uw collega’s en managers blijft belangrijk. 

Wees niet bang om hulp te zoeken, ook al is het alleen maar om te vragen waar de dichtstbijzijnde sportschool is, of de beste plek om te lunchen. Hoe eerder u uw collega’s leert kennen en de manier waarop er gewerkt wordt, hoe relaxter u zich zult voelen in uw nieuwe baan. 

Een laatste tip

Vergeet niet dat iedereen een 'eerste werkdag’ heeft. ‘Nieuwe baan’-kriebels zijn volledig natuurlijk, want verandering is vaak ongemakkelijk. Probeer tijdens deze inleidende fase positief te blijven en hard te werken. Wanneer u na zes maanden nog steeds geen relaxed en positief gevoel ervaart, maak dan een afspraak met uw manager – die zal hopelijk in staat zijn om wat advies te geven over hoe u de komende periode door kan gaan.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl

block carriere advies meest gelezen