Solliciteren & social media

LinkedIn Profiel

Social media kan een heel handige manier zijn om aan een baan te komen. Via je LinkedIn-profiel, je Twitter-netwerk of zelfs met Facebook kan je zien of je connecties hebt bij het bedrijf van je voorkeur. Inmiddels is een LinkedIn-profiel bijna onmisbaar geworden in je zoektocht naar een nieuwe baan. Het kan dus in je nadeel werken als jij je social media niet op orde hebt.

Wij geven je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je klaar bent voor de zoektocht naar een nieuwe baan.

Werk je LinkedIn profiel bij

Ten eerste zorg je voor een professionele profielfoto. Het liefst een waar je duidelijk met je gezicht op staat, in zakelijke of nette kleding.

Het uploaden van een achtergrondfoto kan, maar zorg dat het niet te smaakgevoelig is en daarbij een verkeerde indruk kan wekken.

Uiteraard vult je je profiel aan met zoveel mogelijk relevante werkervaring. Per werkervaring kan je kort en bondig in een aantal regels aangeven wat de belangrijkste taken of projecten waren waaraan je hebt gewerkt. Een bonus kan zijn als je je resultaten in de omschrijving kan verwerken.

Schrijf een korte samenvatting

In de samenvatting bovenaan je profielpagina zorg je dat er een korte omschrijving staat van jouw specifieke kenmerken. Houd hierbij de lezer in gedachten. Wat wil je een recruiter of toekomstige werkgever over jezelf vertellen?

Vul je contactgegevens aan

Zorg er ook voor dat je contactgegevens zijn aangevuld, zodat ook bedrijven zonder LinkedIn Premium account jou gemakkelijk kunnen benaderen voor een functie. Controleer de hyperlink van je profiel. Deze is te vinden op je profielpagina en staat onder je profielfoto. Pas de url aan als deze niet zakelijk genoeg is.

Bekijk je openbare LinkedIn profiel

Als je jouw profiel helemaal hebt aangevuld, of tussendoor wilt controleren hoe anderen jou kunnen zien, klik dan op de blauwe button ‘Profiel weergeven als’.

Kiest je voor ‘Openbaar’ in plaats van ‘Connecties’ dan kan je in de rechterkolom aanvinken welke elementen getoond mogen worden aan iedereen. Dat betekent ook dat als iemand jouw naam op zoekt in een zoekmachine, jouw LinkedIn-profiel op die manier naar boven komt.

Vaardigheden zijn onderschat

Wat een groot aantal mensen niet weet (of vergeet) is om de vaardigheden in te vullen.

Als een recruiter de uitgebreide zoekfunctie van LinkedIn gebruikt, komen vaardigheden ook naar boven. Dit is dus een heel handige manier om op bepaalde zoekwoorden gevonden te worden. Vul dus zeker je vaardigheden aan en vraag anderen jou daarvoor te onderschrijven.

Vraag aanbevelingen bij (oud-)collega’s

Het is zeker aan te raden een aantal mensen om aanbevelingen te vragen.

Op je profielpagina zie je naast de button ‘Profiel weergeven als’ een klein pijltje. Daarop klikkend verschijnen een aantal opties, waaronder ‘Vraag om een aanbeveling’. Hiermee kan je gemakkelijk de juiste mensen in jouw netwerk selecteren. Je dient wel een eerstegraadsconnectie met elkaar te hebben.

Leuke inzichten

Met de optie 'Profiel > Wie heeft u profiel bekeken?' kan je inzien hoeveel profielweergaven je hebt gehad de afgelopen week. Maar ook welke personen dat zijn geweest en bij welk bedrijf ze werken.

Ook interessant is het tabblad ‘Uw positie op de ranglijst voor profielweergaven’. Daarop zie je hoe jouw ranking is ten opzichte van je LinkedIn netwerk, of het bedrijf waar je momenteel werkt.

Download hier jouw cv template of kom meer te weten over het voorbereiden op je sollicitatiegesprek.

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt u bij het maken van de juiste keuzes in uw carrière

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.nl      Volg Hays op Instagram - Hays.nl      Volg Hays op YouTube - Hays.nl      Volg Hays op Facebook - Hays.nl