Duurzame vacatures vinden

10 tips voor het vinden van duurzame vacatures

Steeds meer van ons raken gepassioneerd over duurzaamheid, mede door een groter bewustzijn van de klimaatcrisis en een verlangen naar positieve maatschappelijke verandering. Maar het kan een lastig taak zijn om duurzame vacatures te vinden als je geen ervaring of diepgaande kennis hebt.

Duurzame vacatures vinden bij Hays | 10 tips
Leestijd: 4½ minuut | Door: Fiona Place - Group Head of Sustainability bij Hays
 
We zien echter dat de wil om aan duurzaamheid te werken er is. Recent deden wij een onderzoek op LinkedIn waaruit bleek dat 81% van de 25.825 respondenten geïnteresseerd is in een functie die gericht is op het tegengaan van klimaatverandering. 

Dit volgt op een andere peiling die we in 2021 hebben gehouden, waar 85% van de meer dan 18.000 mensen op dezelfde manier antwoordde. 

Hier is het goede nieuws voor degenen die geïnteresseerd zijn in vacatures in duurzaamheid; organisaties zijn op zoek naar mensen die zich gaan concentreren op duurzaamheid en het creëren van positieve verandering, maar er zijn momenteel niet genoeg kandidaten om die rollen te vervullen. 

Dit brengt kansen voor mensen die juist hier naar opzoek zijn.
 

Je eerste groen job? Tips voor het vinden van duurzame vacatures

1. Kies je pad 

Duurzaamheid gaat niet alleen over recycling en het planten van bomen. Met name op zakelijk niveau wordt de positieve impact op verschillende manieren bereikt. Je kan bijdragen aan duurzame ontwikkeling zonder specialist te zijn, maar je bent onderdeel van een veel groter universum. 

Denk na over je passies en de onderwerpen die je het meest motiveren (Energie-efficiëntie, koolstofreductie,  duurzame inkoop, biodiversiteitsbeheer, arbeidsrelaties en mensenrechten?). En, als je je krachten en interesses bundelt, overdenk dan de soorten rollen waarin je geïnteresseerd bent (bijvoorbeeld data-analyse, strategieontwerp, innovatie of actieve implementatie).
 

2. Verruim je idee van wat een groene baan inhoudt 

In een eerdere podcast legde ik uit dat het mogelijk is om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling zonder een duurzaamheidsspecialist te zijn. Je baan zelf zou niet per se ‘groen’ hoeven zijn, maar de organisatie waar je de baan uitvoert kan dat wel zijn.

Vind bedrijven waarin je geïnteresseerd bent en bekijk de beschikbare functies. Bijvoorbeeld ontwerpteams die kijken naar hoe circulair een product is, aannemers of bouwondernemingen die bestaande gebouwen renoveren of inkoopspecialisten die programma's voor verantwoorde inkoop ontwikkelen.
 

3. Volg organisaties die werken aan duurzaamheid 

Doe onderzoek naar organisaties om te beoordelen of zij passen bij jouw ambities. Kijk op hun websites en zoek naar duurzaamheidsrapporten die ze hebben gepubliceerd. Vergelijk ze met hun concurrenten en, als je tevreden bent, kan je ze volgen op social media om hun vacatures in de gaten te houden. Ik stel ook voor om er achter te komen welke werknemers aan duurzaamheid werken en hen te volgen op LinkedIn.
 

4. … maar pas op voor ‘greenwashing’ 

Hoewel het goed is dat meer bedrijven duurzaamheid en klimaatverandering serieus nemen, zijn er ook bedrijven die niet helemaal eerlijk zijn of hun inspanningen willen overdrijven. 

Bij greenwashing doen organisaties zich milieubewuster voor dan ze in werkelijkheid zijn. Vanuit het perspectief van de werknemer is het onwaarschijnlijk dat een organisatie die het publiek misleidt, past bij je ambities of investeert in jouw idealen.

Zoek tijdens het browsen op hun websites naar vage taal en modewoorden die niet echt de ondernomen acties verklaren. Bekijk branchebenchmarks om inzicht te krijgen in hun werkelijke prestaties, zoals de Corporate Human Rights Benchmark van de World Benchmarking Alliance.
 

5. Zoek naar kansen bij je huidige werkgever

Voor je eerste ‘groene’ baan hoef je misschien helemaal niet ver te zoeken. Informeer naar de mogelijkheden bij je huidige werkgever. Als duurzaamheid al op de agenda staat, vraag dan mensen in het team naar eventuele duurzame vacatures.

Zelfs als er nu geen vacatures open staan, is het de moeite waard om ervoor te zorgen dat je op de hoogte wordt gebracht wanneer dit wel zo is. Grijp in de tussentijd alle kansen om betrokken te raken en probeer zoveel mogelijk te leren.
 

6. Bedenk welke vaardigheden je wilt ontwikkelen 

Laat een gebrek aan relevante ervaring je er niet van weerhouden om te solliciteren. Wanneer je op zoek bent naar een rol in een nieuw vakgebied, zijn overdraagbare vaardigheden van vitaal belang en dat is niet anders bij het zoeken naar jouw eerste duurzame baan. 

Aan deze soft skills zou je kunnen werken (zorg ervoor dat je hiervan bewijs geeft op je cv en in eventuele sollicitatiegesprekken): 
 
  • Creatief en/of analytisch denken 
  • Relaties opbouwen 
  • Communicatie 
  • Teamwerk 
  • Nieuwsgierigheid / probleemoplossend vermogen
  • Risicomanagement

7. Start met netwerken 

Zoals ik besprak in een Hays Careers Advice Podcast, is netwerken misschien wel de belangrijkste tip voor het vinden van je eerste baan in duurzaamheid. 

Er zijn een aantal manieren waarop je dit kunt doen, en een combinatie is het beste. Doe navraag bij bestaande contacten (of zorg in ieder geval voor een verwijzing naar iemand anders), woon evenementen bij en ga op zoek naar gerichte cursussen. Of zoek een persoon die je bewondert in de sector en neem contact op om te zien of ze openstaan voor een telefoontje. LinkedIn is een goed hulpmiddel.
 

8. Houd je kennis up to date 

Doe je onderzoek. Duurzaamheid is een snel evoluerend gebied. Blijf over het onderwerp lezen, zodat je up to date blijft en met contacten hierover kunt spreken. Daarnaast kan je laten zien dat je op de hoogte bent tijden een mogelijk interview. 

Nuttige bronnen zijn onder meer het World Economic Forum Global Risks Report, evenals publicaties van de World Business Council for Sustainable Development en Capitals Coalition. Ik zou me ook aanmelden voor nieuwsbrieven van adviesbureaus zoals Deloitte, PWC en McKinsey. Kan je niet alle antwoorden vinden bij deze bronnen? Wees niet bang om contact op te nemen met je netwerk en vragen te stellen.
 

9. Doe praktijkervaring op 

Als het een optie voor je is, zoek dan naar mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. Het is niet alleen een kans om nieuwe vaardigheden te leren en nuttige ervaring op te doen voor toekomstige functies, maar het zal ook opvallen op je cv. Ook is het een nieuwe kans om je netwerk te laten groeien. Het zal je helpen om de context te begrijpen en wat voor soort veranderingen er kunnen gebeuren.
 

10. Wees geduldig 

Zoals bij alle zoekopdrachten, kost het tijd om de juiste duurzame vacature te vinden. Het is gemakkelijk om ontmoedigd te raken. Maar bedenk dat "Nee" niet direct betekent dat je je groene baan niet kunt veiligstellen.

Naarmate meer organisaties zich bewust worden van de voordelen van duurzaamheid, zullen er kansen ontstaan. Lees zoveel als je kunt en stel vragen. Verwacht niet dat je eerste 'groene' job direct perfect bij je past, maar probeer het - je zal waardevolle ervaring opdoen, nieuwe vaardigheden leren en meer connecties maken.

Lees hier tips over het schrijven van een goede sollicitatiebrief of lees meer over soft skills.