Voordelen studenten bijbaan

Werken naast je studie?
5 voordelen van een relevante studenten bijbaan

Een bijbaan, in welke vorm dan ook, is natuurlijk altijd nuttig. Niet alleen is het financieel aantrekkelijk om te werken naast je studie, maar je doet waarschijnlijk ook nog nieuwe sociale contacten op en breidt je netwerk uit. Maar het is nog aantrekkelijker om een studenten bijbaan te hebben die aansluit op wat je in de toekomst zou willen doen.

Studenten bijbaan | Voordelen werken naast je studie - Hays.nl

Werken naast je studie?

Wij geven je 5 voordelen van een relevante bijbaan tijdens je studie.

1. Ervaring

Je ervaring voegt niet alleen waarde toe aan je cv, maar ook tijdens het sollicitatiegesprek kun je over meer praten dan alleen de theorie waarop je bent afgestudeerd.

Je kunt aangeven wat je tot nu toe al hebt geleerd in de branche, en wat dat heeft opgeleverd.

Daarnaast leert deze ervaring jou welke onderdelen van het werkveld jou wel en niet aanspreken. Je ontwikkelt jezelf op persoonlijk vlak en kan hierdoor beter voor jezelf afwegen waarin jij jezelf zou willen specialiseren of ontwikkelen.

2. Doorstroommogelijkheden

Wanneer je al een tijdje werkzaam bent in een bedrijf dat aansluit bij jouw studie, kan dat een mooie mogelijkheid zijn om door te stromen.

Je vergroot je kansen op een baan, direct na je studie, door op tijd aan te geven dat je de ambitie hebt om jezelf te ontwikkelen binnen het bedrijf. Wees niet bang om dit aan te geven, het getuigt alleen maar van durf en ambitie.

Werken naast je studie, in een relevante bijbaan, zorgt dus voor meer doorstroommogelijkheden, bij je huidige werkgever of bij bedrijven waarmee je te maken krijgt tijdens je werk.

3. Sociale vaardigheden

Met een relevante studenten bijbaan, in het werkveld waar je later ook terecht wilt komen, leer je over de cultuur van deze sector. Doordat je weet hoe je met mensen in het vak om moet gaan, kun je jezelf sneller en beter duidelijk neerzetten tijdens je eerste ‘echte’ baan.

Ook tijdens het sollicitatiegesprek kun je hier voordeel uit halen doordat je kunt laten zien hoe je met mensen in het werkveld hebt samengewerkt.

4. Netwerk

Door een bijbaan te hebben in de sector waarin je later ook terecht wilt komen, zorg je ervoor dat je netwerk groter wordt. Zorg er hierbij ook voor dat je de contacten uitnodigt op LinkedIn, zodat je deze niet uit het oog verliest.

Wees je er daarnaast ook van bewust dat jouw LinkedIn profiel direct zo goed mogelijk ingericht moet worden. In dit artikel vind je daarvoor een stappenplan.

5. Theorie in de praktijk

Uiteraard verdient jouw studie in deze periode de focus, maar het is goed om te beseffen dat je de theorie die je tijdens de studie leert, direct kan toepassen in een bijbaan die past bij jouw expertise.

Ervaringsdeskundigen geven aan dat ook toekomstige theorie vaak sneller opgenomen wordt omdat onderdelen daarvan al tijdens je bijbaan aan bod zijn gekomen. Het mes snijdt dus aan twee kanten!

Studenten bijbaan en stage

En relevante studenten bijbaan kan dus van grote waarde zijn voor jouw carrière. Maar behalve werken naast je studie, zijn ook stages tijdens je studie zijn zeer belangrijk. Lees hier hoe je het meeste uit jouw stageperiode kunt halen.

Wil je weten hoe je als afgestudeerde je kans op een baan vergroot, of wat de meest gestelde vragen op het sollicittiegesprek zijn? Bekijk dan onze loopbaanadviespagina.

block carriere advies logo

Career coach - Hays.nl

block zoek vacatures

Search jobs

We believe the right job can change your life.

block volg hays op social

Follow us on social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Follow Hays on Facebook - Hays.nl
Follow Hays on Instagram - Hays.nl