Wat bedoelen we met wellbeing?

Wat bedoelen we met wellbeing?

“Hoe gaat het?” Hoe vaak werd die vraag u gesteld en was het antwoord automatisch: “Goed hoor”. Weten we werkelijk hoe goed ons gevoel voor ons welzijn is? Begrijpen we überhaupt wel wat er wordt bedoeld met wellbeing?

Wat is well being - Hays.nl
Leestijd: 4 miuten | Door Rosemary Lemon - Group Head of Reward bij Hays

Hoe staat het met uw wellbeing?

Wellbeing heeft betrekking op zes elementen van uw werkende en uw privéleven. Om uw wellbeing goed te kunnen beoordelen, moet u overwegen hoe u zich voelt over elk van de volgende punten:

1. Uw fysieke welzijn

We hebben allemaal weleens een kuchje, griepje, pijntje of spanningen, maar deze kunnen een groter effect hebben dan dat we denken. Op uw gezondheid letten, gezond eten en voldoende lichaamsbeweging kan u allemaal helpen om fit en gefocust te blijven.

WANNEER U POSITIEF IN HET LEVEN STAAT, KUNT U MET GROTER GEMAK LASTIGE WERKTAKEN TACKELEN

Fysiek welzijn heeft ook betrekking op het erkennen van een lichamelijke handicap. En om op uw beste niveau te kunnen werken, moet u het gevoel hebben dat u over de handicap kunt praten zodat redelijke aanpassingen kunnen worden gedaan ter ondersteuning op uw werk.

2. Uw emotionele welzijn

Wanneer u positief in het leven staat, kunt u met groter gemak lastige werktaken tackelen. Echter, iedereen heeft weleens ‘down’-dagen waarop het allemaal wat moeizamer gaat. Op de momenten dat het emotioneel niet lekker gaat, word je angstig, dan kan werk je overrompelen en kan normale druk veranderen in stress.

Het is cruciaal om te begrijpen dat emotioneel welzijn ook betrekking heeft op het herkennen, erkennen en helpen bij mentale ziekten zoals depressie en angst. Daarbij is het belangrijk om uw welzijn (wellbeing) in deze gebieden goed de aandacht te geven. Wanneer u namelijk in staat bent om te praten over hoe u zich voelt en vooral over mentale ziekten, kan dat u helpen meer zelfvertrouwen te hebben in uw functie.

3. Uw omgeving

We spenderen het grootste deel van de dag op ons werk en daarom is een goede werkomgeving voor ons allemaal belangrijk.

EEN GOEDE WERKOMGEVING IS VOOR ONS ALLEMAAL BELANGRIJK

Dit betekent niet alleen dat u een aangenaam en veilig kantoor heeft om in te werken, maar ook gezelschap geniet van collega’s, managers, teams en onszelf.

Een goede werkomgeving houdt in dat iedereen het gevoel zou moeten hebben dat ze een gelijke behandeling krijgen, ongeacht seksuele voorkeur, burgerlijke staat, geloofsovertuiging, kleur, ras, nationaliteit, etniciteit, politieke voorkeur, handicap of leeftijd.

Wees u bewust van de verschillende sensitiviteiten van uw collega’s en klanten; behandel hen altijd zoals u zelf behandelt wenst te worden. Het gevoel gerespecteerd te worden stelt ons in staat om opener en met meer regelmaat deel te namen en daarmee de algehele effectiviteit van het team te verhogen.

4. Uw financieel welzijn

Financiën zijn één van de grootste veroorzakers van emotionele stress. Dus wanneer u een gevoel van vertrouwen in uw financiën heeft, stelt u dat in staat om u geen zorgen te maken en u meer te richten op uw werk. Werkgevers bieden vaak tal van voordelen die u kunnen helpen geld te sparen of te managen.

Onderzoek of uw werkgever korting biedt voor specifieke winkels of zorgverzekeringen. Bekijk hoe u mogelijk kunt sparen met een werknemer-aandelenplan en zodoende (misschien zelfs het meest belangrijke), voorzieningen kunt treffen voor uw pensioen. Zorg ervoor dat u nagaat of uw organisatie een extra financiële bijdrage kan doen. Veel bedrijven hebben ook gratis informatielijnen en assistentieprogramma’s voor medewerkers – deze zijn vertrouwelijk en kunnen u helpen de juiste richting te vinden wanneer u financiële zorgen heeft. Dus gebruik deze hulp.

5. Uw persoonlijke ontwikkeling

Iedereen wil proberen om zijn of haar potentieel te bereiken. Wanneer u geniet van uw baan en hieruit voldoening krijgt, dan bent u waarschijnlijk ook meer betrokken en zet u net een stapje extra. Kom erachter welke mogelijkheden voor studie en persoonlijke ontwikkeling uw werkgever biedt – veel cursussen zijn tegenwoordig online beschikbaar en gemakkelijk toegankelijk vanuit huis of kantoor.

Bij Hays hechten we veel waarde aan nieuwsgierigheid. Bedenk eens wat u interesseert en kom erachter of uw werkgever mogelijk in staat is bij te dragen aan het verder ontdekken van deze interesses.

Een baan is zoveel als wat u er zelf van maakt – u kunt enerzijds een mentaliteit hebben van niet teveel en niet te weinig, of u kunt nieuwsgierig zijn, nieuwe horizonnen ontdekken, leren, ontwikkelen en hierdoor, veel plezier hebben met werken.

6. Werkprivé-balans

Tot slot, wellbeing gaat erom dat u die werk-privé-balans in orde krijgt en dat is voor elk individu weer anders.

ALLEEN MAAR WERK EN GEEN SPEL KAN LEIDEN TOT EEN BURN-OUT, WAT BETEKENT DAT U NIET NAAR BEHOREN KUNT PRESTEREN

Goede rust (fysiek welzijn!) en volledig gebruik maken van uw recht op vakantie zullen u helpen u fris, positief en deskundig te voelen. Veel werkgevers ondersteunen hun mensen ook met mogelijkheden om flexibel te werken. Dit stelt u in staat om thuis en op het werk te mixen waardoor u waardering voor beide houdt: maximale productiviteit.

Veel bedrijven moedigen ook vrijwilligerswerk, inzet voor goede doelen, steun voor scholen en duurzaamheidsorganisaties aan. Bekijk wat u intern te weten kunt komen over de onderwerpen die voor u persoonlijk belangrijk zijn.

Wanneer u de juiste balans vindt in bovenstaande factoren van welzijn, dan zal u beter in staat zijn met de dagelijkse druk van het werkende leven om te gaan en, wanneer u dat lukt, zal u beter kunnen focussen op het werk en naar het best van uw kunnen presteren.

De volgende keer dat iemand u vraagt “Hoe gaat het?”, dan hopen we dat u met meer dan alleen “goed” zal antwoorden!

block work wellbeing logo

Work & Wellbeing - Hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Zoek vacatures

block mindfulness oefeningen

Mindfulness oefeningen

Met deze oefeningen ontwikkelt u op een leuke en positieve manier werken vanuit aandacht én innerlijke rust.

 

block werkgeluk

Rapport werkgeluk

Rapport werkgeluk - Hays.nl

Hoe gelukkig zijn Nederlandse professionals eigenlijk in hun werk? Welke factoren zijn volgens hen cruciaal voor geluk op de werkvloer? En in hoeverre zijn deze factoren doorslaggevend in de keuze voor een nieuwe baan?

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl