Onze website maakt gebruik van cookies. Wanneer u verder gaat op deze website stemt u hiermee in. Meer informatie.

Salarisonderhandeling

Een gesprek over het salaris, hoe pakt u dat aan? De kloof tussen een werknemer en een werkgever tijdens de salarisonderhandelingen is niet ongewoon. Bent u ervan overtuigd dat u meer salaris verdient, zorg er dan voor dat u goed voorbereid bent en aan kunt geven waarom u deze salarisverhoging waard bent. Onderstaande tips helpen u op weg.
 


Hoe krijg ik mijn gewenste salaris?

Een gesprek over het salaris begint allereerst met een goede voorbereiding, dit betekent dat u kunt beargumenteren waarom u het door uw gewenste salarisbedrag verdient. U staat hierdoor sterker in uw  schoenen en maakt daarmee meer kans op een geslaagde onderhandeling. Gedurende de sollicitatieprocedure is het belangrijk eerst af te wachten wat het bod van de werkgever is en daarna hierop te reageren. Is het bod van de potentiele werkgever lager dan wat u in gedachte heeft, beargumenteer dan op een zakelijke en professionele manier waarom u van mening bent dat het aangeboden bod lager is dan het salaris wat u wenst te ontvangen.

Hays salariswijzer - hays.nl

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Bedenk dat het salaris niet het enige middel is waarover te onderhandelen valt. Secundaire voorwaarden zijn ook middelen die tijdens een onderhandeling ingezet kunnen worden. Denk hierbij aan beloningsvormen (bonus), een dertiende maand, een auto van de zaak of het volgen van een opleiding op kosten van de werkgever.

Salarisonderhandeling huidige job

Het beste moment voor een salarisonderhandeling binnen uw huidige functie, is tijdens een beoordelingsgesprek. Wij geven u hierover graag advies om zo uw kansen op een succesvolle onderhandeling zo groot mogelijk te maken.

  • Verzamel documenten die uw recente prestaties weergeven.  Is dit uw eerste beoordelingsgesprek, kijk dan terug naar de originele functieomschrijving. Noem prestaties op die hebben bijgedragen tot een positieve ontwikkeling van de organisatie. Dit geeft aan dat u waarde hecht aan het ondersteunen van de organisatie.
  • Indien van toepassing, beschrijf uw werkzaamheden die inmiddels zijn gewijzigd of uitgebreid.
  • Wees realistisch. Laat de salarisverhoging overeenkomen met uw prestaties en resultaten. Raadpleeg beschikbare salariskompassen of loonwijzers en vergelijk of uw salarisverhoging in lijn is met de huidige cijfers in de arbeidsmarkt.
  • Houd de salarisonderhandeling professioneel. Blijf kalm en gefocused. Zorg ervoor uw emoties niet de overhand nemen en hou de argumenten professioneel. Benoem niet uw oplopende rekeningen als argument voor een loonsverhoging.
  • Zorg voor een plan B. Is uw werkgever momenteel niet in de positie om aan uw wens van salarisverhoging te voldoen? Probeer samen tot een overeenkomt te komen door over een periode van drie tot zes maanden opnieuw de mogelijkheden van een salarisverhoging te bekijken. Bedenk tenslotte dat u ook kunt onderhandelen over uw secundaire arbeidsvoorwaarden.
  • Boven alles, gebruik uw prestaties en uw toegevoegde waarde in de organisatie als basis van de onderhandeling. Op deze manier laat u uw waarde zien en staat u in een sterke positie dat een succesvolle salarisonderhandeling garandeert.


Heeft u een tegenbod gekregen? Bekijk onze tips om hiermee om te gaan.

|

Zoek vacatures

Volg Hays op social media

Hays salariswijzer