Programmeren leren

Programmeren leren
3 reden waarom je moet leren programmeren

Waarom is programmeren leren een verstandige keus? De lijst van voorbeelden is groot. De ontwikkelingen gaan snel en we zien een steeds groter gat tussen de gevraagde en de aangeboden vaardigheden. Lees hier 3 redenen om te leren programmeren.

Programmeren leren | 3 reden om te leren programmeren - Hays.nl

3 redenen om te leren programmeren

Bijna alle denkbare producten, diensten en (productie)processen zien een toenemende rol voor technologie. De ontwikkelingen gaan snel, soms zelfs zo snel dat bedrijven en opleidingen de veranderingen amper bij kunnen houden. Om dat nog wat duidelijker te maken, de vaardigheden die je hebt wanneer je net bent afgestudeerd, sluiten vaak al niet meer aan op de banen die nu belangrijk zijn.

Nu moet je niet denken dat we je aanraden om een volledige carrièreswitch te maken naar software developer of systeembeheerder. We willen je in dit artikel laten zien dat op het gebied van werk de voordelen samenhangen met de grote ontwikkeling in technologie en digitalisering.

Waarom programmeren leren?

1. Je bent gewild

We zouden bijna zeggen dat de banen voor het oprapen liggen. En gek genoeg is de reden daarvoor niet perse goed. Door de snelle ontwikkelingen is er steeds meer vraag naar gekwalificeerd personeel. Het is een risico wanneer die kloof tussen vraag en aanbod groter wordt. Voor het aanbod aan banen is dat op dit moment natuurlijk gezond en dat is precies waar je op in kunt spelen door te leren programmeren.

Er is zoveel vraag, dat wanneer je kunt programmeren, men jou vindt. Weer eens wat anders dan die eeuwige zoektocht naar een baan. Het is tegenwoordig voor recruiters en HR-medewerkers dan ook moeilijk om geschikte mensen te vinden. Programmeurs (developers) houden zich namelijk inmiddels schuil door de vele aanbiedingen die ze krijgen. Heb je inmiddels iets bijgeleerd op technisch gebied, promoot en profileer jezelf dan ook goed. Bijvoorbeeld met creativiteit of door je LinkedIn profiel te verbeteren. Dan heb je zo beet!

2. Het betaalt goed

Bij schaarste aan geschikte mensen gaan de salarissen vaak omhoog. Na programmeren leren kan je meer kans op een baan hebben, en verdien je ook nog meer geld. De branche van informatie technologie is ook voorloper in de freelance economie. Vanwege de digitale en projectmatige aard van veel opdrachten, wordt het steeds normaler dat men zich als zzp’er laat inhuren. Je kunt op afstand werken en zodra het project is afgerond ben je beschikbaar voor een nieuwe uitdaging. Het freelance uurtarief is ook als starter niet onaardig. Maar natuurlijk ben je na wat online bijscholing nog niet op niveau,

Ook als je programmeren niet gebruikt in je ‘normale’ dagelijkse werk kan het geld opleveren. In de Verenigde Staten is het al een gangbare term onder millennials: side projects. Tegenwoordig start je in een handomdraai een eigen website. Kun je programmeren, dan kost het nog minder moeite om zelf een webshop te bouwen en beheren. Ook ben je (in veel gevallen) vrij om naast je werk in een ander vakgebied dan je baan te freelancen. Houd er wel rekening mee dat je focus houdt en jezelf niet voorbij loopt.

3. Je voegt waarde toe aan jezelf

Op de eerste plaats bouw je door te leren programmeren simpelweg jouw set aan skills (vaardigheden) verder uit. En om nog zo’n snelle term te noemen, wordt jouw scope daardoor natuurlijk ook breder. Je kunt meer, bent tot meer in staat en dat biedt mogelijkheden.

Ben je medewerker communicatie en heb je met bijscholing in de vrije uren wat geleerd over SEO (Search Engine Optimization) of HTML (een programmeertaal voor websites), dan kun je op de werkvloer ook wat digitale projecten naar je toe trekken. Want je kunt net zo makkelijk zelf een online pagina maken en optimaliseren voor zoekmachines. De afdeling online zal je dankbaar zijn, want die lopen toch over van het werk. Überhaupt vorm je met jouw kennis van programmeren een betere schakel tussen afdelingen of tussen klanten en het bedrijf. Ben je bijvoorbeeld vertegenwoordiger van een technisch product, dan kun jij sneller antwoorden in plaats van de vraag voor te moeten leggen aan de afdeling technical support. 

Hoe leren programmeren?

Wacht niet langer en begin met programmeren leren. Hiervoor hoef je echt niet terug naar de schoolbanken. Sterker nog, er zijn genoeg online opleidingen waarmee je jouw skills een boost kunt geven, zonder van de bank af te komen.

Ter afsluiting nog een inspirerend filmpje van de non-profit organisatie code.org