Liever thuiswerken met minder salaris dan woon-werkverkeer

Liever thuiswerken met minder salaris dan woon-werkverkeer

Hays ondervroeg zo’n 500 professionals of zij genoegen nemen met minder salaris als zij vanuit huis mogen werken. Maar liefst 65% van de ondervraagden is bereid om salaris in te leveren, als dat betekent dat ze thuis mogen werken. 35% prefereert woon-werkverkeer als dat meer geld oplevert.

thuiswerken-hays.nederland

Voorkeur tot 10% minder salaris

Hoewel een beduidende meerderheid kiest voor de optie met minder salaris, zitten ook daar grenzen aan. 51% geeft aan tot 10% minder salaris te willen gaan, tegen 14% die tot 20% minder salaris kiest.

salaris-thuiswerken-hays.nederland

Werk-privébalans krijgt steeds meer aandacht

De cijfers bevestigen een trend die al langer in Nederland rondwaart: de werk-privébalans. Nederlanders willen in toenemende mate flexibel (vanuit huis) werken, zodat zij minder stress ervaren en hun tijd beter kunnen besteden dan elke dag in de file te staan. 

Dergelijke maatregelen verbeteren het mentale en fysieke welzijn en worden zodanig belangrijk gevonden, dat men openstaat voor minder salaris. Voor sommigen kan werken vanuit huis – zelfs één of twee dagen per week – doorslaggevend zijn om wel of niet met de functie door te gaan.

Ook de werkgever profiteert

Naast meer vrijheid en flexibiliteit voor de werknemer heeft ook de werkgever voordeel van deze trend. Werkplekken zijn flexibeler in gebruik, wat een kostenbesparing kan opleveren.

Daarnaast zijn thuiswerkers productiever, meer tevreden en meer gemotiveerd. Uit een onderzoek van Stanford University onder 16.000 mensen bleek dat thuiswerkers productiever zijn omdat zij minder pauzes en ziektedagen nemen. Meer werk wordt verzet dankzij de rustigere werkomgeving.

Thuiswerken toch niet voor iedereen

Natuurlijk zijn er ook banen die niet geschikt zijn voor flexibel werk;  zoals bij medisch personeel en docenten, functies die vragen om lokale aanwezigheid.

Daarnaast is thuiswerken niet voor iedereen weggelegd, sommige medewerkers voelen zich geïsoleerd van hun team en collega’s. 

Wie gemakkelijk wordt afgeleid door huishoudelijke taken, of sociale interactie nodig heeft, doet er goed aan om thuiswerken opnieuw te overwegen en te zoeken naar andere mogelijkheden.

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl            Volg Hays op Instagram - Hays.nl            Volg Hays op YouTube - Hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Zoek vacatures

block werkgeluk

Rapport werkgeluk

Rapport werkgeluk - Hays.nl

Hoe gelukkig zijn Nederlandse professionals eigenlijk in hun werk? Welke factoren zijn volgens hen cruciaal voor geluk op de werkvloer? En in hoeverre zijn deze factoren doorslaggevend in de keuze voor een nieuwe baan?