Download cv template

Cv template optimaliseren voor algoritmes

Ontwikkelingen in digitale technologie, zoals algoritmen, hebben het werving- en selectieproces bij veel organisaties doen veranderen. Met dit cv template en onderstaande tips kunt u uw cv hierop aanpassen.

Maak gebruik van onderstaande 5 tips om uw cv ‘algoritme proof’ te maken:

Waarom uw cv template optimaliseren voor algoritmes?

Wat veel werkzoekenden wellicht niet weten, is dat vaak meer dan de helft van de sollicitaties al wordt afgewezen nog voordat deze daadwerkelijk door een persoon zijn beoordeeld.

Dit komt doordat veel organisaties gebruik maken van een zogenaamd Applicant Tracking System (ATS).  Dit zijn systemen die ontwikkeld zijn voor grote organisaties om hun recruitmentproces te stroomlijnen, zodat zij beter in staat zijn om het grote aantal sollicitaties te verwerken.

Een belangrijk onderdeel van een ATS is ‘cv parsing’. Cv parsing software zorgt voor het automatisch verwerken van gegevens uit een cv. Met een eerste screening van de cv’s wordt door deze software gekeken naar de minimale vaardigheden, de opleiding en ervaring van de kandidaat. Optimaliseer daarom uw cv voor algoritmes.

Tips om uw cv te optimaliseren

De data uit het cv wordt door parsing direct omgezet naar een gestructureerd kandidatenprofiel in het recruitmentsysteem. De recruiter heeft daardoor al direct veel informatie over de kandidaat in het systeem staan. Met een eerste screening door een ATS wordt gekeken naar uw minimale vaardigheden, de opleiding en ervaring. Het is dus belangrijk om deze punten duidelijk naar voren te laten komen in uw cv.

Cv template tip 1: doe onderzoek naar zoekwoorden

Neem meerdere functiebeschrijvingen voor soortgelijke rollen door en kijk goed naar alle verschillende functietitels die worden gebruikt. Functietitels zijn namelijk de belangrijkste zoekwoorden in uw cv.

Maar ook de branche en programma’s waarmee gewerkt moet worden zijn van betekenis.  Zoek in verschillende branches, organisaties maar ook op vacaturewebsites. Op die manier creëert u  voor uzelf een overzicht van de zoekwoorden die belangrijk zijn om in uw cv op te nemen.
Vergeet ook niet om synoniemen voor de functietitel, branche en programma’s toe te voegen.

Cv template tip 2: gebruik herkenbare functietitels in uw cv

Vraag uzelf af of uw functietitel wel herkenbaar genoeg is voor anderen. Hoe wordt uw rol bij andere organisaties genoemd? U hoeft dus niet per se uw huidige functietitel te gebruiken, maar gebruik een functietitel die bekend en gebruikelijk is binnen uw branche. Probeer ook  synoniemen voor de functietitel te vermelden. 

Cv template tip 3: maak resultaten en ervaring concreet

Laat de vaardigheden die belangrijk zijn voor de functie duidelijk naar voren komen. Maak resultaten concreet, want daar zoekt een ATS op. Termen als ‘team player’, ‘innovatief’ of andere mooie begrippen kunnen u als professional weliswaar goed omschrijven, maar geven weinig concrete informatie.

Probeer in uw cv bij ‘werkervaring’ onder elke functie een selectie te maken van de top vijf werkzaamheden bij een specifieke functie. Omschrijf deze werkzaamheden concreet, zodat het voor recruiters (en een ATS) duidelijk is dat u de gevraagde werkzaamheden hebt uitgevoerd. Probeer ook hier synomiemen voor belangrijke zoekwoorden toe te voegen.

Cv template tip 4: voeg een personal statement toe aan uw cv

Trek vanaf het begin de aandacht van een recruiter met een personale statement (elevator pitch). Omschrijf in 50 tot 150 woorden wie u bent, wat u onderscheidt van anderen, waarom juist u zo goed aansluit bij de vacature en wat u graag wilt bereiken met een volgende stap in uw carrière.
Gebruik actieve woorden en verwerk de belangrijkste zoekwoorden (functies, vaardigheden en systemen waarmee u werkt) ook in uw personal statement.

Cv template tip 5: let op het format waarin u uw cv opmaakt

Een ATS kan niet alle bestandtypes ‘lezen’. Wordt er in de vacature specifiek gevraagd om een cv in Word, of misschien PDF? Voldoe hier dan aan, anders loopt u de kans dat uw cv niet door het ATS gelezen kan worden, of überhaupt niet door het systeem komt.

Verstuurt u uw cv als PDF?
Houd er dan rekening mee dat algoritmen een afbeelding niet kunnen lezen.

 

Verwerkt u visuele elementen in uw cv? Zorg dan dat deze goed leesbaar zijn. Ga voor een overzichtelijk, strakke en nette lay-out. Een creatieve lay-out ziet er weliswaar mooi uit, maar komt minder snel door een ATS systeem heen. Plaats tot slot géén belangrijke informatie in de header of footer van het document. 

Bent u op zoek naar een nieuwe baan?

Dan wilt u natuurlijk dat u met uw sollicitatiebrief en cv wordt gezien. Optimaliseert uw cv voor algoritmen met de tips in dit artikel. Neem de tijd, kies zorgvuldig de juiste zoekwoorden die u opneemt in uw cv, maak resultaten concreet en vergeet de praktische zaken niet. Kortom, maak uw cv algoritme proof!

Download hier uw cv template

Met het invullen van dit formulier geeft u aan op de hoogte te zijn van ons privacybeleid welke uitlegt wat wij met uw persoonsgegevens doen.

Het document is een Word bestand. Om te downloaden dient uw apparaat dit te ondersteunen, echter wij sturen u ook een e-mail met het document.

 

 

block carriere advies logo

Carriere Advies - hays.nl

block job search planner

Nieuwe baan zoeken - Hays.nl

block carrièreplan training

Gratis carrièreplan training

Hays heeft een gratis carrièreplan training. Het helpt je bij het maken van de juiste keuzes in je carrière.

block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Zoek vacatures

block volg hays op social

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl