De 7 IT vaardigheden van nu

James Miligan - Director Technology & Project Solutions bij Hays

Leestijd: 2½ minuut | Door James Miligan - Director Technolgy & Project Solutions bij Hays
De afgelopen maanden heeft er een enorme verschuivingen in onze wereld van werk plaatsgevonden. Wat hierdoor duidelijk is geworden, is hoe belangrijk IT professionals zijn. Door de massale overgang naar thuiswerken, is de aandacht voor systemen en technologie enorm toegenomen.
 
In 2020 heeft de technologiesector zijn sterkte en flexibiliteit nog maar eens bewezen door een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de Nederlandse economie. Het blijft een geweldige sector voor elke professional die vooruit wil met zijn of haar carrière, en engineering is daar misschien wel de basis van.

Het ziet er naar uit dat (een vorm van) remote werken voorlopig voortgezet wordt. Professionals met de volgende IT vaardigheden zullen het beste in staat zijn om in de komende maanden een nieuwe of vaste aanstelling te krijgen:
 

7 belangrijkste IT vaardigheden

Cloud en infrastructuur

Met de massale overgang naar thuiswerken, zijn vaardigheden rondom de cloud en infrastructuur enorm in trek. Met name binnen AWSAzure en Google Cloud, en gespecialiseerde cloudsoftware, zoals Dynamics 365SharePoint en Salesforce, omdat organisaties hun medewerkers in een hoog tempo moeten verplaatsen naar een model waar remote werken de standaard wordt. 

Het gebruik van cloud-systemen zal nog steeds gangbaar blijven wanneer we weer terug zijn op kantoor, omdat de lockdown ons een meer 'hybride' manier van werken heeft geleerd. 
 
Bedrijven zullen ervaren IT-professionals nodig hebben om te kunnen innoveren en clouddiensten in te zetten waar nodig. Het is van vitaal belang zijn dat deze diensten consistent en betrouwbaar zijn, aangezien een snelle en eenvoudig toegang tot cloud systemen de sleutel is tot de productiviteit en efficiëntie van de werknemers.
 
Sommige van die digitale diensten dienen om de oude, klassieke activiteiten van bedrijven naar de cloud te verplaatsen om de gevolgen van de pandemie te beperken. Soms zijn het ook proactieve, fundamentele, digitale transformatieprojecten waarmee organisaties deze kans willen grijpen om zich te heroriënteren op een wereld na de pandemie.
 
Cloud engineers bouwen de platformen voor bedrijven om het goed te doen in de steeds groter wordende digitale wereld en behoren daarom tot de populairste technische functies van dit moment.
 

Cyber security

In combinatie met de toegenomen vraag naar cloud- en infrastructuurvaardigheden, zien we in de tech secor ook meer behoefte aan cyber security. Organisaties zien in dat er strengere beveiligingscontroles moeten worden ingevoerd om het remote werken mogelijk te maken. 
 
Het toenemende gebruik van persoonlijke apparaten voor werkdoeleinden, in combinatie met nieuwe accounts en verbeterde toegang tot systemen op afstand, brengt een verhoogd risico met zich mee. Er zal actie ondernomen moeten worden om ervoor te zorgen dat de VPN's en netwerkapparaten die op afstand worden gebruikt, worden geüpdatet met de nieuwste beveiligingssoftware.

Professionals met IT vaardigheden op het gebied van cybersecurity - naar wie nu al veel vraag is - zullen onmisbaar blijven, aangezien hybride werken in de nabije toekomst wordt voortgezet. 
 

Data science

Datawetenschappers worden – vooral binnen de publieke sector – steeds belangrijker. Dat geldt ook voor de data-ingenieurs die actief zijn in het gebied van ontwikkeling, wetenschap, analyse of visualisatie. Binnen de organisatie kunnen zij op zoek gaan naar gegevens om de impact van de Covid-19 crisis op de toekomst van hun bedrijf te voorspellen, of kijken hoe een gefaseerde terugkeer naar de werkplek er voor hen uit zou kunnen zien.
 
We zien een gelijkaardige stijging in de vraag naar data professionals die deel willen uitmaken van business units en afdelingen en vooral proberen om bedrijfsprocessen te begrijpen en echte, bruikbare inzichten uit de data te bieden om de prestaties op een effectieve manier te verbeteren.
 
De hoeveelheid data in de wereld neemt steeds sneller toe en slimme bedrijven proberen de kracht ervan te benutten. Om effectief gebruik te kunnen maken van data-analyses, moeten deze zowel betrouwbaar en op het juiste moment beschikbaar zijn, om de strategische besluitvorming te ondersteunen en de druk op de dagelijkse werkzaamheden te verlagen.

Omdat bedrijven voortdurend in een veranderende wereld van werk opereren, zullen professionals die in staat zijn om snel en effectief gegevens te interpreteren veel gevraagd zijn. 

Dit vakgebied biedt professionals de kans om zich te specialiseren in ofwel diepgaande technische expertise ofwel gemengde rollen waarbij gebruik wordt gemaakt van de juiste tools en technologie, in combinatie met diepgaande expertise op zakelijk gebied.
 

Change management

Bedrijven hebben met ongekende snelheid moeten reageren op de pandemie en de daaruit voortvloeiende uitdagingen. Organisaties die al van een oud systeem af wilde stappen, hebben dat nu in een sneltreinvaart moeten doen.
 
Dit heeft geleid tot een grotere vraag naar professionals met IT vaardigheden op het gebied van change management, om deze verandering te helpen faciliteren. Kandidaten die beschikken over een combinatie van technisch inzicht en de soft skills die nodig zijn om een team door een digitale verandering te leiden, zullen door werkgevers worden gezocht.
 

DevOps

De trend van de toenemende vraag naar talent binnen het brede DevOps- en site reliability-engineeringveld die we de afgelopen jaren hebben gezien, blijft zich voortzetten. Het zijn vandaag de dag onmisbare bedrijfstools geworden die de transformatie en innovatie van de bedrijfswereld stimuleren. Bedrijven gebruiken DevOps om te kunnen beantwoorden aan de huidige behoeften bij het ontwikkelen van toepassingen, websites, applicaties en nog meer. Zo kunnen ze meer applicaties en diensten leveren met een hoge snelheid. De technologie zorgt ook voor meer verbondenheid binnen teams, meer betrokkenheid en innovatie.

In de praktijk zie je DevOps Engineers vaak werken aan de softwareproductie, waarbij ze de codes nauwlettend in de gaten houden om te zoeken waar ze verbeteringen kunnen aanbrengen. Niet alleen lossen ze softwareproblemen op, indien nodig zijn zij ook diegenen die de software gaan bewerken en configureren.   

Het DevOps-model zal zeker niet aan belang inboeten in 2021. Veel meer organisaties beschikken nu over een DevOps-team, dus er zal een vraag blijven naar banen in deze sector, die de afgelopen jaren al een groei van tot procent. Traditionele systeem- en infrastructuurmogelijkheden worden gecombineerd met automatisering, scripting en core softwareontwikkeling om mensen in deze sector een interessante en gevarieerde carrière te bieden.

Naar alle verwachting zal de vraag naar IT-specialisten met kennis van DevOps de komende jaren nog stijgen.
 

Software development

Tijdens een carrière als software-ingenieur krijg je als professional heel wat mogelijkheden op vlak van de technologie waarmee je werkt, producten die je bouwt en mensen die je beïnvloedt.

In een bedrijfswereld die in constante verandering is, zoeken organisaties actief naar ontwikkelaars om nieuwe producten, diensten en tools te creëren. Bedrijven zijn steeds op zoek naar zowel back-end developers, die zwaardere tech bouwen, als front-end developers, die ervoor zorgen dat elk nieuw product gemakkelijk te gebruiken is.

De vraag naar dat talent is in deze sector groter dan het aanbod van het beschikbare talent. Software engineering speelde een centrale rol in de groei van de technologie-industrie in Nederland en zal ook in de toekomst van cruciaal belang blijven. Hoewel we in Nederland een overvloed aan enorm getalenteerde software developers hebben, kunnen we er altijd meer gebruiken, want de vraag is simpelweg onophoudelijk.

Softwareontwikkelaars zijn niet enkel de drijvende kracht achter bedrijven in de technologische sector. De hele bedrijfssector wordt steeds afhankelijker van hun technologie om te kunnen functioneren. Het taxibedrijf Uber, bijvoorbeeld, kan niet zonder de technologie die de chauffeurs en klanten met elkaar in contact brengt.

Nieuwe software kan ook een oplossing bieden aan bedrijven om de vele nieuwe problemen als gevolg van de coronacrisis te boven te komen. Softwareontwikkelaars zijn daarom zeer gewild bij bedrijven die inzetten op innovatie. 
Er zijn nog steeds enorme kansen voor developers die vlot kunnen werken met de basisprogramma’s als Java en .net, maar we zien ook een voortdurende vraag naar specialisten in front-end/UI en UX, en in Python, API, Scala, Kotlin, Go, Ruby, TypeScript en meer.
 

AI en machine learning

Welke lijst van de belangrijkste IT vaardigheden zou nu compleet zijn zonder de technologie waar Hollywood het meest van houdt? AI- en machine learning-technologieën hebben een belangrijke impact op ons dagelijks leven.

De mogelijkheden zijn eindeloos. AI en machine learning hebben het potentieel om zichzelf de repetitieve, administratieve taken die momenteel door mensen worden uitgevoerd, aan te leren en ze uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan beeldverwerking, business process management en data-analyse.

AI- en machine learning engineers gebruiken machine learning-algoritmen om modellen te bouwen die deep learning-neurale netwerken in staat stellen zakelijke inzichten te verwerven. De meeste van deze ingenieurs hebben een basiskennis van programmeren, software engineering en data science. Daarenboven zijn het meestal van nature nieuwsgierige personen met een probleemoplossend vermogen om gegevens te verwerken en AI-systemen te ontwikkelen en te onderhouden.

In dit vakgebied is er een echte stijging in de vraag en professionals zullen er de komende jaren boeiende nieuwe carrièremogelijkheden krijgen.
 

Salarissen binnen de IT

Lonen zijn natuurlijk afhankelijk van de locatie, bedrijfstak en vaardigheden van de professional. Voor een beeld van de salarissen voor specifieke functies kan je onze salariswijzer raadplegen.
 
Ben jij een IT-professional en op zoek naar een nieuwe uitdaging, bekijk dan onze huidige IT vacatures of lees hier welke soft skills momenteel in trek zijn.
00

Related Assets