Hoe word ik een IT Contractor?

Hoe word ik een IT Contractor?

Helaas is er geen magische knop waarmee u uzelf van de één op de andere dag in een contractor kan veranderen. Er zijn een aantal zaken die u in overweging moet nemen om uzelf voor te bereiden op de wereld van contracting, vanuit commercieel en juridisch oogpunt.

Hoe word ik een IT Contractor? - Hays.nl

Waar moet u aan denken?

Wees er zeker van dat er een markt is voor uw vaardigheden

U moet u er zeker van zijn dat er een grote pool van opdrachtgevers op zoek is naar iemand met uw vaardigheden.

Het afstruinen van jobboards en websites van recruitment organisaties zullen u een idee geven van het aantal organisaties dat momenteel werft voor verschillende IT functies. Wanneer er veel aanbod is voor functies op permanent basis die uw vaardigheden dekken, kunt u ervan uitgaan dat tijdelijke functies ook gangbaar zijn.

Volg daarnaast ook populaire blogs en websites om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de markt. Bestaat uw functie over twee jaar nog of zijn er andere vaardigheden die u onder de knie moet krijgen om de concurrentie een stap voor te blijven? Continu investeren in training is cruciaal voor een succesvolle IT Contractor.

Tenslotte kan het spreken met een ervaren recruitment consultant zeer waardevol zijn om een deskundig perspectief op de arbeidsmarkt te krijgen. Bij Hays werken consultants die verschillende specialismen binnen IT bedienen. Op deze manier kunnen wij u een duidelijk beeld van de markt geven dat relevant is voor uw persoonlijke situatie.

Het opzetten van een juridische structuur

Wanneer u aan het werk bent voor een opdrachtgever is het belangrijk om te onthouden dat u niet hetzelfde bent als het vaste personeel, ook al werkt u misschien zij aan zij met hen op een project. Natuurlijk wordt er van u verwacht dat u integreert in het team, maar wees u ervan bewust dat u te allen tijde als zelfstandige werkt. 

ZZP’ers werken met modelovereenkomsten die vooraf door de Belastingdienst dienen te worden goedgekeurd. In deze overeenkomst staat de relatie tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer zodanig beschreven, dat deze niet leidt tot een dienstbetrekking.

Wees voorbereid op het regelen van belastingen en administratie

Zoals elke eigenaar van een organisatie bent u ook verantwoordelijk voor de belastingen en administratie die gemoeid gaan bij het runnen van uw eigen business. Wanneer u dit niet goed regelt kan het flink misgaan. Sommige contractors besluiten dit uit te besteden aan een accountant. Hun expertise is vooral handig wanneer u te maken krijgt met ingewikkelde fiscale kwesties.

Daarnaast is het raadzaam om geld te sparen voor als u de tijd tussen projecten moet overbruggen of tijd nodig heeft om te herstellen van een ziekte. Pensioenplanning is eveneens belangrijk om actief te beheren.

U zal uw bedrijf en u als persoon moeten verzekeren om te voorkomen dat u wordt aangeklaagd wanneer u een fout maakt in een complexe technische omgeving, welke zeer kostbaar zijn. Deze gevallen zijn zeldzaam, maar het is belangrijk om uzelf te beschermen. De meeste opdrachtgevers verwerken dit als verplichting in het contract.
 
Werken als contractor biedt veel voordelen, zowel op professioneel als financieel vlak. Echter u zal pas in staat zijn om van de voordelen te genieten wanneer u zorgdraagt voor alle extra’s die komen kijken bij het werken als contractor. 

Veelgestelde vragen over IT Contracting

Block it contracting werknemer

Meer flexibiliteit in uw carrière?

Voordelen IT Contracting

Veelgestelde vragen contracting

Soft skills binnen IT Contracting

Vind uw IT Contracting vacature

Is IT Contracting iets voor u?

Wet DBA Modelovereenkomst

Usp's kandidaten

Waarom kandidaten voor Hays kiezen

Waarom mensen voor Hays kiezen

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl